Kongehytten

Kongehytten

Kongehytten 2000 1333 Vildmedhuse.dk
Tiny House Kyndby Strand, Jægerspris

DANMARK ER AREALMÆSSIGT NOK ET LILLE LAND, MEN VORES KYSTLINJE ER TIL GENGÆLD EN AF DE LÆNGSTE I EUROPA…. DET ER MÅSKE EN AF GRUNDENE TIL, AT VORES NATIONALE IDENTITET ER SÅ STÆRKT FORBUNDET TIL HAVET. VI ER ALTID – OG HAR ALTID VÆRET TÆT PÅ HAVET.

Med en kystlinje på cirka 7.000 kilometer har vi faktisk næsten lige så meget kystlinje som italienerne… Det er vildt, synes jeg. Vi er heldigvis meget bevidste om, at vores land er opskåret i mange små kringlede stykker, og at det er denne særlige lavtlandsgeografi, der resulterer i den lange kystlinje. Det er et helt særligt landskab, hvor vand og land konstant ligger i forhandling. Et landskab vi med vores lovgivning har valgt at beskytte for at bevare den danske naturs egenart.

Landskabet

Isefjord Tinyhouse

Fritidsboligen i dette indlæg ligger på Jungedalsvej 30c lige ud til Isefjorden nord for Roskilde. Lige i kanten mellem land og vand i det landskab, der er så karakteristisk for Danmark. Det er et lille, meget lille hus på bare 14m2, der med sit minimale fodaftryk afspejler respekt for den sårbare natur, hvor det står.

Som nævnt ovenfor er vi heldigvis meget restriktive i vores planlægningslovgivning og administration af samme her i Danmark, så det er stort set udelukkende eksisterende bygninger, der får lov at ligge så tæt på kystlinjen som huset her gør. Der gives ikke tilladelse til nye.

Området hvor huset ligger hedder Kyndby Kyst og er udpeget som Natura 2000 habitatområde. Dele af området er iøvrigt fredet for dets særlige natur. Her er et væld af dyreliv og fauna. Forskellig artet kystlandskaber som strandeng, kystlaguner, rev og skrænter.

Lækkert tiny House til salg

Kongehytten

Det lille røde strandhus, med det pyramideformede stråtag kaldes Kongehytten, og er opført i 1940. Jeg kan ikke lade være med at få tanken, at arkitekten måske har ladet sig inspirere af det nyklassicistiske Liselund lystslot på spidsen af Møn…. Det lille hus er på en gang meget alvorligt og så alligevel ikke i sit udtryk. Det er skarpt geometrisk og klassisk, men skalaen ala et TinyHouse tager alvoren ud af udtrykket. Det er et lille sødt og ikke mindst hyggeligt lysthus malet i en hjertevarm farve…. 😀

Tiny House med stråtag
Tiny House med havudsigt

Husets nærhed til vandet, havet er helt unik, og man finder næsten kun en beliggenhed som denne ved gamle fiskelejer o.lign steder. Der er som regel altid en historie knyttet til denne type huse. En historie der knytter sig til stedets kulturhistoriske interaktion med havet. Typisk er det fiskeri i en eller anden form eller også tidlige ly opført til fritidsformål – eksempelvis en badehytte.

De første fritids- og sommerhuse var netop ikke særligt store og kun tænkt til korte ophold. 14m2 udfordrer helt klart også forestillingen om storfamilien på 14 dages sommerhus ophold 😀 På den anden side kunne man jo udfordre den traditionelle forestilling og se huset som et TinyHouse med den mere forsimplede livsstil, der hører til her….

Tiny House på strand

Når man lever i et TinyHouse, gælder det om ikke kun at optimere udnyttelsen af selve huset, men også de rum, der skabes omkring huset i overgangen til det omkringliggende landskab. Det er smukt gjort i dette hus, hvor man måske ikke tænker, at der er plads til en overdækket terrasse. Men den er tænkt ind i arkitekturen fra start. Det store pyramideformede stråtag dækker indgangspartiet, der med to søjler tegner hjørnerne i det rum, den tilbagetrukne indgangsfacade efterlader.

Tiny House hygge
Tiny House med veranda

Interiør

Huset består primært af ét rum og én overetage. Rummet er meget oplagt rettet mod udsigten og havet, mens det skyder ryg mod landskabet bag huset. Interiøret er generelt lyst, med undtagelse af køkkenet, der med sine elementer i røget eg og grøn marmor står tydeligt frem, som et varmt indslag i et ellers neutralt rum.

Husets møblering er nærmest naturligt givet med de stramme fysiske rammer: En fast bænk med hynder i husets trygge hjørne, gør at man sidder med udsigt til hav og solnedgang. Mere simpelt kan det næsten ikke blive…. 😀

Tiny House interiør
Tiny House indretning
Tiny House med udsigt

Husets pyramideformede overetage rummer sovepladser på gulvet. Et stort Velux tagvindue giver lys til rummet og udsigt over Isefjorden. Atmosfæren er afslappet som den burde være i et fritidshus….

Tiny House soveværelse, Hems

Tegning

Som man kan se på plantegningen nedenfor, udgør den overdækkede terrasse cirka en tredjedel af det overdækkede areal i stueplan. Jeg er stor tilhænger af den arkitektur, der på denne måde fletter bygningskrop og omgivelser sammen…. Gevinsten i dette tilfælde ser man tydeligt på aftenbilledet længere oppe i indlægget.

Bemærk også hvor stort et rum man får i overetagen. Placeringen af soverummet hævet over jorden virker næsten urinstinkt-rigtigt. Og sådan har jeg det i det hele taget med det her lille, TinyHouse. Der er noget, der på et helt fundamentalt plan giver mening i at skrælle boligens arkitektur ind til de mest naturlige, basale nødvendigheder. Det betyder jo ikke at æstetikken forsvinder. Tværtimod som man kan se her ved Jungedalsvej 30c ved Isefjord.

Tiny House planskitse, Tiny House plantegning

Kongehytten er en af de få fritidshuse i Danmark, der ligger så tæt på strandkanten i et helt særligt naturområde. Den beliggenhed forpligter for mig at se, fordi den er så unik og synlig. Kongehyttens arkitektur bidrager heldigvis positivt til stedets særlig karakter, og det er svært at forestille sig området uden Kongehytten og de andre små huse, der har ligget der i mere end en menneskealder.

Huset er til salg hos Lilienhoff

Alle foto i indlægget er fra ovennævnte mægler – tak for lån 😀

Se Kongehytten på Google Maps

Del gerne...