PATRICIERVILLAEN STÅR FOR MANGE SOM DET ULTIMATIVE DRØMMEHUS. DET UDTRYKKER EN RIGDOM AF ARKITEKTUR, STIL OG …PENGE.
Ordet patricier har sin oprindelse i den romerske betegnelse for overklassen, og en patriciervilla er i den sammenhæng altså en overklassevilla. Derfor er denne type boliger også typisk store, imponerende og udført i dyre kvalitetsmaterialer af dygtige håndværkere. Der er ikke sparet på noget…. Denne smukke patriciervilla fra 1897 er tegnet af arkitekt Ulrik Plesner, der bl.a. også har tegnet Klitgaarden i Skagen i 1914, samt Skagen Museum i 1928. Villaen ligger centralt i København tæt på det Carlsbergkvarteret. Prisen passer perfekt til en patricier – kr. 23.500.000,- 🙂
Villaens arkitektur er nyklassicistisk. Dvs. enkel med rene former, regulære linjer og symmetrisk harmonisk opbygning. Ikke noget med barokbuer og knopskydninger. Huset er symmetrisk mod haven, hvilket understreges af frontispicen, der rager op og giver huset pondus. Og så er der sorte, glaserede tegl på taget, hvilket de fleste nok forbinder med netop patriciervillaen. Desværre er det også blevet populært at anvende glaserede tegl på nybyggeri i wannabe patricierstil – og det holder sjældent efter min mening.
Allerede i husets hall mødes man af overvældende kvalitet i materialer og arkitektur. Det er som i husets ydre den nyklassicistiske enkelhed, der præger udformningen. Gulvets kvadratmønster og den afdæmpede ornamentik på dørkarmen og trappens rækværk. Alt er præget af lige linjer og rene former og geometri.
Fantastisk flot træarbejde. Læg mærke til søjlerne i fotoet til højre. Det er jo næsten en græsk tempelgang med doriske søjler – godt nok i en udgave med kvadratisk tværsnit her….
Atmosfæren i huset bærer præg af, at indretningen ikke har taget pusten fra de fine rum og lyset i dem. Væggene er pudsede og malede. Nogle steder hvide. Andre steder i lyse jordtoner. Gulvene er (formentlig massiv) parket. Og så er der jo alle de andre apteringer i messing, marmor osv.
Der er en overflod af smukke og minimalistiske detaljer… ja minimalisme er skam ikke noget nyt… Mange patriciervillaer er mere svulstige i deres detaljer, hvor det er nybarokkens svungne linjer og buer, der dominerer. Men ikke her.
… Og så er det da fedt, at se at en gammel bygning uanset hvor æstetisk urørlig den kan forekommer, alligevel kan give plads til nutidigt liv og udfoldelse. Hjemmebiografen er flyttet på loftet. At patriciervillaen både er æstetisk smuk, skulpturel og i stand til at huse et moderne familieliv, er nok årsagen til dens popularitet i dag. En undersøgelse af Yougov for Videncentret Bolius fra november 2017 viser, at patriciervillaen kun overgås af det moderne lavenergihus i popularitet blandt danskerne. Læs undersøgelsen HER.
Planskitse af villaens mange etager der i alt udgør 333m2 beboelse. Men huset rummer som helhed mere end 600m2 under tag. Så der er plads nok at boltre sig på.
Patriciervillaen er SOLGT – var til salg hos Adam Schnack
Alle foto i indlægget er fra ovennævnte mægler og taget af fotograf Lars Gundersen
Se villaens placering på Google Maps: