ARKITEKT BERTEL UDSEN VAR I 1960’ERNE YDERST PRODUKTIV, OG HANS OVER 300 ENFAMILIEHUSE HAR FORMENTLIG VÆRET INSPIRATIONSKILDE OG FORBILLEDE FOR MANGE SAMTIDIGE PARCELHUSBYGGERIER.
Det fine gule teglstenshus her på Hyldevænget 20 i Farum er opført i 1966 og et af de huse Udsen tegnede. Det er et typisk eksempel på hans arkitektur: Gule teglsten, sort træværk, åben plan og en centralt placeret pejs. Udsen var stærkt inspireret af den amerikanske arkitekt Frank Lloyd Wright, der i første halvdel af det 20 århundrede tegnede mange markante villaer i USA. Mange kender sikkert Wrights villa, Falling Water fra 1937.
Bertel Udsen døde i 1992, og i en nekrolog i Politiken stod, at 300 enfamiliehuse havde mistet deres far… Forfatteren, Henrik Steen Møller satte hermed ord på den dedikation, som Udsen lagde i sin boligarkitektur. I bogen – “Eget hus – Om danske arkitekters egne huse i 1950’erne” kan man også læse: ...at hvor omsorgsfuld Bertel Udsen end prøvede at imødekomme sine bygherrers ønsker, så endte de allesammen som udprægede Udsen-huse, og hans bygherrer beundrede og elskede ham for det, fordi de alle havde en kvalitet, der gjorde dem til en lødig ramme omkring et godt familieliv.
Huset på Hyldevænget 20 blev i 1971 udvidet med et alrum. En lille tilbygning på 13m2 – også tegnet af Bertel Udsen (perspektivtegningen ovenfor). En sjov lille udvidelse af huset, men ikke desto mindre giver tilbygningen god mening, da den både giver plads til et alrum, samt danner læ mod nord for terrassen.
Husets fællesarealer, stuen og køkken-alrummet, ligger samlet omkring den store murede pejs i midten. Som tidligere skrevet er det et typisk Udsen træk inspireret af Frank Lloyd Wright. De gule håndstrøgne teglsten går igen i hele huset og giver oplevelsen af huset taktilitet og materialitet – ikke mindst. Det er ikke en svævende hvid kasse…. 😀 Læg i øvrigt mærke til den sorte rammekonstruktion, der spænder mellem pejsen og tilbygningen, og herefter fortsætter ud som vinduesramme. Huset har en konsekvent arkitektur med genkendelige motiver som netop de gule sten og det sorte træværk.
Køkkenet er i åben forbindelse med alrummet og stuen, hvilket var ret nyt og lidt vildt omkring 1970. Altså det vi kalder et køkken-alrum…. og en åben planløsning. Men det var et planmotiv, der hurtigt blev populært i 60’erne og 70’erne og altså stadig er meget anvendt i dag 50 år senere.
I husets værelser genfinder man den konsekvente brug af gule teglsten og sort træværk som indramning; samt de klinklagte bræddelofter som også går igen i hele huset.
Hvis man vil læse om og se mere af Bertel Udsens arkitektur kan man besøge Realdania By & Bygs hjemmeside om arkitekten og hans eget hus HER.
Du kan også læse om og se endnu et Udsen hus HER
Planskitse af husets 151m2 boligareal. Huset rummer desuden en kælder på 88m2 og en garage på 36m2 . Grunden er på 1.000m2. Se mere på BBR.
Huset er SOLGT – var til salg hos Estaldo
Alle foto i indlægget er fra ovennævnte mægler, hvis andet ikke fremgår – tak for lån 😀
Se husets placering på Google Maps: