Utzon på Fyn

Utzon på Fyn

Utzon på Fyn 1920 1281 Vildmedhuse.dk
Utzon villa ved Faaborg

DE FLESTE FORBINDER NOK NAVNET UTZON MED OPERAHUSET I SYDNEY, AUSTRALIEN…. Men faktisk knytter navnet sig til flere fantastiske bygninger og familiemedlemmer. Jørn Utzon tegnede i 1957 operahuset i Sydney, men efterfølgende også Bagsværd Kirke, Fredensborghusene og Kuwait National Assembly Complex. Bare for at nævne nogle få. Jørn Utzons sønner, Jan og Kim, samt Jørns barnebarn Jeppe udgør efter Jørns død i 2008 nu arkitekturklanen Utzon . Du kan læse mere om Utzon, arkitekttegnestuen her. Jeppe Utzon som har været arkitekt på dette hus har egen tegnestue, som du kan besøge her. Desuden kan man besøge Utzon Centret i Jørn Utzons fødeby Aalborg

Utzon villa ved Faaborg

Huset ligger med en tung base ind i det (virkeligt smukke) Sydfynske landskab tæt på Faaborg. Oven på basen står en let, næsten drivhusagtig, translucent konstruktion med et smukt kobbertag. Det ER eksklusivt, lækkert. Glasarealerne vender stik syd, og i ryggen af huset rejser sig en høj teglstensmur, der kan suge varme fra solen i løbet af dagen og afgive den igen i nattens mørke. Længst mod vest, lidt for sig selv i det samlede bygningskompleks står et ‘hus’ med egen altan. Her findes ‘masterbedroom’ med walkin closet og stort badeværelse…. Huset er opført i 2004.

Utzon villa ved Faaborg, soveværelse med altan

På en varm dansk sommerdag er det jo næsten som på Mallorca…. Hvor Jørn Utzon byggede to fantastisk huse til sig selv: Can lis og Can Feliz

stue med udsigt, Utzon villa ved Faaborg

Husets arkitektur er lukket i basen med vindueshuller i den tunge teglstensvæg, mens det åbner sig ud mod syd og landskabet på det næste niveau. Bemærk den næsten trækrone lignende struktur i loftkonstruktionen.

Spisestue, Utzon villa ved Faaborg

Loftkonstruktionen er synlig på hele dette niveau og giver orden og rytme til det store rum. Vinduesfagene følger selvfølgelig spærene… Lækkert

Dobbelthøjt rum, flot stue, Utzon villa ved Faaborg

Halvmuren der skiller udsigtsstuen fra spisearrangementet skjuler dette imponerende dobbelthøje rum. Rummet skaber en lodret visuel/rumlig forbindelse i huset mellem base/underetager og overetage. Og læg lige mærke til de svære limtræskonstruktioner. Det er ikke beton eller stål… men træ.

Utzon villa ved Faaborg, Vinduesrammer uden på huset

Lige et kig på en lækker detalje på husets nordside. De kraftige vinduesrammer i lærketræ sidder uden på murhullet, så det kun er de lodrette fag, man ser inde fra huset.

Hyggelig terrasse, lærketræsvinduer, Utzon villa ved Faaborg

Huset er stort. Ingen tvivl om det, men den komplekse bygningskrop skaber en række rum i mindre skala. Terrassen her er jo ikke ligefrem prangende…. Men det er nok heller ikke meningen hverken med terrassen eller huset for den sags skyld. Det er nemlig ikke ordet PRANGENDE, der karakteriserer dansk arkitektur, når den er bedst – efter min mening. …. (se mit indlæg om Friis & Moltkes sommerhus på Mols)

håndskitse, håndtegnet plan, arkitekttegning
håndskitse, håndtegnet plan, arkitekttegning

Planskitser af huset 3 niveauer, der til sammen giver et boligareal på 246m2 + et kælderareal på 223m2. Så der er plads nok til de fleste.

Huset er SOLGT. Var til salg hos Elbæks Ejendomsmægler. Sagsnr: 99LE-000174

Alle foto i indlægget er fra ovennævnte ejendomsmægler

Se husets placering på Google Maps:

Del gerne...