…Er det et hus?

…Er det et hus?

…Er det et hus? 2100 1400 Vildmedhuse.dk
Arkitektegnet hus til salg i Højbjerg, Arkitektens eget hus, sort træhus

DE FLESTE AF OS OPFATTER SIKKERT BEGREBET HUS SOM NOGET VI UDMÆRKET GODT VED HVAD ER. VI HAR EN ART ARKETYPISK BILLEDE PÅ ET HUS, SOM VI SÅ APPLIKERER UBEVIDST PÅ DEN GENSTAND VI ELLER ANDRE BOR I. ARKETYPEN MINDER OFTEST MEST AF ALT OM EN AF SPILLEBRIKKERNE FRA MATADOR – ET LÆNGEHUS MED SADDELTAG ELLER BLOT EN BOKS .

Et arkitekttegnet hus forstyrrer nogen gange dette arketypiske billede…. Og der spørges kritisk til, om dette nu også er et hus? Det er akkurat, som når kunstneren skaber en skulptur, der ikke ligner noget, vi kender, og vi spørger, om det nu også kan kaldes en skulptur. Eller digteren der vrider sproget, så vi forstyrres, provokeres og rystes over, at digterens ord også er en del af det sprog, vi allerede kender så godt.

Arkitektegnet hus til salg i Højbjerg, Arkitektens eget hus, sort træhus. Ankomst med smuk trappe

Det er lidt på samme måde med dette arkitekttegnede hus på Bakkedraget 16 i Højbjerg. Det udfordrer vores gængse hus-arketyper. Og det er sundt, synes jeg. Vi får med sådan et hus udvidet vores arkitektoniske horisont og dermed forståelse for, at det at forme et hus også er en mangfoldig arkitektonisk og kunstnerisk disciplin.

Arkitektegnet hus til salg i Højbjerg, Arkitektens eget hus, sort træhus

Arkitekten, der selv bor i huset, synes at en arketype, som vi ser meget for tiden – boksen – simpelthen mangler et tag…. Et hus skal have et tag – og det skal ikke være fladt! Med det motto i baghovedet har arkitekten gjort følgende ved det hus, der allerede lå på grunden:

  1. Fastholdt footprintet fra det eksisterende hus, da dette spændte fra skel til skel og dermed udnyttede grunden optimalt.
  2. Det eksisterende hus havde saddeltag. Dette blev ændret til ensidig taghældning for bedre at understrege og tilpasse husets form til konteksten, samt for at skabe en bedre rumlighed og et bedre lysindfald fra nord.
  3. En del af opgraderingen bestod i en udvending energirenovering, hvilket gav mulighed for en ny facadebeklædning i lærketræ, behandlet med sort Falu-maling. Husets komplekse knopskudte form kunne ved samme lejlighed samles i ét mere homogent facadeudtryk.
Arkitektegnet hus til salg i Højbjerg, Arkitektens eget hus, sort træhus

Husets komplekse bygningskrop skaber rum for mange opholdssteder og fine kig. Her er et meget godt eksempel på hvordan den skarpe sorte træbygning møder havens bløde grønne rum. Der er i det hele taget arbejder meget med sammensmeltningen af de ydre og de indre rum. Både fysisk men også visuelt.

Arkitektegnet hus til salg i Højbjerg, Arkitektens eget hus, sort træhus
Arkitektegnet hus til salg i Højbjerg, Arkitektens eget hus, sort træhus- Hyggelig terrasse

Husets indre er lyst med hvide vægge og lofter. Gulvene er i træ og natursten og tegner rummenes sammenhæng og adskillelse. Husets centrale ankomstrum nedenfor er også alrum, og her er et rustikt skifergulv lagt i brudmønster. Rummet er i åben forbindelse med stuen, men overgangen markeres i et skift i gulvbelægningen fra skifer til træ.

Lyst køkken alrum med terrase. Arkitekttegnet hus i Højbjerg
Lys stue. Arkitektens eget hus.
Arkitektegnet hus til salg i Højbjerg, Arkitektens eget hus, sort træhus

Alle rum åbner med store vinduer op mod syd og sydvest, så lyset kan strømme ind samtidig med, at der er udsigt til den vilde have. Stuen ligger i den ene ende af husets stueetage, så man undgår at rummet bliver et gennemgangsrum. Her kan man finde ro foran hjemmets arne – brændeovnen. (Vi er stadig hulemænd…:))

Kælderværelse med terrasse

Det er måske ikke lige det, man normalt forbinder med en kælder…. Et fantastisk rum med direkte adgang til haven… og hvilken have 🙂

Rustik have. Arkitektens egen have
Rustik have. Arkitektens egen have
Rustik have. Arkitektens egen have

Jeg tror, mange i realiteten drømmer om sådan en have, men ikke tør ‘give slip’. For det kræver selvfølgelig en indsats at fremtrylle skønhed i vildnisset. En skarpkantet græsplæne og granitskærver er nemmere at styre. Men den frodighed og diversitet der findes i denne have, er for mig at se noget af det, der ville give mening til de enorme arealer i Danmark, der er udlagt til parcelhushaver. Der er et massivt potentiale til at skabe rum for insekter, dyr og planter…. og selvfølgelig mennesker.

Planskitse. Arkitekttegning

Planskitse over husets to etager der ligger på en sydvendt skråning. Huset er på ialt 206m2 fordelt på en overetage på 139m2 og en underetage på 67m2.

Huset er SOLGT – Var til salg hos Nybolig Per Faurholt Højbjerg

Alle foto i indlægget er fra ovennævnte mægler. Tak for lån 🙂

Se husets placering på Google Maps:

Del gerne...
1 kommentar