Tegl, træ og beton

Tegl, træ og beton

Tegl, træ og beton 1024 672 Vildmedhuse.dk

I DET SYDLIGE AARHUS LIGGER DENNE TEGLSKULPTUR SOM UDOVER AT VÆRE EN BOLIG OGSÅ GEMMER PÅ EN HELT SÆRLIG FORTOLKNING AF ET VELKENDT BOLIGELEMENT…

Vi vender tilbage til dette længere nede i indlægget… Boligen, der består af fem sammenstillede teglvoluminer, ligger på Søsterhøjvej 27 i Højbjerg og er opført i 2018. Huset er tegnet af konstruktør Tommy Ladegaard Rand til sig selv. Og man fornemmer klart, at der har været en fagmand på spil gennem hele processen fra idé til realisering – alt står knivskarpt 😀

Huset ligger i en parcelhusbebyggelse fra 1960erne. Områdets grønne elementer er vokset til med årene og giver karakter til stedet. Husets umiddelbare hårde og skarpe skulpturelle karakter får hermed et fantastisk modspil, som mange nyere parcelhusudstykninger virkelig savner.

Men tilbage til husets fem teglvoluminer…. som hver især rummer boligens forskellige funktioner. Jeg har nedenfor forsøgt, at illustrere hvordan de 5 voluminer hænger sammen i en roterende 3d model (du kan selv dreje modellen med musen). De fem voluminer har jeg af pædagogiske årsager givet hver deres farve:

Loading file
 • Fullscreen
 • Wireframe
 • Zoom In
 • Zoom Out
 • Rotation
 • Screenshot
 • Help

Controls

×
 • Rotate with the left mouse button.
 • Zoom with the scroll button.
 • Adjust camera position with the right mouse button.
 • Double-click to enter the fullscreen mode.
 • On mobile devices swipe to rotate.
 • On mobile devices pinch two fingers together or apart to adjust zoom.
 • On mobile devices 3 finger horizontal swipe performs panning.
 • Rosa volumen rummer entré og trappeforbindelse til overetagen. Det rosa volumen er, som man nok aner, boligens fordelingsmæssige omdrejningspunkt.
 • Gult volumen rummer stue, samt tagterrasse på overetagen.
 • Brunt volumen rummer køkken og på overetagen soveværelse og badeværelse.
 • Lysegrønt volumen rummer tre værelser og bad.
 • Mørkegrønt volumen rummer husets garage, der er omdannet til bryggers / fitnessrum.

ROSA volumen

Som nævnt indledningsvis findes der i huset en særlig fortolkning af et velkendt boligelement…. trappen. Det er en fortolkning, hvor trappen med sin bløde organiske form danner en overvældende smuk kontrast til det ellers skarpe kvadratisk betonrum den står i. Trappen står som et selvstændigt skulpturelt element i rummet og svinger sig i en smuk gestus op til soveværelset på 1. sal.

…. Måske du allerede har gættet på hvor mange lag krydsfinér, der er anvendt til konstruktion af trappen?… du gættede rigtigt – 360 stykker… 😀 – Og faktisk er trappen samlet på stedet… imponerende projekt.

GULT volumen

Husets stue viderefører stemningen fra entréen. Det er betonen og de store vinduespartier, der dominerer. Bemærk iøvrigt det rammeløse hjørnevindue i stuen. Et arkitektonisk element der i sin lethed understreger tyngden i betonmurene.

BRUNT volumen

Husets højeste element, der er lidt over 7 meter højt, rummer husets køkken alrum i stueetagen og et stort soveværelse med eget bad i overetagen. Der er direkte adgang til tagterrassen fra soveværelset….

Husets køkken alrum har direkte udgang til terrasse og have. Terrassen har samme niveau og skiferfliser som køkken alrummet, så man nærmest ikke bemærker overgangen mellem ude og inde… 😀

LYSEGRØNT volumen

Her finder man tre værelser og et badeværelse. Volumenet ligger mod nord øst længst væk fra den offentlige vej/sti, der ligger foran huset – og altså dermed ret privat. Som man kan se, er der adgang til terrasse og have.

MØRKEGRØNT volumen

Husets garage er omdannet til bryggers og disponible rum, der f.eks. kan anvendes som fitness- eller opbevaringsrum.

MATERIALER

Som antydet i indlæggets overskrift består huset af tegl, træ og beton… primært. Selve husets voluminer, som jeg har gennemgået ovenfor, er beklædt med tegl og fremstår derfor som de nævnte fem teglstensvoluminer. Træet indgår som inventar, loftbeklædning og døre, mens betonen finder vej som væg i køkken alrum, entré og stue, samt som sokkel.

Måden huset står på grunden er også værd at hæfte sig ved: Her finder man en insitustøbt betonsokkel, der nærmest har sin egen identitet og arkitektur. Ser man efter på billederne, kan man se, at teglstensvoluminerne nogle steder nærmest hænger ud over soklen, mens soklen andre steder bliver til terrassefladen.

Ovenfor et karakteristisk foto, der samler alle husets materialer i ét foto fra køkkenet. Som man kan se er egetræ den gennemgående træsort.

Trappen lever sit eget liv og skaber med sit eget materiale (krydsfinér) og sin egen form en markant identitetsmarkør til husets arkitektur. Jeg tænker bare wauuw…., når jeg konfronteres med denne særlige fortolkning af det, der ellers ofte er et anonymt funktionelt element i de fleste boliger.

TEGNINGER

Ovenfor plantegninger af husets 2 niveauer, der tilsammen danner et boligareal på 190m2. Hertil kunne man jo godt regne terrassearealerne på en god sommerdag… i haveniveau er det ca 50m2 og tagterrassen er på 37m2…. Husets fem voluminer aflæses tydeligt i plantegningen.

Huset er til salg hos Lokalt Liebhaveri

Alle foto i indlægget er fra ovennævnte mægler, hvis andet ikke fremgår – tak for lån 😀

Se husets placering på Google maps:

Del gerne...