Fleksibel

Fleksibel

Fleksibel 1024 768 Vildmedhuse.dk
KODA, Tiny house Denmark
Foto: Tonu Tunnel, Kodasema

TINY HOUSES ER I DE SENESTE ÅR BLEVET MERE OG MERE POPULÆRE. DE TILBYDER ET SIMPELT OG MERE BÆREDYGTIGT ALTERNATIV TIL VORES TRADITIONELLE BOLIGER.

De små boliger er en vej til at reducere vores ressourceforbrug og dermed leve et mere bæredygtigt liv. Det handler om at tilpasse boligen til det boligbehov, der knytter sig til vores forskellige livsfaser og -situationer: Single, par, familie, sammenbragt familie, pensionist osv. De små huse kan bebos af singler eller f.eks. samles til én bolig bestående af flere små mobile enheder. Disse kan så sælges enkeltvis, hvis man får for meget plads. Det er fleksibiliteten i en bolig, der konstruktivt let lader sig udvide og formindske efter behov.

Danske arkitekter har tidligere forsøgt at sælge ideen om sådanne små, fleksible og mobile boliger til danskerne. Dog uden held. Arne Jacobsens Kubeflekssystem er nok et af de mest kendte. Et system af kvadratiske elementer (3,36mx3,36m), der kunne sammenstilles i forskellige arrangementer og til sammen danne en bolig. Stor, lille, lang, kort eller vinklet. De enkelte moduler havde en størrelse der tillod, at de kunne transporteres på en lastbil.

Arne Jacobsen Kubefleks, Tiny House Denmark, Modulhus
Arne Jacobsens Kubefleks, der i dag indgår i udstillingen på Museum Trapholt. Foto: Vildmedhuse.dk

Den aktuelle Interesse, og behovet for de små mobile og fleksible boliger, vidner om at Arne Jacobsen og de øvrige danske arkitekter, der allerede i slutningen af 1960erne udviklede deres bud havde fat i noget essentielt. Vi må nødvendigvis tænke vores bolig som foranderlig i overensstemmelse med den måde, hvorpå vi lever i nutidens verden – og lige nu er det oplagt, at denne foranderlighed omsættes i et bæredygtigt fleksibelt boligforbrug.

Tiny houses er i denne sammenhæng interessante. Et eksempel, som jeg selv synes, er ret spændende pt., er det Estiske KODA by Kodasema hus.

KODA Loft, Tin House Denmark. Tiny House til salg
Foto: Caomhan Murphy, Kodasema

Kodasema, der er virksomheden bag konceptet, siger selv om deres ambitioner for bæredygtighed:

Sustainability is a founding principle of KODA since its creation. By living smaller and consuming fewer things, the footprint one leaves on the environment is already tinier. In addition, factory constructed houses such as KODA also leave a smaller footprint in terms of transport pollution, worker safety, reduced construction waste and urban noise.

KODAhuset, der bare hedder KODA, er et industrifremstillet hus, der kommer i seks grundmodeller, der kan stables og sammenkobles på forskellig vis. Samtidig kan hvert hus også står for sig selv som en selvstændig boligenhed med eget køkken og bad. De seks husmodeller kan deles i to hovedgrupper. Tre modeller med hems og tre uden. Herudover er det størrelsen, der adskiller dem (Bruttoarealet angiver hele bygningens fodaftryk, mens nettoarealet er brugbart gulvareal i bygningen):

Modeller uden hems:

1. KODA Compact Micro
Bruttoarel: 19,95m2
Nettoareal: 13,82m2

2. KODA Compact
Bruttoareal: 28,40m2
Nettoareal: 20,50m2

3. KODA Compact Extended
Bruttoareal: 43,60m2
Nettoareal: 35,90m2

Modeller med hems:

4. KODA Loft Micro
Bruttoareal: 19,95m2
Nettoareal: 18,26m2

5. KODA Loft
Bruttoareal: 28,40m2
Nettoareal: 26,70m2

6. KODA Loft Extended
Bruttoareal: 47,50m2
Nettoareal: 45,80m2

Udover de 6 viste grundhuse er der en udgave med sauna, samt en mulighed for at placere husene på pontoner, så man altså også kan bo på vandet…. KODA-husene kan anvendes til andet end bolig. F.eks. hotelværelser, kontor eller butik. Og endelig kan de også fås med forskellig ydre beklædning som eksempelvis brædder, plader og letbeton.

KODA Float, Tiny House på vandet, Husbåd
Foto: (venstre) Daniel Mets, (højre) Riku Kylä, Kodasema

KODAs fleksibilitet kommer særligt til udtryk i muligheden for at kombinere flere huse gennem stabling og sammenstilling. Man kan på denne måde hurtigt danne små bebyggelser med gårdrum og gadeforløb. Alt sammen uden større anlægsarbejde, da husene er mobile.

KODA huse
Foto: Ronald Kask, Kodasema

Husene lader sig relativt let flytte. De kommer fra fabrikken på en lastbil og hejses på plads på punktfundamenter, hvorefter vand og el tilsluttes. På samme måde som huset kobles til, kan det igen kobles fra og transporteres videre til ny funktion som bolig, butik eller hotel. Denne fleksibilitet er netop, hvad der gør denne type huse velegnede til at imødekomme den foranderlighed, der karakteriserer de fleste menneskers livsforløb. Man kan som ungt par bo i et KODA Loft Micro og får man børn kan man tilføje et eller flere KODA huse, som så kan sælges videre, når (og hvis) børnene flytter.

KODA huse i beton, Tiny House i beton
Foto: (venstre) Mairi Hüüdma, (højre) Frank Saunanen, Kodasema

Der er mange kombinationsmuligheder med KODA afhængig af, hvordan man ser på det; og det er jo her fleksibiliteten viser sig. Jeg er selv ret begejstret for det lille KODA Loft Micro. Altså den lille model med hems, som jeg har vist på de indledende fotos og som er nummer 4 på modellisten ovenfor.

Tiny house med træbeklædning, Anneks til salg, arkitekttegnet anneks
KODA Micro Loft. interiør, arkitektegnet Tiny House
Foto: 2x ovenfor, Tonu Tunnel, Kodasema

Rumhøjden gør at det lille hus på 18m2 virker større og mere luftigt. Samtidig giver højden plads til hemsen ovenover badeværelset. Hermed har man et komplet fungerende minehjem eller Tiny House (hvis man foretrækker dette begreb), med bad, køkken og soveplads. De større modeller er stort set bygget op på samme måde, dog har de to største modeller et ekstra værelse bag køkkenet, som man kan se på billederne nedenfor. Her er det den største model KODA Loft Extended på 45m2.

Tiny House KODA interiør
KODA Loft extended, Tiny House til Danmark,
Foto: 2xovenfor, Tonu Tunnel, Kodasema

Man kan besøge Kodasemas webside HER og læse mere om konceptet og se eksempler på deres husmodeller og kombinationsmuligheder.

På videoen herunder får man en lille rundtur i et KODA Loft, der står i Irland og som ses i begyndelsen af indlægget:

Jeg har ikke fundet noget KODAhus på boligsiden, men det kommer måske…. I hvert fald kan husene købes i Danmark. Man kan finde deres forhandlere på deres hjemmeside HER.

KODA by Kodasema® is a Registered Trademark of Kodasema OU.

Del gerne...
4 kommentarer
 • Hej
  Spændende huse, ved du noget om hvad prisleje en KODA loft extended ligger i? Det er jo helt fantastiske huse

  Mvh
  Marianne

 • Tak for at skrive om KODA. Jeg har længe kigget på dem, og været fristet.
  Men ved I om de overholder danske byggereglementer, og i hvilket omfang: Kan de både bruges som fritidshuse og helårsbolig (forudsat de lever op til lokalplan)?

  Mvh. Daniel

  • Hej Daniel – Jeg er ret sikker på at de overholder det danske bygningsreglement og at de kan bruges til og godkendes som helårsbeboelse. De har en dansk salgsrepræsentant som kan svarer på dine spørgsmål. han hedder Abdel Ittaouil og du kan sende ham en mail på: ai@fundbricks.com eller ringe på 71907813.