BYEN MARSTAL PÅ ÆRØ OSER AF MARITIM DANMARKSHISTORIE OG -ÅND. HER ER GAMLE TRÆSKIBE, BILLEDSKØNNE BYMILJØER – OG SKIPPERHUSE.
Midt i denne historiske atmosfære finder man netop et lille, fint, rødt skipperhus, der uden stor ballade falder ind i gadebilledet og fortællingen om Marstal. Huset ligger i den gamle del af Marstal på Færgestræde 35. Det er et lille hus – et Tiny House, fristes jeg næsten til at kalde det, med en grundplan på kun 44m2.
I realiteten kunne alle små huse, hvor der gøres en bevidst indsats for at minimere boligens arealforbrug vel kaldes et Tiny House. Dette hus er ovenikøbet et gammelt hus, der gennem en renovering genanvendes. Det vil sige, at ressourceforbruget er minimalt i forhold til at bygge et nyt.
Jeg synes generelt, at det kunne være interessant at anvende Tiny House optikken, på den eksisterende boligmasse. Der er masser af små boliger, der kunne transformeres med en Tiny House arkitektur som strategi…. Eksempelvis kunne man, som her på Færgestræde 35, skabe større rummelighed i små boliger ved at fjerne vægge. De større og færre rum kunne så have overlappende funktioner. (Et andet greb kunne være at se sig selv i spejlet og spørge sig selv, hvor meget interiør man egentlig behøver…. 😀 )
Det lille røde skipperhus synes at mime disse tanker. Hele underetagen udgøres stort set af ét sammenhængende, gennemlyst rum med vinduer i begge sider. Køkkenet hægter sig på i åben forbindelse, mens badeværelset naturligt nok har en dør….. Og boligens begrænsede areal er ikke stablet til med møbler og andet interiør, der får rummene til at skrumpe.
Det er klart, at det også er en stram styring af husets æstetik, der er med til at efterlade indtrykket af et et rummeligt hus. Et af de stærkeste greb er den gennemgående gulvflade af blå marokkanske cementfliser. Det er et virkelig godt råd til alle, der skal indrette en bolig og i særdeleshed en mindre bolig: spar på farve- og materialepaletten… og skab sammenhæng. 😀
Som et lille eksempel har jeg på de to billeder nedenfor vist forskellen mellem en samlet gulvflade med samme materiale – og en todelt, splittet gulvflade, hvor der er anvendt plankegulv i den ene halvdel af rummet. Jeg synes, en enkel og ensartet gulvflade er at foretrække. Også selvom trægulvet til højre i nederste billede i sig selv er lækkert…. 😀
Som man kan, se fortsætter det smukke blå gulv også ud på husets badeværelse…. Det sætter på den måde en ‘nem’ ramme for mange beslutninger. Eksempelvis at badeværelsesfliserne på væggene skal spille godt sammen med gulvets farve, mønster og tekstur.
Det lille hus har skam også en overetage, der kun rummer ét værelse,… Det virker ikke forkrampet til trods for, at det er loftrummet i et lille hus med en grundplan på kun 44m2. Værelset er faktisk 20m2…. Og så er der åbnet op til kip, samt ikke mindst malet i meget lyse farver.
Betegnelsen Skipperhus er formentlig opstået om de små, gamle byhuse i umiddelbar tilknytning til havnen, fordi de ofte husede … en skipper og hans familie (korriger mig, hvis jeg tager fejl). Husene ligger sammenbygget på række med facade ud mod de små gader, der fører ned til havnen. Og havnen er ikke længere væk end, at man kan se de gamle træskibsmaster hen over naboens tag.
Byhuse har oftest en ret kontant overgang mellem det private interiør og gadens offentlige rum. Heldigvis har nogle byhuse, som huset her, en baggård, så man altså også kan være relativt uforstyrret udenfor sit hus. Hele matriklen er med andre ord godt udnyttet, og på varme sommerdage kan uderummet lægges til boligens indre rum.
Og… hov… hvad er det for et (endnu mindre) lille, fint rødt hus? 😀 Det er selvfølgelig et anneks i samme arkitektur som hovedhuset. Her er der plads til en seng og et wc, samt vaske- tørremaskine. Annekset er også med til at danne det aflukkede gårdrum. Hvis ikke hovedhuset giver Tiny House vibes, så gør annekset i hvert fald. Det er også en god måde at skabe plads til gæster i en ellers meget lille bolig, hvor tætheden godt kan blive lidt anstrengende i længden… 😀
Husets nuværende fremtoning er resultatet af en gennemgribende renovering foretaget af husets sælger, arkitekt maa, Morten Westergaard. Jeg har med Mortens hjælp samlet en lille billedserie nedenfor, hvor man kan se før og efter renoveringen….
Som man kan se på det første sæt billeder, er husets ydre er ført tilbage til dets oprindelige udtryk med rundbuer over vinduer og hoveddør. Husets røde farve er en indfarvet kalkmørtel og de indvendige vægge er pudsede med indfarvet puds. Den fine renovering af skipperhuset sikrer, at det også fremadrettet vil udgøre en del den historiske fortælling om Færgestræde og Marstal.
Plantegning af husets i alt 80m2 fordelt på 44m2 i stueetagen, 20m2 på overetagen og endelig et anneks på 16m2.
Huset er ‘desværre’ allerede solgt, men var til salg hos Øbolig
Alle foto i indlægget er fra ovennævnte mægler hvis andet ikke fremgår. ‘Før’ foto er fra arkitekt Morten Westergaard. Tak for lån til begge 😀
Se husets placering på Google Maps: