DE DANSKE ARKITEKTERS FORÆDLING AF BINDINGSVÆRKSHUSET I 1960ERNE VAR EN GENIALITET, DER SKABTE EN NY SMUK BOLIGARKITEKTUR, SOM MANGE STADIG DRØMMER OM – OG KØBER.
Forædlingen var selvfølgelig med tilsætning af et par nye ingredienser fra bl.a. japansk og amerikansk arkitektur. Store vinduespartier, en udbredt anvendelse af sortmalet trækonstruktioner og så ikke mindst den åbne planløsning var de arkitektoniske elementer, der gik igen i mange smukke arkitekttegnede 60er og 70er villaer.
Huset i dette indlæg ligger på Skodsborgvej 221B i Søllerød og er tegnet af Arkitekt Lasse Halskov i 1973. Huset stod færdigopført i 1975 og fik i 1988 tilføjet et værelse. Lasse Halskov tegnede huset til sig selv og sin familie.
Jeg er ret sikker på, at de primære inspirationskilder har været arkitekter som Jørgen Bo og Wilhelm Wohlert samt Friis og Moltke. Husets arkitektur har mange ligheder med eksempelvis Bo og Wohlerts huse i bebyggelsen Piniehøj i Rungsted og ikke mindst kunstmuseet Louisiana – og ligheden med arkitekterne Friis og Moltkes bedste arkitektegnede villaer fra 1960erne fornægter sig heller ikke. Eksempelvis husene i bebyggelsen Tingstedet i Brabrand. Et gennemgående tema i forædlingen er enkelhed…
Med enkelhed mener jeg en art ærlighed i arkitekturen, hvor de arkitektoniske elementer anvendes i deres grundform – gulv, væg, vindue, loft og tag. Dvs. ingen overflødig ornamentik, dekoration eller mærkelige wauw-effekter, der skal aflede beboerens opmærksomhed fra eventuelle manglende boligkvaliteter. Det er som med bindingsværkshusene, hvor den enkle sorte trækonstruktion udgør den basale ramme for et hus. En konstruktiv ramme, der så kan lukkes med de førnævnte arkitektoniske elementer.
Lasse Halskov har efter min mening arbejdet smukt med proportionering af rum og rumlige sammenhænge. Lysets indvirkning på rummene. Konstruktionens synlighed og understøtning af husets arkitektoniske udtryk. Samt ikke mindst en stram og enkel materiale- og farvepalette: tegl, træ, skifer, glas, sort og hvid.
Husets organisering bygger på enkle indretningsprincipper: Husets offentlige, sociale rum, stuen er placeret mod syd i ét stort sammenhængende åbent rum, kun afbrudt af den store murede pejs. Mod nord ligger husets mere private rum og funktioner som køkken og bad, samt adgang til kælder. Husets to dele adskilles af et gennemgående niveauspring på 20cm og et skift i gulvets materiale fra skifer til træ. (Se evt. snittegningen sidst i indlægget).
Husets entré og hovedadgang er placeret mod øst, lige i skillelinjen mellem husets to dele – og når man træder indenfor, er belønningen et langt kig tværs gennem huset.
Der er i det hele taget mange gennemgående, lange kig i husets længderetning. Det skaber en dejlig enkelhed i forståelsen af husets sammenhæng, men det skaber også oplevelsen af et stort og rumligt hus. Tricket er at sætte dørene på linje i planen og så afslutte med en glasdør, så kigget fra eksempelvis soveværelset, som nedenfor, ender ude i haven. Et trick man møde i flere arkitekttegnede 60er og 70er villaer, bl.a. hos Friis & Moltke.
Husets badeværelse er næsten eksemplarisk smukt og enkelt. Dagslys og udkig til de grønne omgivelser er generelt ret atypisk i vores badeværelser, der ofte er helt lukkede rum med et lille ventilationsvindue, der ikke lader meget lys ind. Man kunne selvfølgelig indvende at folk jo kan kigge lige ind… Men nej, det kan de ikke…… Havens terræn og grønne elementer skærmer og lukker for indkig. Det er en enkel og smuk sammentænkning af hus og have 😀
De lange kig i husets længderetning skæres af tværgående kig i køkken og entre. Herunder er det kigget fra spisestuen mod køkkenet – og på billedet nedenfor det kig man får fra køkkenet ud i haven mod syd gennem det store vinduesparti.
Det ene værelse, der blev tilføjet huset i 1988 ligger i husets sydvendte del. Jeg gætter på, at Lasse Halskov har haft sin tegnestue her… og nu skrev jeg tidligere, at huset ikke havde distraherende wauw-effekter…. men det uforstyrrede udkig fra rummet her tenderer vel alligevel en iboende wauw-effekt. Døm selv 😀
Arkitekt Lasse Halskovs eget hus er på 158m2. Hertil kommer en kælder, som jeg ikke har medtaget planen over. Den er på 49m2 og rummer bl.a. fyr- og vaskerum. Huset ligger på en syd- sydøstvendt skrånende grund på 1.424m2.
Som man nok aner på plantegningen, er huset næsten stringent symmetrisk – kun pejsen udfordrer symmetrien i den oprindelige plan. I facaden er det den store skydedør, der træder frem som asymmetrisk og sammen med skorstenen, skaber en enkel uro i den ellers perfekte modulære og symmetriske orden. Det er stærke sager, man kun kan elske…. 😀
Huset er til salg hos Realmæglerne Hellerup, Alecsander Delfs
Alle foto i indlægget er fra ovennævnte mægler, hvis andet ikke fremgår – tak for lån 😀
Se husets placering på Google Maps: