Palimpsest

Palimpsest

Palimpsest 2560 1617 Vildmedhuse.dk
Smukt bevaringsværdigt hus i Gl. Holte, Hus med sjæl, Adam Schnack

EN GANG VAR MEDIER SOM PERGAMENT OG PAPYRUS, HVORPÅ MAN KUNNE NEDSKRIVE TEKST, KOSTBARE, OG MAN GENBRUGTE DEM GERNE. MAN KALDTE DENNE TYPE GENBRUGSDOKUMENTER FOR PALIMPSESTER. DE VAR OG ER INTERESSANTE FORDI, DE OFTE RUMMER MANGE LAG AF SKJULTE HISTORIER UNDER DEN SIDST SKREVNE TEKST.

Sådan er det også med gamle huse. De rummer mange lag af fortællinger og er på den måde også en art palimpsester. Og som de bedste fortællinger, burde også de bedste huse bevares med alle deres lag, så vi kan genfinde vores kulturhistorie i disse. Heldigvis sker dette også, og her er et af de gode eksempler….

Smukt bevaringsværdigt hus i Gl. Holte, Hus med sjæl, Adam Schnack, flerfamiliehus

Huset på Attemosevej 162 i Gl. Holte er sådan en palimpsest. Alle spor af husets fortid kunne være slettet…. væggene beklædt med glatspartlet gips, hvide akustiklofter og nyt blankt sildebensparket på gulvet. Men heldigvis er det ikke sket. I stedet aner man, at huset gennem årene har gennemgået en langsom transformation i takt med de mennesker, der lever der, og de der har levet der.

Huset er i dag delt i to (store) lejligheder, men husets ydre står i grove træk i dag, som det gjorde ved opførelsen i 1877. Jeg har desværre ikke kunnet finde ud af, om husets smukke brændte Sienna farve er original.

Køkken med sjæl, lyst og luftigt køkken, skandinavisk stil

Køkken-alrummet i denne del af huset er et godt eksempel på, hvordan lag på lag af interiør er kommet til gennem tiden. Det er ikke en færdig pakke fra Garde Hvalsø og Paustian.

Køkken med sjæl, lyst og luftigt køkken, skandinavisk sti
Interiøret i køkkenet, og egentlig også i resten af huset, står med sin lyse skandinaviske stil i kontrast til eksteriørets næsten mediterrane varme farve. Det er efter min mening en spædende kontrast, der skaber en wauuw effekt- både når man ser huset første gang – og igen, når man træder indenfor…
Detaljer i gammelt hus

Huset er som en palimpsest fyldt med små finurlige detaljer, man måske ikke umiddelbart kan se sammenhængen i, men som til sammen danner den fysiske ramme og den atmosfære, der lige præcis er dette hus. Og det er svært at kopiere. I kælderen under køkkenet finde man f.eks. husets oprindelige køkken, der nu fungerer som grovkøkken. Stilen bringer mindelser om et græsk landkøkken.

brændeovn med patina

Den gamle brændeovn burde jo af fornuftige grunde være udskiftet for længst. Men jeg synes, at billedet taler for sig selv. Der er en rigdom af patina og historie i mange gamle ting og ofte også i det miljø, hvor man finder dem – som her.

Lys stue

I umiddelbar sammenhæng med husets køkken-alrum finder man denne stue, hvor der er udgang til en terrasse med trappe til haven. Stuens atmosfære er en forlængelse af køkken-alrummets og værelserne: Lyst, luftigt og skandinavisk. Det gamle plankegulv i stuen kan igen læses som en palimpsest. Hver afhøvling har efterladt små spor fra tidligere tiders liv i huset.

lyst værelse i hus med sjæl
hus med sjæl, smuk patina, Adam Schnack

Synes man, at palimpsest-analogien er lidt søgt og egentlig svær at få øje på, ja så skal man bare bevæge sig op på husets overetage. Her rammes man af endnu et wauuw… Og dernæst spørgsmålet: Hvad pokker er det her for et rum….? Det umiddelbare svar, …at det er et atelier, ligger jo lige for, når man betragter interiøret. Men man har nok også en fornemmelse af, at der kan ligge flere historier gemt i dette rums anvendelse…

Atelier i gammel teatersal, smukt rum, villa i Gl. Holte
Atelier i gammel teatersal, smukt rum, villa i Gl. Holte

Og det er sandt. Rummet har tidligere fungeret som teatersal, hvilket afslører at husets historie også rummer en funktion som kro. Husets historie er også en historie om genbrug og bæredygtighed, netop fordi husets fysiske ramme har kunnet rumme så forskellige funktioner uden, at det er revet ned eller ændret dramatisk med stort ressourceforbrug til følge. At huset så ovenikøbet nu rummer to lejligheder bidrager yderligere til en optimeret udnyttelse.

Bevaringsværdi 2, gammelt smukt hus

Huset har bevaringsværdien 2, hvilket vil sige, at det er den anden højeste bevaringsvurdering før, man taler om en decideret fredning.

Plantegning, håndskitse, arkitekttegning

Plantegning af husets 3 niveauer fordelt på i alt 368m2 bolig. Der gemmer sig flere kvadratmeter i huset, så det samlede areal med kælder, hemse o.lign reelt er over 500m2. Så der er rigeligt med plads at boltre sig på. Huset ligger på en grund på 2.200m2, der deles med nabolejligheden i den anden del af huset.

Huset er SOLGT – var til salg hos Adam Schnack, ejendomsmægler MDE

Alle fotos i indlægget er taget af fotograf Lars Gundersen. Tak for lån af de smukke fotos. 😀

Se huset placering på Google Maps:

Del gerne...