Let & tungt

Let & tungt

Let & tungt 1600 1067 Vildmedhuse.dk
Modernistisk villa, arkitekttekttegnet hus til salg. arkitekttegnet 60er villa til salg, arkitekttegnede mesterværker

DEN MODERNISTISKE ARKITEKTUR BESTRÆBTE SIG I SIT UDTRYK PÅ AT DISTANCERE SIG FRA FORTIDENS TUNGE, JORDBUNDE ARKITEKTUR. MAN VILLE NÆRMEST, BOGSTAVELIGT LETTE FRA JORDEN OG FLYVE VÆK FRA HISTORIENS TYNGDE.

Det arkitekttegnede hus her på Gammelvej 2B i Hillerød spiller i sin arkitektur klart på dette motiv, men er dog stadig grundigt forankret i den nordsjællandske muld. Huset består nemlig af to på hinanden vinklede enheder: Den lette, moderne trækasse øverst hvilende på en tung teglstenslænge nederst. Huset er altså både let og tungt på én gang. Huset er tegnet af arkitekt maa Jesper Lund i 1969. Han tegnede huset i løbet af sidste studieår på Kunstakademiets Arkitektskole. Imponerende svendestykke 😀

Den tunge teglstenslænge ligger parallelt med den aflange grunds skrånende terræn og indeholder alle husets private funktioner som værelser, bad og en stue med adgang til den sydvest vendte have. Stuen indeholder også en markant gul vindeltrappe med forbindelse til den lette overetage. Den vender vi tilbage til….

arkitekttegnet 60er villa, arkitekttegnede mesterværker, utrolige huse

Overetagen ligger vinkelret på den tunge underetage, og materialeskiftet understreger, at der er tale om to forskellige arkitektoniske elementer, der dog er samlet i ét hus. Det skaber en spændende dynamik i husets arkitektur, som man ikke finder i et traditionelt hus med saddeltag. Overetagens karakteristiske grønne limtræskonstruktion stod oprindeligt umalet, så man kunne se limtræsstrukturen. På visualiseringen nedenfor har jeg forsøgt at skabe et billede af, hvordan huset oprindeligt så ud, før den grønne farve kom til.

Visualisering: Vildmedhuse.dk

Den kraftige markering af konstruktionen i husets ydre, både med og uden den grønne farve, bringer tankerne hen på den hightech æstetik, der blev eksperimentret med i 60’erne og 70’erne. Se mit indlæg: Blød High-Tech. Det er en arkitektur, der hylder konstruktionens æstetik og dermed gør en dyd ud af at vise det smukke ved konstruktionens logik. Samtidig var der også en begejstring for nye industrielle byggematerialer som stål og glas. I huset her på Gammelvej 2b er det dog naturmaterialerne, der hersker.

Husets have virker uformel og ‘hyggelig’, hvilket på mange måder kunne stå i opposition til husets moderne, let high-tech agtige arkitektur. Men jeg er ret sikker på, at det aldrig udelukkende har været stilistiske intentioner, der lå bag husets udformning. Det har derimod været et ønske om, at skabe en spændende bolig med en tidssvarende arkitektur, der siger noget om den kulturelle epoke, hvori den er skabt – Og det synes jeg, dælme er lykkedes godt her.

Arkitekttegnede mesterværker, gul trappe, rum med pangfarver, 60er villa
gul trappe

Jeg lovede at vende tilbage til den markante gule trappe, der forbinder over- og underetagen. Den er navet i huset – både funktionelt og visuelt. Og det er fantastisk at se, hvad der kan skabes ud af et umiddelbart simpelt funktionelt element som en trappe. Farven er i øvrigt den oprindelige ifølge Jesper Lund. Dejligt at den har fået lov at leve…

Arkitekttegnet gang med klinker, arkitekttegnet 60er hus til salg, arkitekttegnede mesterværker

I det hele taget synes jeg, at der er en fantastisk god balance i brugen af farver i huset. Det er kraftige farver, men de indgår mest som markeringer af særskilte elementer som skabe, paneler, trapper osv., Undtaget dog i det gule trapperum 😀 Overetagen følger samme logik:

mesterværk i dansk arkitektur, mesterværker
arkitekttegnet 60er villa til salg, modernistisk 60er villa, arkitekttegnede mesterværker
arkitekttegnet 60er villa,

Huset vækker med sin ikoniske 60’er/70’er arkitektur selvfølgelig behørig opmærksomhed. Bo Bedre har i 2012 lavet en lille artikel om huset. Læs HER. Og huset indgik også i en række TV2 udsendelser med titlen Blændende Boliger fra 2016. Man kan se en bid HER. Jeg er selvfølgelig enig i husets positive omtale, men ser det ikke kun som et 60’er/70’er ikon. Faktisk mener jeg, at huset rummer arkitektoniske kvaliteter, som det er svært at finde i nybyggede boliger i dag. Så heldigvis er der værnet om kvaliteterne i dette hus. Den lette overetage er stadig let og underetagens tegl er ikke skjult bag efterisolering e.lign.

Plantegning, arkitekt Jesper Lund

Planskitse af husets to niveauer. Det samlede boligareal er på 178m2. Hertil kommer 22m2 kælder. Den stiplede linje på underetagen viser, hvor overetagen ligger. Se mere på BBR. Huset ligger på en sydøstvendt grund på i alt 1.382m2.

Huset er SOLGT – var til salg hos Place2live

Alle foto i indlægget er hvis andet ikke fremgår fra ovennævnte mægler. Tak for lån 😀

Se husets placering på Google Maps:

tilbage til forsiden

Del gerne...