Malerisk…

Malerisk…

Malerisk… 1023 682 Vildmedhuse.dk
Udsigt over Mossø

DER FINDES MANGE SMUKKE LANDSKABSBILLEDER, DER KAN VÆKKE LÆNGSLEN EFTER NATURENS FRED OG RO I ET MODERNE BYMENNESKE. I DETTE BILLEDE ER DE TO LEDIGE STOLE EN PÅMINDELSE TIL MIG OM, AT DET JO ER DER, JEG BURDE SIDDE….. LIGE NU.

Hvis man følger lidt med i ejendomsmæglernes univers, og selv har søgt eller solgt bolig, ved man, at der er tre ting, der er særligt afgørende for værdien af en bolig: beliggenhed, beliggenhed og beliggenhed. Og det er selvfølgelig fordi man kan ændre på boligen, men ikke beliggenheden.

Udsigt over Mossø fra arkitekttegnet fritidshus

Beliggenheden her er fantastisk – og billederne taler for sig selv. Man glemmer nemt, at der faktisk følger et smukt arkitekttegnet fritidshus med, hvor man kan trække sig tilbage, når mørket falder på, og man ikke kan absorbere mere malerisk skønhed.

Arkitekttegnet sommerhus ved Mossø

Huset ligger i sin egen lille skov på nordsiden af Mossø i Østjylland. Lige mellem Silkeborg og Skanderborg i det områder der også kaldes Søhøjlandet – fordi det ligger højt, og der her findes mange søer….

Arkitekttegnet fritidshus, arkitekttegnet 60'ersommerhus

Fritidshuset er tegnet af den aarhusianske arkitekt Kaj Schmidt og består af to dele: Et A-hus opført i 1960 der ligger på tværs af landskabets kurver og åbner sig op mod syd; og en tilbygning fra 1984 udformet som en længe, der ligger parallelt med landskabets højdekurver – som vist på skitsen nedenfor. Bemærk hvordan huset er skudt frem på kanten af landskabet. Kurverne udgør terrænspring på 2,5 meter, så det er et dramatisk fald, der er i landskabet syd for huset….

Illustration: vildmedhuse.dk

Arkitekt Kaj Schmidt er i Aarhus nok mest kendt for sammen med sin far Jørgen Schmidt at have tegnet de tre højhuse på Langenæs. Husene blev opført i starten af 1960’erne og står fortsat som et markant portmotiv, når man ankommer til Aarhus med tog. Husenes brutale arkitektur står i skarp kontrast til sommerhusets….

Langenæs Aarhus, Arkitekt Kaj Schmidt
De tre højhuse på Langenæs tegnet af Kaj Schmidt og hans far Jørgen Schmidt i 1960. Foto: Vildmedhuse.dk

I en Aarhus kontekst kan jeg heller ikke lade være med at fremhæve, at Kaj Schmidts søn Morten Schmidt også har sat et markant arkitektonisk aftryk på byen. Morten Schmidt er en af de tre stiftere af arkitektvirksomheden Schmidt Hammer Lassen Architects, der bl.a. har tegnet kunstmuseet Aros og Dokk1 i Aarhus.

Arkitekttegnet fritidshus, arkitekttegnet 60'ersommerhus

Husets nordvendt ankomstside virker lidt tilknappet og spærrer for den direkte udsigt. Dog afslører den transparente mellembygning og entré mere og mere af udsigten i takt med, at man nærmer sig husets indgang.

Arkitekttegnet fritidshus, arkitekttegnet 60'ersommerhus

Tilbygningen fra 1984, til venstre i billedet ovenfor, mimer fuldstændig det oprindelig A-hus i materialevalg og farve (sortmalet lodretstående bræddebeklædning). Dog er tagrejsningen lavere og huset underordner sig på denne måde det oprindelige hus fra 1960. Tilbygningen står også i kontrast til dette i kraft af de mange mindre rum indeholdende bl.a. køkken og soveværelser. På denne måde koncentreres funktionsrummene i tilbygningen, mens det oprindelige A-hus får lov at danne en åben højloftet ramme for udsigten over Mossø.

Arkitekttegnet fritidshus, arkitekttegnet 60'ersommerhus
Arkitekttegnet fritidshus, arkitekttegnet 60'ersommerhus

Øverst ser man ned gennem entréen og tilbygningen. Nederst den mere spatiøse stue med den store brændeovn som rummets anker. Bemærk de hvide vægge og det sortmalede træværk i stuen. Et træk man ofte finder i et arkitekttegnet fritidshus fra 1960’erne. (læs mit indlæg Sort_Hvid).

Arkitekttegnet fritidshus, arkitekttegnet 60'ersommerhus

De hvidemalede panelvægge går igen i hele tilbygningen fra 1984; og netop dét materiale- og farvevalg, tror jeg, at mange forbinder med et sommer- eller fritidshus. Der er noget uformelt og afslappet over atmosfæren. Det samme gælder køkkenet, der her ikke skriger 2021, gourmet wannabe….. 😀 Det er et ældre køkken og det er ok…. ‘Her hygger vi os og nyder stedet’ – både indenfor og udenfor.

Arkitekttegnet fritidshus, arkitekttegnet 60'ersommerhus

Alle terrasserne i huset ligger mod syd og udsigten over Mossø. Til trods for denne ensidige orientering er huset ikke uden variation. Der er mange opholds- og gemmesteder skabt af husets to forskudte dele og den kuperede grund. Både indenfor til regnvåde dage og udenfor til solskins- og aftenhygge.

Arkitekttegnet fritidshus, arkitekttegnet 60'ersommerhus

Overetagen i den oprindelige A-hus gemmer på en større hems mod nord. Der er kig fra hemsen ned til stuen.

Arkitekttegnet fritidshus, arkitekttegnet 60'ersommerhus

… og så er der selvfølgelig også flere hyggelige gemmesteder udenfor omkring huset. Bl.a. en bålplads:

Arkitekttegnet fritidshus, arkitekttegnet sommerhus, bålplads

Ildstedet har altid samlet os mennesker i mørket, og det er muligt, at dette vil blive udfordret i fremtiden, da brændeovne og pejse jo ikke ligefrem sænker vores co2 aftryk. Men nostalgien og længslen lever i bedste velgående. Jeg kan da nemt forestille mig, at sidde i stuen her, skuende ud over en sneklædt Mossø, med varmen fra brændeovnen i ryggen.

Arkitekttegnet fritidshus, arkitekttegnet 60'ersommerhus
Arkitekttegnet fritidshus, arkitekttegnet 60'ersommerhus, Arkitekttegninger, Kaj Schmidt
Tegninger fra Skanderborg Byggesagsarkiv: Kaj Schmidt

Kaj Schmidts tegninger af huset fra 1984, da han tegnede tilbygningen (længen til højre). Det er tydeligt hvor åbent det oprindelige A-hus er, når man sammenligner med tilbygningens planløsning. Planen tydeliggør også hvordan tilbygningen er trukket tilbage og ligger parallelt med landskabskanten og hvordan mellembygningen hjælper med at ‘holder afstand’ til det oprindelige hus.

Huset er SOLGT. Var til salg hos Lilienhoff

Alle foto i indlægget er, hvis andet ikke er nævnt, fra ovennævnt mægler – tak for lån. 😀

Se husets placering på Google Maps:

Del gerne...