Den røde hule

Den røde hule

Den røde hule 1920 1280 Vildmedhuse.dk
Sommerhus til salg, fritidsbolig, arkitekttegnet sommerhus

Hvorfor er der så mange fede sommerhuse sammenlignet med helårshuse? – Måske fordi sommerhuset ofte er helårshusets lillebror/søster, og forældrene har slækket lidt på opdragerrollen. Vi slår os mere fri. Er mere ‘ufornuftige’, når vi skal bygge eller købe sommerhus. Ikke nødvendigvis på de byggetekniske men der imod på de arkitektoniske ambitioner. Hverdagshjemmet er en ‘bomaskine’, som Le Corbusier kaldte det. En bolig der kan håndtere det moderne livs krav. Et sommerhus på den anden side er hverdagens modsætning. En ‘hyggemaksine’…. om man vil.

Sommerhus til salg, fritidsbolig, arkitekttegnet sommerhus, Nexø, Bornholm

…Og det er lige præcis, hvad jeg tænker om den røde træhule her. Et sommerhus fra 1980 i Nexø på Bornholm, hvor man kan gemme sig og hygge, slappe af og alt det andet, man nu laver, når det ikke er hverdag. Som man kan se ovenfor er huset lukket ud mod omgivelserne, men meget åbent ind ad mod det indre gårdrum. Det er primært husets overordnede arkitektoniske greb jeg er vild med. Opdelingen af husets samlede masse i mindre enkeltbygninger arrangeret omkring ét indre gårdrum – sådan!

Gårdhave, sommerhus i Nexø, arkitekttegnet hus, rødt træhus

Gårdrummet ligger stik syd, hvilket vil sige, at middagssolen bager ned i rummet og giver varme både i gården og ind gennem de store vinduer ind til køkken-alrummet. Her er privathed modsat længehuse, hvor der skal arbejdes med læmure, hegn og beplantning for at opnå noget lignende.

Stort vinduesparti, sommerhus på Bornholm

Husets indre er højloftet og det store vinduesparti i husets centrale samlingsrum, køkkenet, giver masser af lys. Husets røde farve er ført ind i husets konstruktion og understreger på næsten grafisk vis, hvad der bær huset og hvad der ikke gør. Det er sådan noget vi arkitekter er vilde med …:)

Sommerhusstemning, sommerhus hygge

Huset er ikke stort, men store vinduesarealer + sammenhængende rum + stor rumhøjde = oplevelsen af ‘stort’….

sommerhus værelse

Værelserne i huset er små med små vinduer, hvilket understreger kontrasten mellem de fælles arealer og de mere private. Vinduet her i rummet er også småt sammenlignet med vinduespartiet ind mod gården. Man kan kigge ud men ikke så godt ind. De hvide træpanelvægge er som altid næsten symbolsk sommerhusagtige. ‘Hyggemaskine’….

sommerhus terrasse på kanten af skoven

Hvis man er modig, kan man snige sig udenfor hulen og sidde på kanten af den ‘vilde skov’. Hvorfor er der ikke flere parcelhushaver, der ser sådan ud…

håndskitse, planskitse, arkitektskitse

Planskitse over sommerhusets 98m2

Huset er muligvis SOLGT – var til salg hos Danbolig Bornholm – Nexø v/Ole & Martin W. Kok-Hansen. Sagsnr: 112-N190141

Alle foto i indlægget er fra ovennævnte mægler

Se husets placering på Google Maps:

Del gerne...