Det blå hus

Det blå hus

Det blå hus 1920 1280 Vildmedhuse.dk

NÅR JEG SER PÅ NYBYGGEDE HUSE I DAG, SAVNER JEG MEST AF ALT DE ARKITEKTONISKE KVALITETER, DER KOMMER AF GENKENDELIGE MATERIALER, TEKSTURER OG FARVER….

De kvaliteter findes tilgengæld i mange ældre huse som f.eks. dette smukke arkitekttegnede landhus i Lundum ved Horsens. Huset er oprindeligt fra 1890 men renoveret og udbygget i 1981 af arkitekt maa, Leif Ellegaard. Ejendommen er udbygget så den danner en Z figur. Den løsning giver en spændende bygningskrop, der skaber to gårdrum som en yin/yang figur.

Motivationen for huset z-formede plan kender jeg ikke, men umiddelbart vil jeg gætte på, at arkitekt Ellegaard har forsøgt at optimere bygningens udformning i forhold til sollyset som vist i tegningen nedenfor:

Bygningen åbner sig mod både morgen- og aftensolen. Den ‘slanger’ sig så at sige efter solens vandring over himlen. Husets forplads er skyggefri om morgenen, mens det mere private haverum mod vest ligger i sol om eftermiddagen og aftenen (hvis det danske vejr altså tillader det 😀 ).

Husets historie er ikke let at gætte…. faktisk er den blå længe den ældste og har oprindeligt fungeret som bolig for ‘brænderen’ på Lundum teglværk. Huset har således været del af Lundum Teglværk frem til 1959 og er højst sandsynligt opført med tegl herfra. Den blå træbeklædning er kommet til i forbindelse med renoveringen i 1981 og er et godt eksempel på, at man kan give en gammel bygning en ny ‘jakke på’ og samtidig beholde den arkitektoniske ånd i husets interiør.

annonce

Tegl er det gennemgående materiale, hvilket er præcis det jeg mener med genkendelige materialer, teksturer og farver. Det er hvad det giver sig ud for… De gule gulvtegl er konsekvent ført igennem i hele den blå længe, hvilket giver et dejligt roligt ‘rum-flow’ her. De grove hvide, vandskurede vægge giver tekstur og visuelt liv til væggene i huset. Det er en påmindelse om, at huset har et langt liv – en historie. Se i øvrigt mit indlæg om Husets sjæl.

En sjov detalje: Når man ser den blå træfacade, undrer man sig måske over, at nogle af vinduerne sidder ret lavt. Men her i soveværelset får man forklaringen: De sidder simpelthen i højde med sengen – genialt.

Der er mange fine kig i huset. Både lange gennemgående i husets længderetning, men også mange korte på tværs. Her er det fra husets badeværelse, der akkurat som resten af huset er med gule teglstensgulve og hvide vandskurede vægge. Læg også mærke til den rå skydedør – Det er fantastisk med den konsekvens. Få gode, gennemgående materialer er mantraet.

I husets nye del (fra 1981) finder man et højloftet atelier, der med sin rumhøjde adskiller sig fra husets blå længe. Heldigvis er materialerne de samme, og det skaber en sammenhængende oplevelse af husets arkitektur. I øvrigt et dejligt ‘leverum’ der ligger godt i forlængelse af mit sidste indlæg om tegnestuen Vandkunsten.

Samme livsnyder ånd går igen i husets nære uderum. En ånd i tråd med Vandkunstens ambitioner om at skabe skæve, upræcise, menneskelige rum i modsætning til den ofte golde, præcise moderne arkitektur. Netop fordi vi som mennesker skal kunne spejle os i vores omgivelser – og vi er jo ikke golde og præcise…? Og det viser sig jo ikke kun i formgivningen, men også i valg og anvendelse af materialer. Akkurat som i arkitekturen her på Torpvej 82.

Arkitektur kan selvfølgelig godt skabes udelukkende, som noget man ser på. Altså, hvor man beundrer den smukke formgivning, materialerne og måden lys og skygge, skaber det visuelle udtryk. Men omvendt virker den tilgang temmelig meningsløs specielt, når vi taler boliger. Her skabes arkitekturen som ramme for det gode levede liv – ideelt set.

Jeg synes, at huset her er et stykke spændende arkitektur, fordi arkitekt Ellegaard både har bevaret historien/ånden i den oprindelige bygning samtidig med, at han har skabt en ny markant blå bygning uden på den oprindelige. Udbygningen af boligarealet er sket som en ‘hvid hale’, der har lagt sig som en z-figur helt rigtig i landskabet. Smukt 😀 .

Planskitse af husets i alt 214 m2. Boligdelen udgør 154m2, mens garage og udhus udgør resten. Grunden er på 10.808m2. Se selv mere på BBR.

Nogle har måske bemærket, at der tilsyneladende kun er ét dedikeret værelse på planen. Jeg har tilladt mig at foreslå, at atelieret omdannes til to værelser med hems, en skabsgang, samt et nyt badeværelse med mulighed for dobbeltbrus – eller badekar. Badekarret kunne jo også etableres som vildmarksbad i baghaven… Planen er her nedenfor:

Huset er SOLGT – var til salg hos RobinHus-mægler Per Kenneth Christensen

Alle foto i indlægget er fra ovennævnte mægler -tak for lån 😀

Se husets placering på Google Maps:

annonce
Del gerne...