Subtil Postmodernisme

Subtil Postmodernisme

Subtil Postmodernisme 2100 1400 Vildmedhuse.dk
Arkitekttegnet villa i Hjørring, postmoderne hus fra 1984

DEN ARKITEKTONISKE POSTMODERNISME SØGTE ET OPGØR MED MODERNISMENS PURITANSKE FORMER, HISTORIELØSHED OG HVIDE ‘RENSKURETHED’. ARKITEKTUREN MÅTTE GODT VÆRE SKÆV, MODSÆTNINGSFULD, ORNAMENTERET, HISTORICISTISK OG SJOV….

Der skulle atter leges med grundformer og arketyper og skabes et nyt arkitektursprog, der ikke kun bestod af hvide kasser. Det postmoderne oprør i arkitekturen startede i 1960’erne, men de fleste kender nok bedst postmoderne dansk arkitektur fra 1980’erne. En af de mest kendte fortalere i 1960’erne var den amerikanske arkitekt Robert Venturi, der ligefrem drog til Las Vegas for her at tage ved lære af populærkulturens selvgroede arkitektur. Han er også manden bag udtrykket Less is a Bore med slet skjult ironisk henvisning til Mies Van Der Rohes kendte udtryk Less is More.

Arkitektoniske arke/grundformer til fri leg 😀 Illustration: vildmedhuse.dk

I Europa var bevægelsen optaget af at ‘vende tilbage til’ den europæiske arkitekturs formelle grundvokabularium. Der var fokus på byens og husenes historiske betydning for indbyggernes selvforståelse. Dette i modsætning til de funktionalistiske idealer om byen og huset som en maskine, der kunne optimeres efter mennesket som biologisk skabning – ren rationalitet.

Foto: Andreas Trier Mørch, www.arkitekturbilleder.dk

Billedet ovenfor er fra Blangstedgård i Odense, hvor man i 1988 havde en stor byggeudstilling med deltagelse af næsten alle tidens dygtigste danske arkitekter. Det triumfbuelignende boligbyggeri er tegnet af Arkitekt Poul Ingemann. Postmodernismen var dog en meget åben ‘isme med plads til mange fortolkninger, og ikke alle var så vilde og konsekvente som Ingemanns her. Faktisk er de fleste andre byggerier på Blangstedgård rimelig afdæmpede 😀

annonce
Arkitekttegnet villa i Hjørring, postmoderne hus fra 1984

Der blev åbnet op for nye form- og udtryksmæssige eksperimenter med postmodernismen i Danmark. Nogle gange vildt monumentalt som med Ingemanns boligblok ovenfor og andre gange mere afdæmpet, subtilt og klassisk dansk. Et fornemt eksempel på det sidste er efter min mening huset her ovenfor, som ligger i Hjørring, og er tegnet og opført i 1984. Arkitekterne var Terkel Bundgaard og Kjeld Bjerg.

Arkitekttegnet villa i Hjørring, postmoderne hus fra 1984

Huset er forsigtigt opgraderet i 2013, men der er ikke ændret ved husets grundliggende arkitektoniske DNA. Heldigvis – for huset er trods sin næsten arketypiske enkelhed også formgivet med en vis kompleksitet. Gavlfacaden ovenfor, med de symmetrisk placerede men forskellige vinduer, skaber en sjov oplevelse af symmetrisk orden og hierarki på den ene side og så alligevel noget visuel uro, fordi vinduerne ikke er helt ens – der mangler noget 😀

Arkitekttegnet villa i Hjørring, gult teglstens gulv, hvide vægge. gennemkig

Når man træder ind i huset, er oplevelsen efter min mening ufattelig smuk – det er klassiske danske byggematerialer som tegl og hvidmalet puds, der dominerer. Dejligt lysindfald med et gennemgående kig tværs igennem huset ud til den vestvendte terrasse. Arkitekterne bag huset har efter min mening været gode til at ‘bruge’ postmodernismens sprog til at skabe rumligt drama, WAUW – men også til at skabe en overordnet sammenhængende smuk oplevelse af huset.

Lys stue i arkitekttegnet villa, rustik stue, postmoderne hus
Lys stue i arkitekttegnet villa, rustik stue, postmoderne hus
Lyst køkken i arkitekttegnet villa, rustik stue, postmoderne hus

Hele stueetagen er fint bundet sammen af den gennemgående gule teglbelægning. Det er konsekvent, og gør oplevelsen af rummene mere flydende. Husets plan er egentlig ret stram og retvinklet, men arkitekterne har valgt at lægge et par 45 graders vinkler ind et par steder; og ikke mindst at skære etagedækket væk over alrummet, som det kan anes på billederne ovenfor og nedenfor. Bemærk hvordan dækket lige knækker nederst i højre hjørne på billedet nedenfor. Det er bestemt ikke tilfældigt…. Prøv bare at se planen sidst i indlægget.

Dobbelthøjt rum i arkitekttegnet hus, Højt rum

Det er en imponerende rumlighed, der er i så kompakt et hus… 😀 – Men det er den gevinst, man får, når man tænker over- og underetagen sammen og tillader sig at bygge et hus med vægt på gode rumlige oplevelser; samt ikke mindst dropper idéen om – ingen spildplads. Kunne nogen finde på at smide gulvbrædder på her for at få endnu et værelse…? Nej, vel!

rustikt badeværelse fra 1980'erne, arkitekttegnet hus

Jeg kan ikke lade være med lige at vise husets ene badeværelse, som jeg synes er megaråt og enkelt. Gult klinkegulv, hvide pudsede teglstensvægge og hvidmalet bræddeloft. Og så en betonvask for lige at sætte en fed streg under råheden. Det er postmoderne frihed til at smelte middelhavsstemning, nordjysk ydmyghed og skandinavisk enkelhed sammen i ét.

smuk rustik terrasse med drivhus. Haverum med terrasse og drivhus
Unikt drivhus. drivhus i træ, drivhus med betonsokkel, råt drivhus

Det er primært i husets ydre og haven, at arkitekturen er blevet opgraderet i 2013. Husets små udbygninger er blevet beklædt med træspån af akacietræ i stedet for de oprindelige diagonalt opsat bræddebeklædninger. Og så er der opført insitustøbte havemure med bræddeforskalling – mums…. 😀 Et element der med lidt påståelighed kunne kaldes scenografiske facader, der skaber billedet af noget bagvedliggende – der ikke findes. Det er postmoderne!…(se første billede i indlægget). Endelig er haven blevet beriget med et smukt drivhus. Også med insitustøbt fundament. Det er en smuk opgradering til version 2.0, synes jeg.

Arkitekttegnet villa med smukt haverum, træterrasse, træflis beklædning

På husets modsatte side mod øst, finder man dette have/uderum. Stilen og stemningen fra den vestvendte terrasse med drivhus er fastholdt, så man befinder sig i samme arkitektoniske univers. Huset her er robust i sin arkitektur, så længe man lever op til de spilleregler som husets arkitekter har udstukket i 1984.

Udsigt til Rugbjerg Knude

Det er muligt at arkitekturidealerne forandrer sig med årtiers spring, men det gør udsigten til Rugbjerg Knude fra husets overetage næppe…..

annonce
Arkitekttegning, planskitse, plantegning, håndtegning

Planskitse af husets 171m2 fordelt på to plan. Hertil kommer et isoleret anneks på 30m2, samt det rå drivhus. Grunden er på 1.277m2

Huset er til salg hos Nybolig Hjørring

Alle foto i indlægget er fra ovennævnte mægler, hvis andet ikke er anført. Tak for lån 😀

Se husets placering på Google Maps

Del gerne...