repost > Retro Romance

repost > Retro Romance

repost > Retro Romance 1920 1280 Vildmedhuse.dk

NÅR MAN SIGER: PARCELHUS FRA 1969 TÆNKER DE FLESTE AUTOMATISK: GAAAAAB. DET MÅ VÆRE ET MEEEGET KEDELIGT HUS. MEN MAN KUNNE JO TAGE FEJL…..

…og det gør man med denne 60’er villa i Viby på Sjælland, hvis man tænker, kedeligt. Huset er nok et parcelhus fra 1969, men her stopper generaliseringerne så også. Jeg tror faktisk, at ord er ret overflødige, hvis man vil fortælle, hvorfor dette hus netop ikke er kedeligt … (artiklen er opdateret da huset igen har været til salg efter en delvis renovering)

60'er arkitektur, 60'er villa med drivhus
Hus med drivhus
60'er arkitektur, 60'er parcelhus med forskudte niveauer.

Forvirret? – Huset er temmelig komplekst og svært at danne sig et samlet billede af, så forvirringen er forståelig. Det typiske 60’er parcelhus var på mange måde stik modsat. Enkelt og næsten arketypisk i sin husform. Huset her adskiller sig måske ikke så meget i sit materialevalg med de gule teglsten, de rødmalede træfyldninger og det sorte eternittag – Men ellers på alle andre arkitektoniske parametre 🙂

For selv at få et overblik over hvordan husets egentlig hang sammen, måtte jeg bygge en 3d model. Og det hjalp 🙂

3D modellen nedenunder kan man selv rotere og zoome ind og ud i en online model af huset. Klik på billedet for at aktivere modellen, hvis den ikke allerede er ‘loadet’.

Huset er virkelig udtryk for en eksperimenterende tilgang til boligarkitektur: Det er en sammensat bygningskrop med forskudte niveauer og mange lysindfald. Gårdhaven mod vest er gravet ned i terrænnet, og mod øst udgøres det meste af bygningen af et kæmpe drivhus. Når man bevæger sig ind i huset, opdager man, at de fire forskudte niveauer og rummene samles i en opadgående spiralbevægelse omkring ét centralt trapperum. Trapperummet fungerer på denne måde som et anker for bevægelsen rundt i husets mange både vandret og lodret forskudte rum.

trapperum i 60'er villa
illustration af forskudte niveauer

Huset er delvist renoveret og har tidligere været udbudt til salg. De nye ejere, der nu har sat det til salg har haft travlt og er nået langt med renoveringen. Jeg har lavet nogle før og nu fotos så man kan se forandringerne.

Nedenfor er det køkken-alrummet, der med store glasskydedøre åbner op til en vestvendt veranda. Den karakteristiske brug af træbeklædninger i huse fra 60’erne er ved at vinde frem igen. Så rummet her er virkelig retro romance

Reposen på 2. sal afslutter trappeopstigningen i et lyst rum med de seks karakteristiske vestvendte lyshuller.

Der har i flere år været en stor interesse for møbler fra den danske design guldalder i 1960’erne. Det samme gælder efterhånden også for arkitekturen, hvor arkitekttegnede boliger fra 1960’erne har fået større bevågenhed. Man kan bare foretage en søgning på nettet…. Jeg er i hvert fald selv begejstret for de mere udtryksfulde huse fra denne periode. 🙂

vild badeværelse i 60'er villa, badeværelse med mange farver

Badeværelset er sgu’ da en fest…. Eller hvad med lidt hardcore industristemning som i drivhuset nedenfor. Med og uden grønt:

drivhus i to etager, drivhus i 60'er villa
visualisering af drivhusindretning i 60'er villa
Visualisering: vildmedhuse.dk

Det er måske ikke den klassiske skønhed eller den smukke patina, der fascinerer mig ved dette hus, men derimod styrken i det arkitektoniske vovemod og ikke mindst eksperimentet. Her er der virkelig et hus, der vil noget! Et hus der er særligt og anderledes. En romance for den der kan se husets dybere sjæl og ikke kun kigger efter ‘bling bling’ .

planskitse, arkitekttegning, plantegning

Plantegning af husets i alt 221 m2 bolig. Hertil kommer en kælder på 75m2. Husets areal fordeler sig som vist i diagrammet oppe i indlægget på fire niveauer.

Huset er SOLGT. Var til salg hos Boligkompaniet sidst

Alle foto i indlægget er fra ovennævnte mægler med mindre andet er anført, Tak for lån 🙂

annonce

Se husets placering på Google Maps:

Del gerne...
5 kommentarer