Pittoresk

Pittoresk

Pittoresk 1366 911 Vildmedhuse.dk
Smukt arkitekttegnet hus i Holte

NÅR JEG SCROLLER NED GENNEM BOLIGSIDEN.DK, ER DER OFTE MEGET LANGT MELLEM DE HUSE, DER FÅR HJERTET TIL AT SPRINGE ET SLAG OVER – MEN HER ER ET DER GØR….

Jamen det er jo ikke tegnet af Arne Jacobsen, Friis & Moltke eller en anden prominent arkitekt. Nej – det er korrekt, men god arkitektur handler jo ikke om, hvem arkitekten er men om den realiserede arkitektoniske helhedsoplevelse. Og den er efter min mening særdeles vellykket her på Rudesøvej 4 i Holte.

træterrasse med sø udsigt

Nu hjælper den unikke beliggenhed ved Rudesø jo også på sagen… Huset er oprindeligt et fritidshus fra 1920, men ombygget i 2005 og gennem de seneste par år yderligere renoveret af de nuværende ejere. Og netop husets oprindelige dna som fritidshus synes velbevaret og dyrket på en måde, der sætter en helt unik atmosfære i og omkring huset. Huset har sjæl…! (læs mit indlæg om Husets sjæl HER)

Arkitekttegnet historisk hus, cottagestil, nationalromantik

Der er hentet inspiration fra den engelske cottagestil og nok også lidt nationalromantik, med de forskudte bygningskroppe, den stejle taghældning og de rundede glaspartier. Stilen er dejlig uformel og husets komposition og måde at ligge på i landskabet ned mod søen skaber en pittoresk/malerisk stemning.

Smukt hus i Holte, Arkitekttegnet villa, arkitekttegnet hus

Husets gode atmosfære hænger helt sikkert sammen med den menneskelige skala, den udbredte brug af naturmaterialer og måden hvorpå huset integrerer sig med havens grønne elementer. Husets underopdeling i to forskudte længer og varierede bygningskrop er her med til at skabe nogle dejlige rum i og omkring huset.

annonce
Store vinduer med udsigt til Rudesø
Hyggelig stue i cottagehus i Holte, Hyggelig pejs, stue med store vinduer og udsigt

Husets indre atmosfære er som den ydre varm og taktil. Pejsen er som i et cottagehus placeret centralt i rummet, så man altid kan se ilden. Det er et hus man går på opdagelse i. Man udforsker det nysgerrigt modsat et funktionalistisk, logisk hus, hvor man allerede har gennemskuet den rumlige organisering inden, man træder ind ad døren.

køkken med atmosfære

Jeg skrev for noget tid siden et indlæg om arkitekten Mogens Lassen og et hus, han havde tegnet på Soløsevej 12 i Gentofte. Mogens Lassen forbindes jo ofte med en stringent, hvid, funktionalistisk arkitektur, men som jeg skrev i indlægget, hyldede han det gode sanselige liv i og omkring køkkenet. Han var stærkt inspireret af et ophold i Paris og tog franskmændenes madkultur og holdning til køkkenet som hjemmets omdrejningspunkt med hjem til Danmark.

snedkerkøkken, arkitekttegnet villa

Jeg synes, at køkkenet og det tilhørende alrum her i huset har den samme stærke atmosfære. Det er et køkken, der skal bruges og som rummer en sanselighed, jeg ofte savner i nybyggede huse med hvide blanke køkkener.

atmosfærelydt rum med masseovn

Og netop sanselighed som forudsætning for en vellykket pittoresk atmosfæreskabelse synes at være omdrejningspunktet i huset. Rummet her holder stilen fra de øvrige rum – varme, bløde naturmaterialer og farver, samt ikke mindst en stor masseovn med synlig ild. Og så et stort ovenlys i det dobbelthøje rum. Vi er helt nede at røre ved menneskets hulemands DNA – her er vi hjemme – her er trygt!

annonce
repos med hængekøje og ateliervindue
Repos med atelier vindue
Rudesø smuk udsigt i Holte, arkitekttegnet pittoresk villa

Kravler man op på husets 1. sal, kan man nyde udsigten over Rudesø gennem det store atelie-ovenlys. Et vindue der måske ikke umiddelbart passer ind i et cottage inspireret hus, men som efter min mening giver så stor en gevinst til netop husets atmosfære, at det alligevel giver god mening, da netop stemningen i huset er dets egentlige kerne og idé.

Rudesø - arkitekttegnet villa til salg

Den pittoreske atmosfære er efter min mening helt suveræn i dette hus. Det kunne næsten være statist i et guldaldermaleri…. og det mener jeg faktisk positivt. Ofte er den pittoreske optik forsvundet i nutidig arkitektur og følsomheden for stedets særlige kvaliteter bukket under for rationelle praktiske hensyn. Derfor er det en fantastisk lettelse at støde på netop et hus som dette på boligsiden.dk – der findes stadig boliger skabt med sans for Skønhed.

Hvis man som jeg er blevet revet med af stemningen i huset, kan man se mere på Sara Lotz blog. Det er nemlig hende, der er hjernen og hjertet bag husets pittoreske stemningsunivers. Du kan besøge hende her: Sara Lotz – Indretning & Inspiration

Håndtegnet arkitekt skitse, planskitse, arkitekttegning

Planskitse af husets to etager på i alt 231 boligkvadratmeter. Huset har også en mindre kælder på 62m2.

Huset er til salg hos Danbolig Holte

Alle de fantastisk flotte foto i indlægget er fra ovennævnte mægler – Tak for lån 🙂

Se husets placering på Google Maps:

Del gerne...
1 kommentar