Monolit

Monolit

Monolit 2560 1670 Vildmedhuse.dk
Arkitekttegnet hus til salg, minimalistisk nybygget villa

SIDEN STARTEN AF 00’ERNE HAR VI SET EN BØLGE AF KUBISKE HUSE MED FLADE TAGE OPFØRT UNDER BETEGNELSEN FUNKIS. ER DETTE KUBISKE HUS MED FLADT TAG EN DEL AF DEN BØLGE…. NEJ! – DET HÆVER SIG EFTER MIN MENING KLART OP I SIN EGEN ARKITEKTONISKE LIGA!

Det arkitekttegnede hus ligger på en grøn skråning i den nordlige udkant af Odder (tæt på Aarhus). Huset i to plan er opført i 2016 og tegnet af arkitektfirmaet Christoffersen & Weiling. Men hvad mener jeg egentlig med, at det ikke bare er et funkis hus men i sin egen arkitektoniske liga….

Arkitekttegnet hus til salg i Odder,

Jo, jeg mener, at der i husets arkitektur er en vilje, der rækker langt ud over en simpel gentagelse af stilistiske funkiselementer. En vilje jeg tolker i husets udtryk som et skulpturelt klippestykke – en monolit. Jeg mener, at det giver meget mere til oplevelsen af husets arkitektur, hvis man ser det som et forædlet klippemassiv, der ligger på kanten af det bløde landskab ned mod Stampemølle Bæk.

Kolumba tegl fra Petersen Tegl, Arkitekttegnet hus til salg, minimalistisk nybygget villa
arkitekttegning, arkitektskitse
principsnit gennem bygningens længderetning – nord_syd
Udsigt fra husets overetage mod nord

Husets monolitiske udtryk kommer fra den skarpskårne, enkle form og materialerne, der er anvendt til formen: Kolumba-teglsten fra Petersen Tegl. Det er hårdtbrændte mørke teglsten, der er noget længere og større end den vanlige røde teglsten, vi kender fra mere traditionelt byggeri. En væg muret op med Kolumbastenen giver mindelser om en klippevæg, hvor man kan se de hundredetusinde år gamle geologiske lag….

Bjerg geologiske lag

Arkitekterne har ‘leget’ seriøst med lagene, så der ved nærmere eftersyn opstår et fascinerende system af bånd i husets facader. Vinduesbånd, døre og vægafslutninger passes alle ind i båndmønstret, så husets udtryk bliver stramt og præcist. Dejligt 🙂 Arkitekterne skriver selv om båndene: For at optage garagebygningen samt den tilhørende patio er huset disponeret med tre markante teglbånd, som både styrer de forskellige volumeners indbyrdes sammenhæng og iscenesætter vinduerne som markante glasflader op mod de rustikke teglsten.

Arkitekttegnet hus til salg, minimalistisk nybygget villa, Kolumba Tegl
ANNONCE
Lyst køkken, arkitekttegnet hus

Inde i huset mødes man af lys og en lethed, der står i kontrast til den rustikke facade. De store vinduespartier giver udkig mod nord, øst og vest til det østjyske landskab. I husets overetage mod syd er monolitten hulet ud, så der er skabt en lukket gård, en patio med direkte adgang fra huset hjerte – køkkenet. Alle husets fællesfunktioner som køkken, stue og patio ligger i husets vestside, så man her har glæde af eftermiddags- og aftensolen.

Arkitekttegnet villa til salg
Hvidt køkken, arkitekttegnet hus

Husets stramme og skarpe arkitekturholdning genfindes så sandelig også i interiøret. Det gælder generelt for de huse som Christoffersen og Weiling står bag. Planerne er altid afklarede, som vi arkitekter siger. Hvilket betyder, at der ikke lige er skubbet lidt til linjerne for at give plads til et ekstra toilet eller kosteskab. Alt går smukt op som i et fuldendt spil Tetris. Det betyder også, at rumoplevelsen i huset er klar og styret af en komposition af lange gennemgående og lokalt afgrænsede kig. Eksempelvis som i stuen nedenfor.

Arkitekttegnet hus, stue med pejs, modernistisk arkitektur
Stue med kæmpe vindue

Her udgør kigget ud til landskabet hele den ene væg…. De lange kig i huset kan strategiske steder afskæres med skydedøre. Ovenlyset sikrer, at rummene aldrig opleves mørke. Og så er det værd at bemærke, at der konsekvent kun er anvendt én type gulvbelægning i hele huset – en lys travertinflise. Det skaber visuel sammenhæng og ro – tak for det 🙂

Ovenlys og skydedøre, arkitekttegnet hus
vild trappe, svævende trin

Husets underetage er lys som overetagen, og da huset som nævnt ligger på et skrånende terræn, er dette udnyttet til, at begge etager har direkte adgang til terræn… Bemærk i øvrigt den smukke egetræstrappe, der som huset også er …. jeg tør næsten ikke sige det 🙂 – monolitisk enkel.

Frit svævende trappetrin i massiv eg. Arkitekttegnet trappe
Soveværelse med udsigt, Egetræshylde i vindue
Arkitekttegnet villa i Odder, Arkitekttegnet hus

Akkurat som med fliserne er alle detaljer i huset både inde og ude udført med enkelhed, konsekvens og præcision. Det er som med planløsningen aldrig tilfældigt. Det skarptskårne monolit-tema kan jeg genfinde i alle husets skalatrin (måske jeg bare er besat 🙂 ), og det vidner for mig om en dedikation for projektet – både hos arkitekterne men også hos bygherren. Way to go!

Planskitse af husets i alt 326 m2 bolig fordelt på to etager. Hertil kommer 59m2 kælder. (læg mærke til hvor afklaret linjerne i planen er 🙂 )

Huset er SOLGT – var til salg hos Lokalt Liebhaveri

Alle fotos i indlægget er, hvis andet ikke fremgår fra ovennævnte mægler. Tak for lån 🙂

Se husets placering på Google Maps (NB. Google er ikke helt opdateret, så husnummeret markerer ikke det rigtige hus. Huset er det 3. hus til venstre for, der hvor den røde markering er.):

ANNONCE
Del gerne...