HVOR STORT ER STORT – OG HVOR SMÅT ER SMÅT. JA, DET AFHÆNGER I HØJ GRAD AF STØRRELSEN PÅ VORES EGEN KROP, SOM ER DET INSTRUMENT VI MÅLER VORES OMGIVELSER MED….
Det kan måske lyde kryptisk, men tænk på hvor ofte vi f.eks. skridter en afstand af; eller med blikket, vurderer om et stykke tøj passer eller ej. Vi kender vores krop, og den er fast udgangspunkt for vores fysiske orientering i verden – og i vores bolig. Og netop vores boliger er i den vestlige verden vokset markant i størrelse gennem de seneste 50 år. Måske så meget at vi har tabt den kropslige føling med boligens skala i en grad, der har ført til et boligoverforbrug?
Så hvad sker der, hvis vi skal bebo en meget lille bolig. Kan vi det? Og hvor lille en bolig kan vi egentlig trives eller blot eksistere i? Det er et spørgsmål, der særligt i de senere år er blevet afsøgt i vores del af verden, hvor væksten i vores materielle rigdom bl.a. har skabt mulighed for det førnævnte boligoverforbrug. Afsøgningen hænger selvfølgelig sammen med det stigende pres på vores planets ressourcer som følge af væksten og forbruget. Så måske der er behov for, at vi igen skaber mindre boliger, hvor kroppens skala igen afspejles i boligens størrelse.
Begreber som Tiny Houses, Off the grid, retreats, refugier osv. dukker ofte op, når man læser om nye bæredygtige boformer, der kan fungere som alternativer til den vestlige verdens gængse boligformer. Og ikke overraskende er det bæredygtige element i disse begreber at bygge småt og dermed reducere ressourceforbruget i forbindelse med boligbyggeri og byvækst. Men der er også et element af at koble sig af forbrugersamfundets ræs ved at reducere ens eget forbrug og høje materielle levestandard og dermed gøre sig mindre afhængig af en høj lønindtægt.
Fritidshuset her på Blåmejsevej 8, Kirke Stillinge ved Slagelse, synes jeg, er et rigtig godt eksempel på sådan et Tiny-House-off–grid hus. Det udfordrer vores vante forestilling om et fritidshus. Særligt i størrelsen. Huset er bygget af sælger selv i 2018 helt i tråd med tidens ånd – Og jeg er ikke i tvivl om, at jeg kunne trives i det her lille hus med stor udstråling.
Husets boligareal er som overskriften antyder 200.000 cm2 (hvilket svarer til 20m2), og jeg tænker, at det måske giver mere mening at arbejde med cm2 eller endda cm3 end de traditionelle m2 her. Fokuseringen på pladsoptimering betyder bl.a. at der i alkoven er mulighed for at trække de nederste skuffer ud og vippe en plade op så der er plads til to. Der er ligeledes skabt masser af opbevaringsplads i de mange skabe under loftet. Det holder gulvpladsen fri.
Selvfølgelig er der ikke plads til en stor familie med fuld weekendoppakning her, men det er heller ikke meningen. Men der er jo ikke noget der forhindre én i at bygge to tilsvarende sorte kasser på grunden og forbinde dem med træterrasser. Det kunne blive smukt, hvis man altså overholder de arkitektoniske spilleregler, der er udstukket med det allerede eksisterende hus på grunden.
Husets minimale størrelse og dybde gør også ekstra vinduer overflødige. Husets ene rum har rigelig med lys fra det store skydedørsparti. Hele interiøret er beklædt med de samme lyse krydsfinérplader. Det kan måske virke overvældende, men giver efter min mening en dejlig visuel ro og sammenhæng i det lille rum – huset er en sort kasse med et lyst indre, der byder indenfor på en lækker, taktil måde 🙂
Den ene endevæg i husets interiør skjuler et teknikrum og et badeværelse. Ja, du læste rigtigt. Der er faktisk blevet plads til et bad på de 20m2. Dermed opfylder huset også de tre basale boligfunktioner, der forbindes med ophold, køkken og bad. Resten er jo næsten bare overflødig pladsfrådseri, fristes jeg til at påstå, når jeg kigger på huset her 🙂
Tonen i badeværelset er som i resten af den lille bolig stram, enkel og funktionel. Men farverne gør alligevel noget magisk ved det lille rum. Det er en lille hemmelig hule….
Huset er jo nok småt, men legemliggør alligevel i al sin enkelhed essensen af den menneskelige bolig. Og det er vel egentlig også bestræbelsen for alle de, der bygger deres eget Tiny House: at komme ind til essensen og skære al det overflødige væk. Kan ikke lade være med at gentage en tidligere reference til arkitekturhistorien (se mit indlæg om Urhytten HER):
Den franske abbed og arkitekturteoretiker Laugier undfangede i midten af det 18. århundrede dette billede af den naturgivne urhytte. Menneskets basale bolig renset for datidens overgjorte barokornamentik. Laugier så mennesket som et rationelt naturvæsen i tråd med oplysningstidens idealer; og menneskets bolig skulle afspejle dette menneskesyn. Billedet viser arkitekturen legmeliggjort i kvinden, der viser det lille uskyldige menneskebarn hen mod en ny sand arkitektur – urhytten. Ikke mere barok pjank og pjat! Hertil kunne man så føje – ikke mere overflødig pladsfrådseri!
Så hvis du har mod på at blive en del af Tiny House livsstilsegmentet, så er chancen her nu. Du får et ukompliceret sommerhusliv, hvor airconditionanlægget er den store glasskydedør, jacuzzien er havet, og køkken, stue og soveværelse kan rengøres på én gang. Når sommerhuset skal males, er det overstået på én eftermiddag, og skulle du blive træt af udsigten, kan huset drejes eller flyttes til et nyt sted. Det er som Robinhus mægler Peter Kjær skriver: Smukt i al sin enkelhed.
Planskitse af husets …. 200.000 cm2 eller bare 20m2, hvis man foretrækker den målestok. Bemærk at terrassen er tegnet med, hvilket jo er ret oplagt, da den fungerer som ‘udestue’ med himlen som loft….
Fritidshuset er SOLGT – var til salg hos Robinhus, Peter Kjær.
Alle foto i indlægget er, hvis andet ikke er nævnt, fra ovennævnte mægler – tak for lån 🙂
Se fritidshusets placering på Google Maps:
Har en strand med byggefelt paa 40m2 og ikke efter et tiny house some vist I overstaaende article .. isaafald du kan hjaelpe