Arne Jacobsen

Arne Jacobsen

Arne Jacobsen 1920 1280 Vildmedhuse.dk

ARKITEKT ARNE JACOBSEN TEGNEDE I 1955 DETTE ENKLE OG SMUKKE SOMMERHUS PÅ STRANDVEJEN 20 I TISVILDELEJE.

Huset, der stod færdigopført året efter i 1956, har mange fællestræk med de huse Arne Jacobsen i øvrigt opførte i perioden. Husets arkitektur kan kort beskrives som en let, modulær trækasse, der hviler på to tunge teglstensvægge. Væggene strækker sig ud i landskabet og er med til at forme og kontrollere dette, mens trækassen, hævet fra terrænet, skyder ryg mod nordøst og favner solen mod sydvest.

I den hævede trækasse finder man tre værelser, et badeværelse, en skabsgang samt et køkkenalrum. I soklen mellem de gule teglstensvægge findes en garage, samt et opbevaringsrum.

DET SKÆVE PROFIL

Læser man Carsten Thau og Kjeld Vindums store bog om Arne Jacobsen, har de viet et helt kapitel til skæve profiler… 😀 Her kan man læse, at Arne Jacobsen i sit formsprog udfordrede den danske, regionale fortolkning af den modernistiske arkitektur. En fortolkning der lagde særlig vægt på brugen af teglsten og saddeltag som en måde at blødgøre og regionalisere den ellers stringente internationale modernisme i den arkitektoniske formgivning.

Arne Jacobsen udfordrede allerede i slutningen af 1940erne denne lokale tilpasning ved særligt at forholde sig frit til udformningen af taget i kædebebyggelsen Søholm i Klampenborg. Her var ikke noget sadeltag… kun nogle forskudte tagflader. Thau og Vindum skriver om Jacobsens ‘oprør’:

Inden for Jacobsens egen produktion betegner det skæve, asymmetriske tag et opgør med den funktionelle traditions fejring af sadeltaget som emblem for en regionalt funderet arkitektur.

Sommerhuset i Tisvilde, som er opført godt ti år senere, har forsat denne insisteren på, at arkitekturen ikke nødvendigvis skal være regional. Det understreges også af arkitekturens mere eller mindre direkte reference til den kendte Bauhausarkitekt og -designer Marcel Breuers eget hus fra 1947…..

Breuer House 1, New Canaan Connecticut, USA 1947

3D MODEL

Som tidligere har jeg også denne gang lavet en 3d model, der giver mulighed for at studere sommerhuset på egne hånd. Jeg har undladt at sætte glas i vinduerne, så man lettere kan se ind i huset….

Loading file
  • Fullscreen
  • Wireframe
  • Zoom In
  • Zoom Out
  • Rotation
  • Screenshot
  • Help

Controls

×
  • Rotate with the left mouse button.
  • Zoom with the scroll button.
  • Adjust camera position with the right mouse button.
  • Double-click to enter the fullscreen mode.
  • On mobile devices swipe to rotate.
  • On mobile devices pinch two fingers together or apart to adjust zoom.
  • On mobile devices 3 finger horizontal swipe performs panning.

BILLEDER

Jeg synes egentlig, at mine ord er overflødige i en længere beskrivelse af huset her. Både fordi fotograf Lars Gundesens billeder er smukke og meget fortællende og, fordi huset faktisk er meget enkelt og derfor ikke kræver den store indføring. 3D modellen og tegningerne nedenfor burde også hjælpe den visuelle intelligens på vej…. 😀

FARVER

Som man måske har bemærket, er en af husets arkitektoniske karakteristiska farverne. Paletten består af et møde mellem afdæmpede naturfarver og så gul, orange, grøn og blå.

Naturfarverne giver nærmest sig selv med det ubehandlede fyrretræ på vægge og loft i interiøret. Udvendig er træbeklædningen behandlet med en mørk imprægnering.

De malede farveflader og elementer er fortsat som de oprindelig blev malet i 1956. Jeg har lånt farvepaletten fra et andet af Arne Jacobsens samtidige projekter – Munkegårdsskolen – og det er ret tydeligt, at man genfinder de samme farver her i sommerhuset i Tisvildeleje. (der skal lige tages forbehold for skærmens gengivelse af farverne!).

TEGNINGER

Tegningerne nedenfor er de oprindelige tegninger af sommerhuset fra 1955. Her er det asymmetriske tag ret tydeligt i gavl- og snittegningen. I dag forekommer det måske ikke usædvanligt, men jeg tror, at det har været udtryk for en voldsom moderne arkitektur i et dansk sommerhusområde i 1956… 😀

Tegninger: Arne Jacobsen, Kilde: Gribskov Kommunes byggesagsarkiv

FREDNING

Sommerhuset fremstår stort set som da det blev opført i 1956, hvilket både skyldes nogle standhaftige ejere og en fredning af huset i 2004. I Kulturarvstyrelsens begrundelse for fredningen kan man bl.a. læse:

at Kulturarvsstyrelsen finder, at sommerhuset (1956 af Arne Jacobsen) har de særlige arkitektoniske værdier, der kan begrunde en fredning af en bygning, der er yngre end 50 år. Sommerhuset, der bl.a. synes inspireret af samtidig, amerikansk sommerhusarkitektur, er med sin konstruktive klarhed og sit enkle, stramt modulerede udtryk – en simpel, fladtaget trækasse på en murstenssokkel – et meget fint og særdeles velbevaret eksempel på Arne Jacobsens eksperimenterende efterkrigsmodernisme. (Læs mere HER)


Huset er til salg hos Adam Schnack

Alle foto i indlægget er fra ovennævnte mægler, hvis andet ikke er nævnt.
Fotograf: Lars Gundesen. Tak for lån 😀

Se sommerhusets placering på Google Maps:

Del gerne...