“Blomsten”

“Blomsten”

“Blomsten” 1077 684 Vildmedhuse.dk
C. F. Møller hus i Egå, arkitekttegnet klyngehus, 70'er arkitektur, arkitekttegnede mesterværker

C. F. MØLLER ARCHITECTS ER EN AF DANMARKS ÆLDSTE OG STØRSTE ARKITEKTVIRKSOMHEDER MED EN OMFATTENDE LISTE AF BEUNDRINGSVÆRDIGE ARKITEKTONISKE KREATIONER. BL.A. AARHUS UNIVERSITET, UDVIDELSEN AF STATENS MUSEUM FOR KUNST… OG DETTE SMUKKE KLYNGEHUS I EGÅ VED AARHUS.

Solklintvej C. F. Møller, situationsplan
Illustration: C. F. Møller Architects

Det arkitekttegnede klyngehus blev tegnet i 1973 og stod færdigopført i 1975. Huset udgør ét af i alt 5 forskellige huse samlet i én klynge på en højtbeliggende udstykning i Egå. Huset i dette indlæg er nr. 17C. Det sydligste på ovenstående situationsplan.

Som man kan se på tegningen, flyder husene nærmest ind i hinanden og danner dermed et beskyttet indre gårdrum. Klyngen ligger på en landskabskant, hvor terrænnet falder ned mod Aarhus bugt, og huset har derfor en fantastisk udsigt indover Aarhus og ud over bugten. Man kan se terrænkurver på dette LINK.

Solklintvej Klyngehuse tegnet af C. F. Møller, 70'er arkitektur
Foto: C. F. Møller Architects

Det er nr. 17C, der ligger og ‘skyder op’ til venstre i billedet. Der er noget middelhavsatmosfære i fotoet, som jeg tænker ligger i tråd med husets rå, enkle og skulpturelle udformning. Man fornemmer, at tidens brutalisme er på spil i husets arkitektur uden dog at gå over gevind. Arkitekt C. F. Møller, der grundlage C. F. Møller Architects i 1924, var netop kendt for, at kunne omsætte internationale strømninger til en regionalt tilpasset arkitektur, så dansk bygningskultur blev beriget og udviklet med udefra kommende inspiration uden, at man tyede til direkte kopiering.

annonce
Mads Møllers eget hus, facadetegning. Arkitekttegnede mesterværker
Arkitekt Mads Møllers eget hus fra 1969. Tegning: C. F. Møller Architects

Husets karakteristiske og smukke sidesilhuet bærer ligheder med arkitekt Mads Møllers (søn af C. F. Møller) eget hus fra 1969, hvilket ikke er så underligt, da Mads Møller faktisk var en af arkitekterne på Solklintvej bebyggelsen (ifølge bogen “Strejftog – Mads Møller 1966-2011, 45 år i C.f. møller“).

På de to facadeillustrationer fra Solklintvej 17C nedenfor kan man efter min mening godt se ligheden med Mads Møllers eget hus, der ligger et stenkast derfra.

Solklintvej 17 facadetegning, arkitekttegning. Arkitekttegnede mesterværker,
Tegning: C. F. Møller Architects
Solklintvej 17 facade, arkitekttegnet hus, 70er arkitektur, C. F. Møller

Det er måske ikke så mærkeligt, at der er ligheder mellem to huse tegnet af den samme arkitekt på stort set samme tidspunkt, men det er alligevel interessant, at se hvordan en karakteristisk arkitektoniske form eller et tema kan udfoldes forskelligt. Mads Møllers hus er et in-situ støbt hus i beton, mens klyngehusene på Solklintvej er opført i rød hårdtbrændt tegl. Der er også mange ligheder i husenes interiører. Særligt det store dobbelthøje rum med en balkonstue og -arbejdsplads. Jeg har sat et snit fra begge huse op nedenfor, så man se ligheden. Øverst er det Mads Møllers eget hus og nederst Solklintvej 17C:

snittegning
Snittegning gennem Mads Møllers hus fra 1969. Tegning: C. F. Møller Architects
snittegning
Snittegning gennem Solklintvej 17C fra 1973. Tegning: C. F. Møller Architects
Solklintvej C. F. Møller interiør med dobbelthøjt rum, arkitekttegnede mesterværker

Det dobbelthøje rum giver en fantastisk oplevelse af lys og luft centralt i huset og skaber desuden en visuel forbindelse på langs af huset, så solens lys midt på dagen kan nå helt ind i det nordvendte køkken. Rummet skaber også en dramatik man ellers sjældent finder i en almindelig familiebolig.

Solklintvej klyngehus interiør
Solklintvej klyngehus interiør
Solklintvej klyngehus interiør
Solklintvej klyngehus interiør, C. F: Møller

Annonce: Skulle man have lyst til at dykke mere ned i historien bag arkitekttegnestue C. F. Møller Architects kan man læse Niels Ole Lunds bog om C.F.Møller. Den kan købes HER

Selve opstigningen fra køkken-alrummet i stueetagen foregår ad en lang lige trappe og kulminerer i et stort vinduesparti med udgang til en sydvendt altan. Herfra er der en formidabel udsigt.

C. F. Møller Solklintvej klyngehuse
Aarhus bugt
Aarhus skyline fra Egå

Jeg synes, at det er fascinerende, hvordan Mads Møller og C. F. Møller har indarbejdet et skisma mellem den lukkede klyngegårds nære skala og landskabets store åbne skala. Husets arkitektur formidler og iscenesætter denne overgang. Selv formulerer Mads Møller dette forhold på denne måde: Fra denne klinkebelagte plads rejser husene sig som en blomst, der folder sig ud og kroner terrassen. Smalle kik og passager mellem husene sætter gårdspladsen i forbindelse med Vejlby Fed, Egå og bugten, og fra hvert hus er der udsigt over Århus bugten. (Fra bogen “Strejftog” s. 43. Bogen kan downloades sidst i indlægget.)

soveværelse, 70'er arkitektur
værelse med skydedør

Relationen mellem det lukkede, beskyttede rum i den nære skala og det store åbne rum genfindes også i husets indretning. For nok er der knald på oplevelsen i det dobbelthøje, gennemgående åbne rum, der danner husets primære semioffentlige sfære; men det betyder ikke, at de private rum ikke er prioriteret i huset. To af husets værelser er placeret i stueetagen mod syd, så de med egen terrasse og adgang til haven kan nyde solen i fred.

70'er badeværelse med orange Vola armaturer

Husets badeværelser, der er to, er karakteristiske for 70’erne. Rå, rustikke og med dejlige, orange Vola-armaturer. Det virker stadig på mig…. 😀 Der er noget befriende over en boligarkitektur, der er enkel i form, funktion og konstruktion, men alligevel med simple virkemidler overrasker os og kilder i øjet og hjertet. Det synes jeg, at klyngehuset her på Solklintvej gør. Og jeg er ret sikker på, at det også har været arkitekt Mads Møllers intention. Han skrev selv om sin arkitekturopfattelse:

Arkitekt Mads Møller

Jeg opfatter arkitektur som en form for funktionel kunst med humanistisk synsvinkel, hvor mennesket er i centrum og hvor form, funktion og økonomi skal fremstå som et hele. Målet er i bredeste forstand at skabe en god og smuk bolig og at udforme vores omgivelser og arbejds-pladser i et menneskeligt miljø, hvor arkitekturen også skal give kunstneriske oplevelser.

Hvis man vil vide mere om C. F. Møller Architects omfattende arkitekturverden, kan man selvfølgelig besøge deres hjemmeside C. F. Møller Architects – eller downloade denne fantastisk PDF-bog om arkitekt Mads Møllers store produktion gennem 45 år som partner på tegnestuen: Strejftog – Mads Møller 1966 -2011, 45 år i C.F. Møller. Bogen ligger frit tilgængelig på C. F. Møller Architects hjemmeside – fornemt 😀

Planskitse, Solklintvej klynkehus, arkitekttegning

Planskitse af husets 2 etager på i alt 182 m2. Hertil kommer en kælder på 42m2. Huset ligger på en grund på 399m2. Jeg kunne måske god være fristet til at flytte det ene sydvendte værelse op, hvor køkkenet nu ligger og så etablere køkken alrum mod syd…. bare en tanke.

Huset er SOLGT – var til salg hos Nonbo & Eland, Ejendomsmæglere

Alle foto i indlægget er fra ovennævnte mægler med mindre andet er anført. Også en stor tak til C. F. Møller Architects for tilladelse til at anvende deres illustration. Tak 😀

annonce

Se Solklintvej 17C på Google Maps:

Del gerne...