ET ARKITEKTTEGNET SOMMERHUS?…. JA, SÅDAN ET VED VI DA GODT, HVORDAN SER UD…. EN STRAM SORT TRÆKASSE MED STORE VINDUESPARTIER….
… og ja, det kunne umiddelbart godt være sommerhuset i dette indlæg… MEN huset her afviger alligevel fra denne forudindtagede opfattelse af et arkitekttegnet sommerhus ved på poetisk vis at lege med netop denne forudindtagethed – og resultatet er efter min mening meget overbevisende.
Lige så meget huset kan snyder den forudindtagede beskuer til umiddelbart, at se den stramme sorte trækasse – lige så meget beriger huset den nysgerrige beskuer, der aner, at dette hus er anderledes formet. Huset består nemlig af 4 voluminer, der hver især er drejet og herefter sat i en bueform, så hvert volumen så at sige kigger ind mod et fælles centrum… og så er den stramme kasse pludselig gået i opløsning i en organiske leg… 😀
Diagrammet nedenfor viser, hvordan sommerhuset er formet ud fra en typisk rektangulær kasse, der indeholder en række rum. Point Arkitekter, der har tegnet huset, har skåret kassen op og derefter drejet de enkelte rum og sammenføjet dem på ny i en smukt bueformet bygningskrop.
Normalt afslutter jeg mine indlæg med at vise husets plan, men her synes en undtagelse på sin plads. Huset er simpelthen lettere at forstå, når man først har aflæst planen i relation til diagrammet ovenfor.
At aflæse en plan kan hjælpe til at forstå husets organisering, men den rumlige oplevelse af huset kræver en kropslig tilstedeværelse. Det kan jeg dog ikke tilbyde. I stedet kan man leve sig ind i de flotte fotos fra ejendomsmægler Adam Schnack (eller selvfølgelig tage på egen besigtigelsestur…). Her forstår man, hvordan husets buede bygningskrop skaber en noget anden rumoplevelse end i et traditionelt rektangulært hus.
Man kan ikke se, hvor gangen ender…. og soveværelset for enden af den korte gang forbliver privat uden, at det relativt lille hus skal forsynes med flere døre. På den måde kan husets arkitektur skabe rumlige oplevelser, der giver en meget stærkere fortælling end et rationelt, retvinklet hus, der prioriterer fornuft over følelse.
Som man kan se på planen ovenfor, består huset af fire rum, samt en lille gang på bueslagets inderside mod syd. Husets fællesrum: køkken og stue orienterer sig nord-syd med kig tværs gennem rummet. Husets største værelse afslutter bueslaget mod syd og har som køkkenet direkte adgang til det indre, sydvest-vendte gårdrum som husets buede bygningskrop danner. Mellem de to største rum ligger badeværelse og et lille værelse. Begge mere private.
Husets tagflade rejser sig stejlt på nordsiden og falder så langsomt mod syd og forstærker med et udhæng husets omfavnelse af det sydvendte terrasse- og haverum.
Der er ingen tvivl om, at relationen mellem ude og inde har været en af de styrende faktorer på skitsepapiret. Helt overordnet skaber husets buede bygningskrop to meget forskellige oplevelser afhængig af om, man opholder sig på husets nord- eller sydside. På nordsiden er der ‘revner’ ind i bygningskroppens ydre bueslag. Revner hvor stedets grønne elementer med tiden kan kravle ind og flette huset sammen med stedet. På sydsiden favner bygningen et lille intimt terrasse- og haverum, hvor udeopholdet flyder sammen med køkken og stue på varme dage og aftener.
Huset er omgivet at større ældre træer, der skaber stemning og en fortælling om, at huset har indføjet sig på stedet med respekt for det, der allerede var. Tak for det 😀
Ligeså sort og skarpskåret huset står i sit ydre, ligeså varmt og blødt virker det indvendigt. Interiøret består stort set udelukkende af træ; og samme bræddebeklædning er konsekvent anvendt på alle flader i huset. Det giver visuel ro og sammenhæng. Eneste undtagelse er gulvet i køkkenet og badeværelset – hvilket jo giver god mening ud fra et praktisk perspektiv….
Sommerhuset ligger på Strandhagevej 15 i Yderby Lyng på Sjællands Odde. Grunden, der ligger ca. 150 meter fra vandet er på 1.200m2 og huset er 68m2.
Jeg synes, sommerhuset er smukt, enkelt og dejligt foruroligende i dets arkitektur, der udfordrer vanetænkning og forudfattede opfattelser af, hvad et arkitekttegnet sommerhus er. Ikke fordi det i dets æstetik og materialitet er radikalt uartigt og anderledes, men fordi arkitekterne bag tillader sig i al stilhed, at være poetisk og kunstnerisk formgivende og dermed sætter sig selv i og på spil. Det giver sommerhuset på Strandhagevej sin egen særlige identitet.
Huset er til salg hos Adam Schnack, Ejendomsmægler
Alle foto i indlægget er fra ovennævnte mægler, hvis andet ikke er nævnt.
Fotograf: Lars Gundesen. Tak for lån 😀
Se huset på Google Maps