DANSKERNES HELÅRSBOLIGER ER PRIMÆRT OPFØRT AF TEGLSTEN OG BETON, MENS SOMMERBOLIGERNE PRIMÆRT ER OPFØRT AF TRÆ. DET ER NÆSTEN EN NATURLOV….
Og ja, der er selvfølgelig mange praktiske, økonomiske, lovmæssige forhold osv., der er medvirkende til, at det forholder sig sådan. Men jeg er nu også ret sikker på, at der er noget æstetisk og kulturhistorisk, der er lige så afgørende for denne fordeling. Vi forbinder simpelthen et træhus med et sommerhus og helårshuse med teglsten….
Og jeg kan godt følge den følelse. Træ er et let, varmt og organisk materiale. Det er relativt billigt og nemt at bygge med, og materialet er på den måde med til at skabe en uformel, næsten hjemmebygget hulefornemmelse, hvis man sætter det lidt på spidsen. Jeg tror også, at det er en af årsagerne til, at man ofte ser ældre sortmalede træsommerhuse godt gravet ned i landskabet – det er fritidshuler, hvor man kan gemme sig fra hverdagens larm – og hygge sig foran ildstedet. Meget basalt, egentligt. 😀
Nyere sommerhuse har nok i nogen grad gennemgået en evolution. Vi kalder da også ofte sommerhuset for et fritidshus, hvilket nok skal ses i lyset af, at vi også forbinder det at være i sommerhus med at holde fri. Ikke bare fri fra arbejde, men også frie til at lave det vi ellers ikke laver i vores helårsbolig. Derfor skal vores fritidsbolig heller ikke ligne vores helårsbolig, synes jeg. Den skal kunne noget andet. Være uformel, sjov, æstetisk på en afslappet måde som det fritidstøj vi iklæder os når vi holder fri.
Hvilket bringer mig frem til det her sommerhus, der ligger i Odsherred ved Sejrøbugten (jeg foretrækker ordet sommerhus fremfor fritidshus… mere stemningsfuldt :D) Huset er fra 2022 og tegnet af arkitekt Morgan Helt Jacobsen. Det er et mørkegrønt hus opført i træ med en udvendig plade- og listebeklædning, der leger med retvinklede skyggetegninger på facaden. Udtrykket kan måske umiddelbart virke formelt, skarpt og retvinklet, men beliggende på en tilvokset naturgrund opstår, der et fint kontrastfuldt spil med de grønne organiske omgivelser.
Husets overordnede geometri består af 3 dele, der er skubbet sammen som vist i diagrammet nedenfor. Det store tag med ensidig taghældning samler delene under sig. Som man kan se mimer husets geometri eller plan om man vil husets funktioner. Soveværelset er hægtet på som en selvstændig del og det samme gælder badeværelse og entré. Huset rummer endnu en soveplads, men den er integreret i husets offentlige største del. Nærmest som en alkove.
Når man nærmer sig huset, aner man et varmt indre….
Som man måske aner på fotorækken ovenfor, er der arbejdet arkitektonisk med vinduernes udtryk og placering. Det er ikke bare en række identiske huller i facaden som man ofte ser på mindre gennemtænkte huse. Særligt et vindue træder frem her – det med bænken…. også kaldet sofavinduet.
Det er en hyggekrog, der meget oplagt er placeret tæt på brændeovnen, så man både kan se ilden og skoven udenfor fra samme sted. Denne type vinduesbænke er blevet meget populære i nyere byggerier, hvilket er meget forståeligt eftersom, de skaber et helt særligt sted i et hjem. Lidt skjult i en niche, lidt med i livet i rummet og samtidig på kanten mellem ude og inde.
Når man ikke så tit ser dette arkitektoniske element i ældre boliger tror jeg primært at det skyldes udfordringen med at kunne holde varmen siddende så tæt på et stort vindue. Det kan man bedre i dag takket være vinduernes høje isoleringsgrad.
Den konsekvente anvendelse af samme væg- og loftsmateriale skaber også en konsistent oplevelse, hvor man ikke hele tiden overraskes af nye materialer. Selv om det kan være sjovt med mange materialeskift i en bolig skaber det også forvirring og uro. Særligt i en mindre bolig.
Værelserne udgøres nærmest af nicher med skydedøre, hvilket ligger godt i tråd med, at man primært hviler sig eller sover her. Kun det største af værelserne har traditionelle skabe til opbevaring, da disse optager megen gulvplads. I stedet er der tænkt vertikalt – lodret, rumligt i forhold til arealanvendelsen. Sengene er placeret ovenpå en stor opbevaringskasse, der materialemæssigt følger logikken i resten af huset – finérplader af fyr. Genialt 😀
Fyrretræets smukke mønster følge også med ind på badeværelset, hvilket giver en dejlig varm stemning i et rum, der ellers ofte er hårdt og klinkebelagt. Vi har i Danmark lidt en angst for træ i badeværelset, hvilket jeg synes er synd. Det er selvfølgelig klart, at træ i brusenichen ikke er optimalt, men hvem har nogensinde undret sig over trævæggene i en finsk sauna….
Hvis man vil vide lidt mere om træhuse, har Bolius lavet en fin artikel om nogle af de myter, der knytter sig til huse i træ. Du kan læse den HER
Når hverdagen igen kalder, kaster man et sidste blik fra entréen ind i træhulen. Ind til vinduessofaen og brændeovnen. Sommerhuset gemmer sig nok på skovgrunden med sin grønne farve, men når først du er inde i varmen, er det svært at sige farvel igen….. til dette træhus.
Plantegning af sommerhuset på i alt 70m2. Som angivet på tegningen er der i husets placering tænkt på solorienteringen, så man både har en morgen- og aftenterrasse 😀 Huset ligger på en grund på 1.279m2.
Huset er til salg hos EDC Teis Graver – Lumsaas
Alle foto i indlægget er fra ovennævnte mægler, hvis andet ikke er nævnt – tak for lån 😀
Se sommerhuset på Google Maps