Brutal tegl…

Brutal tegl…

Brutal tegl… 1920 1280 Vildmedhuse.dk
Arkitekttegnet hus i Kolding til salg. Strandhuse. Teglstenshus

SOM ET TERRASSERET TEGLSTENSLANDSKAB LIGGER DETTE HUS I DET BLØDE LANDSKAB PÅ NORDSIDEN AF KOLDING FJORD.

Huset er arkitekttegnet og opført i 1982 på bagkanten af brutalismen men alligevel med klare træk herfra. Brutalismen blev i Danmark først introduceret med arkitekterne Friis & Moltkes byggerier i slutningen af 1960’erne. Bl.a. hotel Scanticon ved Aarhus og Odder Rådhus. Det arkitektoniske udtryk var råt, smukt og brutalt.

Arkitekttegnet hus i Kolding til salg. Strandhuse. Teglstenshus, Lækkert gårdrum, brutalisme

I fagbladet Arkitekten nr. 3, april 2019 er der en gennemgang af den danske brutalisme og inspirationen hertil. Der henvises bl.a. til Le Corbusiers efterkrigstidsarkitektur. Her var der et opgør med det pæne, glatte og det, der gav sig ud for andet, end det var. Særligt råheden var central. Man finder bl.a. dette opgør i villaen Maison Jaoul fra 1951, men også i mange andre af Le Corbusiers Beton Brût byggerier fra den tid. Særligt for Maison Jaoul var, at han her kombinerede rå in situ støbt beton med teglsten. Akkurat som i huset her på Harevænget.

www.arkitekturbilleder.dk, Friis & Moltke
Friis & Moltke interiør. Til venstre Odder Rådhus fra 1971 (fotograf: Anders Trier Mørk) og til højre Knud Friis’ eget hus fra 1958 (fotograf: Gitte Gylling Hammershøj Olesen) kilde: www.arkitekturbilleder.dk. Læg mærke til hvor rå og upolerede materialerne er.
Gulvtegl, teglstensgulv

Man kan godt se lighederne i teksturen og råheden mellem Friis & Moltkes arkitektur på billederne ovenfor og så huset på Harevænget. Det er brugen af ru upolerede materialer som tegl, træ, skifer og beton. Gerne as found‘, som fundet, i deres rå form. Det var et af de centrale begreber for arkitekt Reyner Banham, der var en af ophavsmændene bag brutalismebølgen i arkitekturen. Han skrev i 1955 artiklen The New Brutalism og så var scenen sat for et opgør med pænheden. 🙂

ANNONCE

Ofte var dele af brutalismens interiører også udført som dele af huset. Dvs. murede eller støbte bænke, bordplader og hylder. Og ofte gik de indvendige materialer igen udenfor. Akkurat som den ru rød-brune teglsten i huset på Harevænget både anvendes til inder- og ydrevægge, gulve og terrasser.

Højloftet stue med pejs, brutalisme

Rummet her er for mig på én gang råt og delikat. Og det er det, der fascinerer mig ved brutalismen. Det er ord som rå, ru, grov, uforfinet og overdimensioneret, der først falder én ind, men samtidig er oplevelsen levende, organisk og fyldt med fine teksturer. Lyset brydes bare mere lækkert og delikat her end på en spartlet og hvidmalet gipsvæg….. Se i øvrigt mit indlæg Brutal romantik HER.

Arkitekttegnet hus, arkitekttegnet villa i Kolding, smuk stue, åben planløsning
Gulvtegl, brutalisme, åben planløsning, arkitekttegnet hus

Husets plan er samlet omkring én langsgående akse, og de fleste rum ligger i åben sammenhæng og på samme niveau. Dog ikke stuen der ‘flyder’ en halv etage ned ad terrænnet og samtidig danner forbindelsesled til kælderetagen. Og læg så mærke til at teglstensgulvet bare fortsætter og fortsætter og ….. smukt!

Teglsten i interiør, badeværelse med gulvtegl. Teglbænk på terrasse, arkitekttegnet

Lige et par eksempler på den konsistens der er i husets arkitektur. Teglstenen anvendes selvfølgelig også på gulvet i badeværelset i kælderen og som bænk under vinduet på terrassen. Det er flot og råt!

Som Le Corbusier sagde til bygherren på Maison Jaoul, som egentlig ønskede et fint detaljeret schweizisk hus: Deres hus vil blive meget bedre råt….

Planskitse, håndskitse, arkitekttegning

Planskitse over husets 190m2. Hertil kommer 72 m2 kælder. Huset er omkranset af terrasser, så de indre rum flyder sammen med de ydre.

Huset er SOLGT – var til salg hos Home Kolding – Slotsallé v. Hanne Faaborg

Alle foto i indlægger er fra ovennævnte mægler, hvis andet ikke er anført.

Se husets placering på Google Maps:

ANNONCE
Del gerne...