Skulpturel…

Skulpturel…

Skulpturel… 1024 653 Vildmedhuse.dk
Skulpturelt arkitekttegnet 70er hus

ARKITEKTUR SES OFTE SOM EN KUNSTART, HVOR HUSE FORMGIVES PÅ EN SÆRLIG (VELLYKKET) SKULPTUREL MÅDE….

Uden at gå i dybden med hvad der forstås med skulpturel, tænker jeg, at det nok for de fleste handler om, at arkitekter til tider tegner huse – der ikke ligner huse. Dvs. at arkitekter leger med eller udfordrer det formelle vokabularium, vi typisk har i baghovedet, når vi hører ordet – hus. Det er formentlig, hvad arkitekten har gjort, da han i 1971 tegnede dette hus i Stoholm i Midtjylland. Det arkitekttegnede 70er hus ligger på Iglsøvej 36.

Arkitekttegning facader, 70er hus håndtegning
Facade mod vest. Arkitekt: ?

I dette tilfælde er der nok ingen tvivl om, at det er taget, der bryder den arketypiske husform. Det er både den ensidige hældning, men også selve udformningen der gør taget til mere end bare et tag. Hele husets overdel fremtræder som en selvstændig del, både i form og materiale. Overdelen hviler på en tilbagetrukket tung teglstensunderetage. Husets arkitektur understreger hermed en forskel på over- og underetagen, som man ikke normalt ser så ekspressivt udtrykt i et traditionelt hus.

arkitekttegnet 70er hus

Den tunge underetage i brun tegl udgør næsten en art sokkel for overdelen. Det betyder dog ikke, at underetagen på nogen måde er mørk eller underprioriteret…. Tværtimod.

Skulpturel trappe, arkitekttegnet 70er villa, arkitekttegnet hus fra 70erne

Grundplanet i det arkitekttegnede 70er hus er et rektangel gennemskåret på langs af et dobbelthøjt rum indeholdende en markant, næsten monumental trappe. Trapperummet er det første man møder, når man træder ind i huset – og er man ikke allerede fascineret af husets ydre skulpturelle formgivning, bør trappen i det mindste kradse lidt i hjernens rumlige sansecenter… Den er formidabel 😀

Skulpturel trappe, arkitekttegnet 70er villa, arkitekttegnet hus fra 70erne

Trappen og rummets øvrige aptering indikerer klart, hvilket årti det arkitekttegnede 70er hus tilhører. Der er lidt brutalisme over den skulpturelle grovhed – grove fliser med store fuger, overdimensionerede trærammer om dør og trappe, vandskurede hvide vægge… osv.

arkitekttegnet 70er hus med rustikt køkken alrum

Det dobbelthøje trapperum skærer sig i stueetagen hele vejen gennem huset, så der er lysindfald i begge ende. Husets rum ligger som perler på en snor på begge sider af dette rum. (se planen længere nede).

annonce
arkitekttegnet 70er hus med rustikt køkken alrum

I modsat ende af entréen og det store trapperum finder man et alrum med direkte udgang til haven. Vi befinder os i husets mørke underdel, der bærer den skulpturelle overdel. Men rummene er som sagt ikke mørke, men åbne og lyse bl.a. fordi alle brugsrum ligger ud mod facaden og fordelingsrummet / trapperummet ligger i husets midte.

arkitekttegnet 70er hus med rustikt køkken alrum
Soveværelse med vinduesbånd

Bemærk hvor fin en detalje et smalt vinduesbånd helt oppe under loftet udgør. Og så går de kvadratiske gulvtegl med de grove fuger igen i hele underetage. Dejlig konsekvent.

Arkitekttegning, arkitekttegnet 70er hus, snittegning af 70'er hus
Snittegning på langs af huset. Arkitekt: ?

På snittet ovenfor ser man tydeligt, hvordan man fra entréen (venstre side af huset) ledes op ad trappen og ind i den skulpturelle overdel. Her findes husets mere private del med stue, altan og soveværelse – og ikke mindst udsigten til det midtjyske landskab.

Arkitekttegnet 70er villa, 70er arkitektur
Arkitekttegnet 70er villa, træloft
Arkitekttegnet 70er villa, Stoholm

Udover trappen er der endnu et lodret gennemgående element i dette arkitekttegnede 70er hus – skorstenen. I stueetagen er brændeovnen koblet til mens, skorstenen på overetagen ‘lægger ryg’ til en imponerende pejs. Ser man på planen nederst i indlægget, er det tydeligt, at skorstenen og ildstederne udgør et centralt anker midt i huset. De er ikke bare kastet ind til sidst i plantegningen…..

Arkitekttegnet 70er villa, stor pejs,
Arkitekttegning, plantegning, 70er hus
Plantegning af stueetagen med de nære udeområder. Tegning: Arkitekt ukendt

På planen ovenfor ser man hele stueetagen med tilhørende uderum. Det er husets garageanlæg der ses til venstre på tegningen. På plantegningen over huset ser man tydeligt hvordan trappen ligger midt i det gennemgående og dobbelthøje rum. Læg i øvrigt mærke til dobbeltstregerne øverst og nederst i tegningen. Det er to lave havemure, der skaber en mellemzone mellem hus og have.

Arkitekttegning, plantegning, 70'er hus
Plantegning af underetagen samt overetagen. Tegning: Arkitekt ukendt

På husets to øvrige plantegninger: under- og overetagen, ser man tydeligt den centralt placerede trappe, samt skorstenen som et markant kvadrat i tegningen. Huset er på i alt 215m2 bolig. Hertil kommer en kælder på 135m2 samt garage. Huset ligger på en stor naturgrund på 22.438m2. Og så kan der vel nærmest ikke være mere positivt at fremhæve om det arkitekttegnede 70er hus med den skulpturelle overdel…. Det skulle da lige være det spændende atelier i haven 😀

Atelier

Huset er SOLGT – var til salg hos Nybolig Viborg.

Alle foto i indlægget er hvis andet ikke er nævnt fra ovennævnt mægler – tak for lån. 😀

annonce

Se husets placering på Google Maps:

Del gerne...