A-hus

A-hus

A-hus 1024 665 Vildmedhuse.dk
Arkitekttegnet sommerhus, arkitekttegnet fritidshus til salg, arkitekttegnet typehus, a hus

ARKITEKT SVEND DOMBERNOWSKY TEGNEDE I 1960ERNE FLERE INTERESSANTE BOLIGER, SÆRLIGT I AARHUSOMRÅDET, HVOR HAN OGSÅ SELV BOEDE.

Et af hans værker var dette typiserede A-hus, sommerhus, der formentlig er opført i flere versioner rundt om i landet. Eksemplaret her står i Hornbæk og er opført i 1969.

A-huset er ikke Dombernowskys opfindelse, men en bygningstype, der kendes generelt for dets konstruktive enkelthed, hvor spærkonstruktionen ligner et stort A. Spærret står direkte ned på husets fundament, hvilket overflødiggør en bærende ydervæg, som man normalt ser på mere almindelige hustyper.

Arkitekttegnet sommerhus, arkitekttegnet fritidshus til salg, arkitekttegnet typehus, a hus, arkitekttegnet 60er hus

Nu vil nogen måske indvende, at dette hus da har ydervægge…. og ja, det er korrekt, men faktisk blev huset i 1969 opført med en spærkonstruktion, der stak uden for ydervæggene. Den del af husets konstruktion er blevet fjernet på et tidspunkt. Man kan se husets oprindelige udseende på tegningerne nederst i indlægget.

Noget af det der fascinerer mig, og sikkert også mange andre ved A-husene, er deres arkitektoniske enkelhed og konstruktive logik. Der er noget næsten urhytteagtigt over arkitekturen. De er som store telte med åbne gavle.

Man kunne næsten få den tanke, at de store A-formede spær, der står på række, blot har fået kastet en tagdug over sig for at give læ mod vejrliget. Akkurat som et af de mest simple ly vi kender – en tarp.

Arkitekttegnet sommerhus, arkitekttegnet fritidshus til salg, arkitekttegnet typehus, a hus, arkitekttegnet 60er hus

Et arkitekttegnet A-hus som dette er på den måde en evolutionær udvikling af en tarp, kunne man måske påstå. Og det er sikkert årsagen til husets fascinerende enkelhed, der for mig er helt essentiel, når vi snakker sommer- og fritidshus.

Huset indre åbner sig mod syd, lyset og udsigten, som man kan se på billedet ovenfor og nedenfor. Husets offentlige, sociale funktioner ligger her, mens soveværelser, bad og entré ligger i den mere lukkede, nordlige del af huset.

arkitekttegnet A-hus, arkitekttegnet typehus fra 1960erne
værelse med køjesenge i arkitekttegnet sommerhus

Husets køkken befinder sig lige i overgangen mellem de to områder. Det er virkelig fint tænkt og veldisponeret. Specielt når man ved, at husets areal kun er 50m2….. samlet under en skrånende tagflade. Den optimale udnyttelse af rummet betyder da også, at pladsen langs væggene, hvor loftshøjden er mindst, udnyttes til siddepladser.

arkitekttegnet sommerhus fra 1960erne, a-hus

Huset interiør består næsten udelukkende af træ. Det præger atmosfæren som er varm og blød. Her er helt sikkert ikke brug for akustikplader… 😀 Den gennemgående anvendelse af bræddebeklædning er medvirkende til at skabe en visuel sammenhæng i husets interiør. Det samme gælder de synlige sorte bjælker, der er en del af huset A-formede spærkonstruktion.

stort vinduesparti i gavl, arkitekttegnet sommerhus til salg, arkitekttegnet 60er hus til salg
Terrasse A-hus

Med et boligareal på 50m2 kan man næppe kalde huset stort. Men som et fritids- / sommerhus synes jeg faktisk, at det er fint – og så er det jo helt i tråd med tidens populære boligfænomen -Tiny houses…. Jeg har nævnt i tidligere indlæg, at jeg undrer mig over vores stigende boligforbrug (i m2). Det er problematisk, og boligkvalitet er ikke lig boligkvantitet, hvilket dette lille fine sommerhus er et rigtig godt eksempel på.

tegninger af Arkitekt Svend Dombernowsky

Snittegningen ovenfor illustrerer meget godt princippet i et arkitekttegnet A-hus. Man kan næsten beskrive det som en overetage, der er sat ned på jorden. Med den store højde til kip og den stejle taghældning, er det ret oplagt at bruge denne frihøjde til at etablere en hems… hvilket da også er gjort her.

Typehus tegnet af arkitekt Svend Dombernowsky
Snit-, plan- og facadetegninger, Svend Dombernowsky 1969. Kilde: Gribskov Byggesagsarkiv

Plan- og facadetegninger af arkitekt Svend Dombernowskys A-hus opført på Solbakkevej 75 i Hornbæk. Gavltegningerne giver et ret klart svar på, hvorfor denne hustype kaldes et A-hus…. Sommerhusets boligareal er på 50m2 og det ligger på en grund på 903m2 lige ud til et stort grønt fællesareal.


Sommerhuset er til salg hos Nybolig Peter Leander, Hornbæk

Alle foto i indlægget er fra ovennævnte mægler, hvis andet ikke fremgår – tak for lån 😀

Se sommerhusets placering på Google Maps:

tilbage til forsiden

Del gerne...