ORNAMENTER VAR TIDLIGERE EN FAST DEL AF ARKITEKTUREN. NOGLE PERIODERS ARKITEKTUR VAR SÅGAR NÆSTEN IKKE ANDET END SVUNGNE STILISEREDE FIGURER OG EVIGE REPETITIONER AF GEOMETRISKE MØNSTRE. HELDIGVIS ER ORNAMENTIKKEN IKKE EN DEL AF VORES NUTIDIGE MODERNE ARKITEKTUR – ELLER ER DEN?
Selvfølgelig er ornamentikken en del af vores nutidige arkitektur. Vi kan bare godt lide at bilde os selv ind, at vi er rationelle væsner, der ikke lader os forføre af smukke mønstre og figurer. Se nu bare dette lille arkitekttegnet sommerhus fra 1977 i Øster Hurup. Her er vel ingen ornamentik – Jo, jeg vil påstå at spærkonstruktionen er unødvendig lækker at se på. Jeg bliver i hvert fald suget ind af konstruktionens ornamentale effekt….
I tvivlstilfælde har jeg her lavet en illustration med et hvidt loft, der skjuler spærkonstruktionen. Det ødelægger fuldstændigt oplevelsen – efter min mening. Nu kan man selvfølgelig indvende, at en spærkonstruktion jo ikke er et stykke ornamentik i gængs forstand. Men mange elementer i moderne byggeri opfylder faktisk de samme visuelle funktioner som ornamentikken. Vi kan som mennesker simpelthen ikke lade være med instinktivt at lede efter og fascineres af mønstre, repetitioner, spejlinger osv.
Og det er det, der efter min mening gør dette lille sommerhus, så fascinerende. Spærkonstruktionen er fuldstændig blotlagt og synlig på langs af hele huset. Den står som en grafisk klar, repetitiv figur mod det hvide loft og visuelt fri af de bræddebeklædte vægge. Det er et markant arkitektonisk virkemiddel i et hus af denne størrelse – og det virker !
Huset opleves på denne måde som ét stort rum møbleret med mandshøje vægelementer. Væggene danner lukkede rum som værelserne, men også bare nicher som spisekrogen her.
Vinduerne står frem i husets arkitektur med deres egen markante røde farve. Det skaber dynamik både i eksteriøret og i interiøret. Det indrammer også de grønne omgivelser i en fin kontrastfarve.
Værelsernes arkitektur underlægger sig pænt det overordnede tema. Spærkonstruktionen svæver frit henover rummet og afsluttes i et …. spærvindue 🙂
Køkkenet spiller fint videre på det ornamentale tema med sorte rammer, hylder og røde låger. Der er noget næsten japansk over farvevalg og systematik; hvilket måske ikke er helt tilfældigt. Dansk arkitektur var særligt i 1960’erne og begyndelsen af 1970’erne stærkt inspireret af japansk arkitektur.
ANNONCEFind én fejl? (det er jo kun Gud der er fejlfri… 🙂 ) Jeg ved godt at varmepumper er fantastiske, men de kan godt være lidt trælse at se på, som vi siger i Jylland. Så min milde grad af autisme krævede, at jeg lavede en hurtig visualisering, hvor varmepumpen blev skjult bag en skærm, der følger det øvrige rækværks design. Den er skjult på det nederste foto, hvis man skulle være i tvivl…
Huset larmer ikke meget. Kun de få røde markeringer og den fine mønstrede, lodrette bræddebeklædning antyder, at der under overfladen skjuler sig noget mere….
Planskitse af husets 69m2. Huset ligger på en grund på 865m2.
Huset er SOLGT – var til salg hos Ejendomsmæglerfirmaet John Frandsen, Hadsund
Alle foto i indlægget er fra ovennævnte mægler. Tak for lån 🙂
Se husets placering på google Maps:
ANNONCE