Samsø

Samsø

Samsø 2000 1333 Vildmedhuse.dk
Arkitekttegnet fritidshus på Samsø, arkitekttegnet 60er sommerhus, Keld Danø. arkitekttegnede mesterværker

I 1960’ERNE SKETE DER EN OPBLØDNING AF DEN ELLERS TEMMELIG STRINGENTE MODERNISTISKE ARKITEKTUR. INSPIRATIONSKILDERNE BLEV BL.A. HENTET FRA USA, HVOR EUROPÆISKE ARKITEKTER HAVDE SLÅET SIG NED UNDER 2. VERDENSKRIG OG HER UDVIKLET EN NY HYBRID AF MODERNE ARKITEKTUR.

Et smukt eksempel på denne ‘opblødte modernisme’ finder man her på nordspidsen af Samsø. Det arkitekttegnede fritidshus er tegnet af arkitekt Keld Danø og opført i 1969 på Maarup Bakkevej 25 på Samsø.

Arkitekttegnet fritidshus på Samsø, arkitekttegnet 60er fritidshus, Keld Danø. arkitekttegnede mesterværker

En blød modernistisk arkitektur skal forstås som en arkitektur, der fastholder mange af den modernistiske arkitekturs karakteristika, men ikke hylder den meget forsimplede geometriske, hvide platoniske arkitektur. En arkitektur der til tider betegnes funktionalisme under dække af, at bygningens arkitektur skulle være direkte udledt af dens funktion. Uden hensyn til æstetikken…

Arkitekttegnet fritidshus på Samsø, arkitekttegnet 60er fritidshus, Keld Danø. arkitekttegnede mesterværker

Fritidshuset her på Maarup Bakkevej oser af æstetik… men også af modernistisk arkitektur = Den skulpturelle formgivning, dele af huset er løftet på søjler, de store vinduespartier rettet mod udsigten, den manglende symmetri. osv. Hertil kommer, at huset på afstand bedst kan beskrives som et skib, der ligger i det bølgende landskab.

Le Corbusier 5 principper for en ny arkitektur. Arkitektur diagram
illustration: vildmedhuse.dk

Le Corbusier opstillede i 1927 fem principper for en ny arkitektur. Jeg har skitseret de fem principper ovenfor. De øverste tegninger indikerer hvad hvert enkelt princip er nyt i forhold til. Bemærk at huset her på Maarup Bakkevej faktisk lever op til i hvert fald nogle af principperne… se iøvrigt HER

Arkitekttegnet fritidshus i Nordby Bakker på Samsø. Arkitekttegnet sommerhus fra 60erne

Og netop den metafor har jeg hentet fra Le Corbusier, der så sine boligblokke i landskabet som oceandampere på havet. Den bløde modernisme kan også ses i husets referencer til den førnævnte amerikanske nymodernisme i efterkrigsårene. Her er det særligt de japanske referencer, der bløder op på arkitekturen. Men også ønsket om at rodfæste arkitekturen regionalt. Anvendelsen af træpaneler og bræddebeklædninger er typisk og ikke mindst den overdækkede veranda. En populær reference var bl.a. Marcel Breuers eget hus fra 1948. Se det HER

Se iøvrigt mit indlæg om det anneks som arkitekten Vilhelm Wohlert tegnede til Niels Bohrs sommerhus HER

Veranda, arkitekttegnet 60'er hus, Arkitekttegnet 60'er sommerhus
Stue i arkitekttegnet sommerhus fra 1969, sommerhus fra 1960'erne. arkitekttegnede mesterværker

Husets interiør har altså klare japanske ‘noter’, men der er også noget maritimt over oplevelsen. Det underbygger jo sådan set min ‘huset på landskabshavet’ analogi 😀 I det hele taget er husets arkitektur fin og gennemarbejdet. Se bare køkken/alrum/stue rummet:

Stue i arkitekttegnet sommerhus fra 1969, sommerhus fra 1960'erne. arkitekttegnede mesterværker
Stue i arkitekttegnet sommerhus fra 1969, sommerhus fra 1960'erne

Huset er ikke stort, og arkitekten har ladet rummene ‘flyde’ visuelt og i stedet for vægge anvendt det eksisterende terræn til at skabe rumopdelinger i husets opholdsrum. Trappen fører til husets sovesektion. Og så er der jo pejsen… Husets arne og omdrejningspunkt. Det er her, man samles om ilden, når mørket falder på, og blæsten tager til.

Stue i arkitekttegnet sommerhus fra 1969, sommerhus fra 1960'erne

Husets opholdsrum er med det store vinduesparti åbent mod sydvest; og der er selvfølgelig en skydedør, så man kan inddrage verandaen som opholdsareal – eller -dæk.

værelse i arkitekttegnet sommerhus fra 1969, sommerhus fra 1960'erne

Der er en lækker og ikke mindst enkel materialepalette på spil i huset: Hvide vægge, sorte vinduesrammer, lyse trægulve og de gyldne vægpaneler.

værelse i arkitekttegnet sommerhus fra 1969, sommerhus fra 1960'erne
Arkitekttegnet sommerhus på Samsø, sort træbeklædning og hvide mure. arkitekttegnede mesterværker
Sommerhus med udsigt på Samsø

Husets arkitektoniske komposition består af et hovedhus, en veranda i sammenhæng med en terrasse og endelig et anneks adskilt fra hovedhuset af samme terrasse. Terrassen ligger med udsigt mod sydvest. Jeg har med en visualisering (nedenfor) vist, hvor lidt der skal til for at løfte oplevelsen af terrassen en smule (hvid maling, terrassebrædder og en ny udendørspejs)… og selvfølgelig en god stund med vennerne. Det er en hyggelig ‘opholdslomme’, der understreger værdien af at indtænke uderum i husets samlede arkitektur og ikke opfatte det som noget, der ‘klisteres på’ efter husets realisering.

Visualisering af udsigt fra terrasse på Samsø
Visualisering: vildmedhuse.dk
Nordby Bakker og Maarup Bakker på Samsø

Skulle man blive lidt træt af at male, lægge terrasse, slappe af – eller bare sidder og spise nye Samsøkartofler, kan man vandre en tur i det unikke fredede landskab i Nordby Bakker, der ligger lige uden for verandaen. Læs mere HER

Arkitekttegnet plan, skitsetegning, 60'er sommerhus

Planskitse af husets ialt 99m2 bolig. Kvadratmeterne fordeler sig med 70 til hovedhuset og 29 til annekset. Grunden er på 7.244m2.

Fritidshuset er SOLGT – var til salg hos Lilienhoff

Alle foto i indlægget er hvis andet ikke er anført fra ovennævnte mægler – tak for lån 😀

Se husets placering på Google Maps:

Del gerne...