Arkitekthjælp

Arkitekthjælp

Arkitekthjælp 1024 490 Vildmedhuse.dk

DE FLESTE BOLIGER I DANMARK LAVER IKKE MEGET SPEKTAKEL. DE LIGNER HINANDEN OG ARKITEKTUREN KAN TIL TIDER VIRKE ANONYM OG – I VÆRSTE FALD FORÆLDET.

Det er selvfølgelig ikke særlig motiverende, når man som boligsøgende skal ud for at finde sin drømmebolig. Processen er da også for de fleste, at ambitionerne synker i takt med søgetiden. Men måske skal man stoppe op en gang i mellem og tænke, at selv anonyme, ældre slidte boliger faktisk kan opdateres, så de måske kan blive den drømmebolig, man har i tankerne….

Huset her på billederne er bare et eksempel. Et lille, regulært teglstenshus fra 1967 beliggende i udkanten af en lille landsby omgivet af smuk natur og med gode vejforbindelser til den nærliggende storby. En hustype der er rigtig mange af i Danmark, og som dermed er en realistisk mulighed for de fleste boligsøgende. Men det er nok de færreste der bliver blæst bagover af arkitekturen. Og det gør jeg heller ikke.

Men huset har efter min mening masser af potentiale. Jeg har nedenfor skitseret lidt på, hvordan huset med relativt få greb kan ændre sit udtryk. Og nej – jeg synes ikke, at man bare skal rive det ned og bygge et nyt…. 😀 Det skal bare have lidt arkitekthjælp

Modellen nedenfor viser husets nuværende udtryk. Terrænet falder mod nord og husets højeste gavl er altså den mod nord.:

Loading file
 • Fullscreen
 • Wireframe
 • Zoom In
 • Zoom Out
 • Rotation
 • Screenshot
 • Help

Controls

×
 • Rotate with the left mouse button.
 • Zoom with the scroll button.
 • Adjust camera position with the right mouse button.
 • Double-click to enter the fullscreen mode.
 • On mobile devices swipe to rotate.
 • On mobile devices pinch two fingers together or apart to adjust zoom.
 • On mobile devices 3 finger horizontal swipe performs panning.

Helt overordnet tænker jeg, at man kunne forlænge husets tag mod syd, så der skabes en overdækket terrasse. Under alle omstændigheder giver det god mening at udskifte det trætte, røde eternittag med et nyt. Man bør så efterisolere ved samme lejlighed. Og – da husets nuværende tag er et let tag, bør man vælge et nyt let tag: f.eks. tagpap, zink eller pandeplader.

arkitekttegnet ombygning, arkitekttegnet renovering

Som man kan se, på visualiseringen ovenfor, er taget forlænget mod syd (ud mod beskueren), og der er etableret en bærende afskærmning udformet som lodrette trælameller. En nye træterrasse med adgang fra køkkenet (se planen længere nede) aktiverer det sydvendte rum ved husets gavl. Terrassen føres videre mod vest og danner her et vestvendt opholdsrum ved husets alrum, som vist nedenfor.

arkitekttegnet ombygning, arkitekttegnet renovering, hus med ny pudset facade

Husets nuværende røde tegl, virker lidt trætte – og den nemmeste opdatering er en indfarvet vandskuring. Her vist i hvid. Den sydvendte facade foreslår jeg, at man åbner mere op ved at lade det store vinduesparti gå til gulv og samtidig vælger en løsning med en stor glasskydedør. Alternativt kunne man vælge foldedøre. Men denne løsning giver mange lodrette linjer i vinduespartiet og udkigget bliver ikke helt så ugenert.

Er man i gang med facaden kunne man vælge andre alternativer end en vandskuring eller pudsning. Huset kunne jo efterisoleres udvendigt og få en ny let facade i træ, stål eller et helt tredie materiale. Det ændrer fuldstændig på husets udtryk, som man kan se nedenfor:

arkitekttegnet ombygning, arkitekttegnet renovering, hus med ny træfacade
arkitekttegnet ombygning, arkitekttegnet renovering, hus med ny træfacade

De ydre tiltag kan selvfølgelig ændre på husets udseende, men hvad med husets indre? Hvordan kunne man opdatere dette med lidt arkitekthjælp? Nedenfor er husets eksisterende plan til venstre og til højre mit forslag til ændringer:

arkitekttegnet Foreslag til ombygning, renovering af 60er hus

Jeg har foretaget tre rumlige operationer:

1. Fjernet de eksisterende køkkenvægge og integreret et nyt køkken med den eksisterende stue, så man i stedet for et klemt køkken og en lille spisekrog faktisk får et åbent køkken/alrum.

2. Rykket begge de eksisterende værelser mod nord og gjort dem lige store. Det er en operation, der også har betydet, at vinduerne i værelserne er blevet flyttet (og ved samme lejlighed gjort større). Denne prioritering hænger sammen med at værelserne i et hus på kun 100m2 primært ses som hvile/soverum. Opbevaring er flyttet ned under sovepladserne, så skabe ikke tager gulvplads.

3. Flytningen af værelserne mod nord skaber rum for en hygge/tv krog i åben kontakt med køkken/alrummet. Herved er husets åbne sociale rum samlet i husets sydvendte del med nær kontakt til husets uderum.

1.

Arkitekthjælp, indretningsforslag, parcelhus fra 1960erne til salg, arkitekttegnet hus

2.

Arkitekthjælp, indretningsforslag, parcelhus fra 1960erne til salg, arkitekttegnet hus

3.

Arkitekthjælp, indretningsforslag, parcelhus fra 1960erne til salg, arkitekttegnet hus

Udover disse større greb har jeg også valgt at understøtte oplevelsen af rumlighed ved at lave et gennemkig på langs af huset. Bryggerset har måttet afgive plads (se planen) til et længere gangareal, der ender i et vindue i den nordvendte gavl. Det sikrer, at den lille gang mod nord ikke opleves som en mørk korridor.

Arkitekthjælp, indretningsforslag, parcelhus fra 1960erne til salg, arkitekttegnet hus

Køkkenalrummet er i det hele taget blevet kraftigt opprioriteret i mit forslag, og det hænger selvfølgelig sammen med, at det rum er helt centralt for den måde, hvorpå vi lever i dag. Ældre huse er som dette tænkt anderledes funktionelt, og det kan være svært at se potentialer for, at de kan komme til at fungere som rammerne om et nutidigt hverdagsliv. Men det kan de altså ofte…. med lidt arkitekthjælp 😀

Arkitekthjælp, indretningsforslag, parcelhus fra 1960erne til salg, arkitekttegnet hus

Huset her i indlægget er ikke til salg længere, men der findes som nævnt mange, der ligner det, så tag bare inspirationen fra dette indlæg under armen og slip fantasien løs. Det er det bedste udgangspunkt for at skabe din egen drømmebolig, hvis den ikke lige findes på boligsiden….

Del gerne...