577m2 bolig

577m2 bolig

577m2 bolig 1024 1275 Vildmedhuse.dk
Gl mejeri i Stadil. bolig i gammelt mejeri.

AT BYGGE EN NY BOLIG PÅ 577M2 UDGØR ET VOLDSOMT RESSOURCEFORBRUG, SOM MANGE NOK VILLE BETEGNE SOM UNØDVENDIG I DISSE ÅR – MEN AT GENANVENDE EN TOM INDUSTRIBYGNING PÅ 577M2 TIL BOLIG ER STRAKS EN HEL ANDEN SNAK….

Den tomme industribygning i dette indlæg er det tidligere mejeri i den vestjyske by Stadil. Mejeriet er opført i 1907, men måtte i 1980 efter 73 år lukke ned for mejeridriften. I 2010 blev mejeriet solgt til de nuværende ejere, der så muligheden i at indrette en anderledes bolig i de gamle bygninger.

det gamle mejeri i Stadil. Mejeri omdannet til bolig
tidligere industribygning omdannet til bolig

Organisering af og hierarki i bygningen

… og når man ser resultatet, må man sige, at det er lykkedes over al forventning at genanvende en tom industribygning til bolig. Jeg tror mange drømmer om denne type boligeventyr, men de færreste tør kaste sig ud i det. 577 kvadratmeter er MEGET at skulle forholde sig til – både i forhold til at renovere og ikke mindst i forhold til at indrette og organisere en bolig.

Det skal lige indskydes her, at den ene af de nuværende ejere er professionel indretningsarkitekt… så fortvivl ej hvis du tænker, at det ville du aldrig kunne overkomme. Der har været en professionel på spil… 😀

industrilook, new yorker stil, New Yorker trappe

Rent organisatorisk aflæses den gamle, dobbelthøje produktionshal naturligt som mejeriets centrale del. Den rager op og danner et formelt, visuelt hierarki i bygningsanlægget set ude fra. Men internt, organisatorisk og fordelingsmæssigt er det faktisk rummet på billedet ovenfor, der er det centrale. Det ligger i bygningens nordvestlige hjørne og udgør både den primære adgang til bygningen og danner rum for den lodrette fordeling i boligen.

Den industrielt udseende trappe er både et funktionelt og skulpturelt element i rummet. En trappe, der med sin spinkle sorte stålkonstruktion harmonerer godt med mange af boligens øvrige elementer, som eksempelvis, døre, vinduer og endda nogle af møblerne i rummet.

Højloftet rum, New Yorker stil, Smukt rum i gammelt mejeri
Højloftet rum, New Yorker stil, Smukt rum i gammelt mejeri

Produktionshallen, som man ser på de to fotos ovenfor, er også et markant rum…. Højloftet, lyst og råt…. De to centrale rum ligger i umiddelbar forbindelse med hinanden, og man kan faktisk gå ind fra gaden og passere gennem begge rum direkte ud i haven.

De to store og centrale rum synes på denne måde at udgøre boligens offentlige rum, mens resten af bygningens mange mindre rum, virker mere private. Disse findes primært i den lave længe, der ligger mod nord, hvilket også giver meget god mening, da denne del af bygningen tidligere var mejeribestyrens bolig.

Tableauer

Det store komplekse bygningsanlæg, der tidligere husede et mejeri synes nu omdannet til en række smukke og spændende boligtableauer. Bygningens overdådige areal, variation i rumtyper og skala gør oplevelsen alt andet end homogen, som i en traditionel bolig. Det samme gælder de spor i boligen, hvor elementer af mejeriets historie ses bevaret. Og det er dejligt, synes jeg 😀 Det pirrer fantasien og udfordrer vores til tider lidt for protestantisk, hvide danske arkitektur og indretning.

De mange tableauer findes både ind, ude – og i overgangen mellem inde og ude. Det industrielle præg i det gamle mejeri udnyttes til fulde i en en dialog med en ny tids boligindretning. Det er ikke ståltanke, pumper og slanger, men nu danske møbelklassikere, loppefund og egne kreationer, der sammenstilles i en unik fortælling om et gammelt mejeri, der blev til en bolig.

Rum og æstetik

Mejeriet i Stadil har som mange andre ældre industribygninger fra omkring år 1900 store produktionshaller, store vinduer og porte samt smukke bygningsdetaljer udført i teglsten. Det er kvaliteter, der ofte også findes i gamle skoler, jernbanestationer, hospitaler osv. Kvaliteter der med fordel kan bevares og anvendes i indretningen af en ny bolig med historie og sjæl.

Disse arkitektoniske træk danner alle et godt grundlag for at skabe smukke rum. Den funktionelle organisering af en bolig i den type bygninger er en anden snak. Men jeg tror, at de fleste faktisk ville kunne acceptere lidt længere afstand til bryggers og toilet, hvis de fik de rumlige, æstetiske kvaliteter som det gamle mejeri her i Stadil har.

Plantegninger

Plantegninger: Tina Switzer Indretning

Som plantegningerne nok antyder, er 577m2 et ret stort boligareal…. 😀 Det kalder virkelig på en kreativ sjæl med hang til at udfolde sig. Skulle pladsen under tag ikke være tilstrækkelig, står det gamle mejeri på en grund på 5.479m2.


Bæredygtighed og genanvendelse

Nu skrev jeg jo indledningsvis, at det var en helt anden snak, fra et bæredygtighedsperspektiv, at renovere fremfor at bygge nyt. Så hvis man har fået blod på tanden, kan man jo enten flytte til det gamle mejeri i Stadil eller finde sit eget projekt. Inspiration til omdannelse og energirenovering kan man finde i bl.a. disse to publikationer:

Real dania, Realdania Energiforbedring i historiske bygninger - erfaringer og læringer fra Realdania By & Byg
Inspirerende renoveringer - Når fortiden former fremtiden, Bog om renovering af tomme bygninger

I publikationen Inspirerende renoveringer – Når fortiden former fremtiden kan man bl.a. læse følgende:

De mest bæredygtige bygninger er dem, der står i mange år. Grebet rigtigt an kan renoveringer skabe livskvalitet, styrke sammenhængskraften, videreføre arkitektur- og kulturhistorie og ikke mindst holde samfundets energi- og materialeforbrug nede. I dag siger både eksperterne og den sunde fornuft, at det bedre kan betale sig at renovere fremfor at rive ned og bygge nyt – på flere bundlinjer, også den økonomiske.

Begge bøger kan downloades gratis, men det er også muligt at erhverve sig en trykt udgave… God fornøjelse med enten mejeriet i Stadil eller dit helt eget projekt. 😀


Mejeriet er til salg hos Lilienhoff

Alle foto i indlægget er fra ovennævnte mægler, hvis andet ikke fremgår – tak for lån 😀

Se boligen på Google Maps

Del gerne...