Sort_Hvid…

Sort_Hvid…

Sort_Hvid… 1920 1280 Vildmedhuse.dk
Friis & Moltke villa, Friis og Moltke hus til salg, arkitekttegnet hus til salg,

ARKITEKTERNE FRIIS & MOLTKE SATTE I 1960’ERNE OG 70’ERNE DERES ARKITEKTONISKE AFTRYK PÅ BYOMRÅDET BRABRAND VED AARHUS.

Få danske arkitekter har tegnet og opført så mange fantastiske enfamiliehuse, som Knud Friis og Elmar Moltke gjorde fra 1960’erne og frem. Et af dem er dette gårdhavehus fra 1967 i Brabrand ved Aarhus. Huset ligger i en tæt-lav bebyggelse bestående af 13 identiske huse omgivet af gamle bøgetræer. Bebyggelsen hedder Tingstedet og udgør et meget homogent og vellykket boligområde efter min mening.

Tingstedet Friis & Moltke, situationsplan, arkitekttekttegnet
Situationsplan. Tingstedet 96 er huset øverst til venstre. Illustration: Friis & Moltke
Friis & Moltke villa, Friis og Moltke hus til salg, arkitekttegnet hus til salg
Friis & Moltke villa, Friis og Moltke hus til salg, arkitekttegnet hus,

Der er et fantastisk sammenspil mellem de gamle høje bøgetræers lodrette linjer og husenes vandrette linjer. Netop den landskabelige organisering af de ellers identiske huse skaber en helt særlig imødekommende og særlig atmosfære på stedet. Sammenkædede huse ses jo ofte i en urban kontekst som rækkehuse på lige linje med facaden helt ud til vejen. Tingstedet er som bebyggelse helt anderledes landskabelig i sin udformning.

Husenes arkitektur er karakteristisk for Friis & Moltke fra 1960’erne – hvidkalkede mure, sortmalet træværk og vinduesrammer, flade tage, den åbne plan og de store vinduespartier. Der var i deres huse en enkelhed, der formentlig har hentet inspiration fra både traditionel Japanske arkitektur og moderne amerikansk vestkystarkitektur. Samtidig er der også en fascination af middelhavskulturen og måden, hvorpå gamle kystbyer her nærmest var groet ud af landskabet gennem århundrede. Det kan lyde komplekst at få en entydig arkitektur ud af så mange og forskelligartede kilder – og det er det også. Det kræver arkitektonisk talent. Noget Knud Friis og Elmar Moltkes arkitektur beviser, at de havde.

Knud Friis og Elmar Moltke i sofa
Foto af Knud Friis og Elmar Moltke i cool 60’er stil…. Fantastisk foto 🙂 Foto: Friis & Moltke

Huset på Tingstedet 96 er fra 1967, men de første huse af denne type var allerede på tegnebrættet i slut 1950’erne, og der blev gennem 60’erne tegnet og opført mange huse med de karakteristiske hvide mure, det sorte trækværk og store vinduespartier. Huset her på Tingstedet er særligt med dets gårdhave og måden huset dermed lukker sig om sit eget private uderum. (Hvis man som jeg er vild med Friis & Moltkes arkitektur, kan man kigge nærmere på Knud Friis’s eget hus, der ikke ligger langt fra Tingstedet. Man kan også besøge Realdanias side om huset HER).

Friis & Moltke villa, Friis og Moltke hus til salg, arkitekttegnet hus,
Friis & Moltke villa, Friis og Moltke hus til salg, arkitekttegnet hus,

De store vinduespartier er i Friis & Moltkes huse altid placeret, så de skaber en glidende overgang mellem husets semi-offentlige ude- og ‘inderum’. Som regel i forbindelse med stuen. Det gælder også her.

Friis & Moltke villa, Friis og Moltke hus til salg, arkitekttegnet hus,
Friis & Moltke villa, Friis og Moltke hus til salg, arkitekttegnet hus,

Og så er pejsen også et gennemgående element. I mange af deres huse ser man lige præcis denne pejseløsning, der er skarp, næsten skulpturel minimalistisk i sit udtryk. Den sorte del er sortlakeret stål og den nederste del er som regel et større muret eller støbt element, der danne en bænk i forlængelse af pejsen. På denne måde bliver pejsen et vigtigt arkitektonisk element, der danner et klassisk anker i husets indretning og arkitektur – men her i en 60’er moderne udgave.

Friis & Moltke villa, Friis og Moltke hus til salg, arkitekttegnet hus,

Her i husets fordelingsgang finder man også et par typiske Friis & Moltke elementer: Skiferfliser i storformat med brede cementfuger og så selvfølgelig ovenlysene.

Friis & Moltke villa, Friis og Moltke hus til salg, arkitekttegnet hus,

Køkkenet er i dette hus fornyet, men fortsat med den enkelhed der passer til huset. Bemærk i øvrigt ‘udsigten’ fra køkkenet…. Sort – hvide flader og linjer i samspil med de lodrette træstammer…. smukt 🙂

Friis & Moltke villa, Friis og Moltke hus til salg, arkitekttegnet hus,

Selv om Friis & Moltke ofte forbindes med sort/hvid farvesætninger i deres husarkitektur, er der dog mere til den historie. Der var også farver involveret…. Friis & Moltke tegnede i starten af 1960’erne hotellet Tre Ege i Brabrand, og her indledte de et samarbejde med kunstneren Emil Gregersen. Et samarbejde der fortsatte helt indtil Gregersens død i 1994. Der er mange rigtig fine eksempler på farvesætninger i Friis & Moltkes arkitektur, og den mørke bordeaux farve på skodderne i soveværelset ovenfor kunne godt stamme fra Gregersens farvepalette.

Friis & Moltke villa, Friis og Moltke hus til salg, arkitekttegnet hus,
Friis & Moltke villa, Friis og Moltke hus til salg, arkitekttegnet hus,

Friis & Moltkes huse er ofte tegnet med integreret carport som her på Tingstedet. Det overdækkede areal er primært til bilen, men kan selvfølgelig også bruges til cykler, brænde osv. Husets ankomst ligger også typisk skærmet af overdækningen. Der er på den måde også noget dejligt uformelt over ankomsten og dermed arkitekturen ved husene. Ikke noget med store tunge mahognidøre placeret symmetrisk i facaden ud mod vejen. Det her er en hyldest til hverdagen, hvilket sikkert også er årsagen til husenes fortsatte popularitet her 50 år efter deres undfangelse.

Bog om arkitekterne Friis og Moltke, I al enkelhed

Hvis man vil vide mere om Friis & Moltkes arkitektur, kan man jo besøge tegnestuens hjemmeside HER – eller tage en tur rundt og besøge de mange projekter tegnestuen gennem årene har været med til at realisere. Der findes nogle få bøger om Friis & Moltkes tidlige arbejde. Bl.a. bogen her ovenfor som blev skrevet i forbindelse med en udstilling på Arkitektskolen Aarhus i 2004 om Friis & Moltke. Bogen er udsolgt, men kan ses på Issuu (link på billedet).

Planskitse af huset på Tingstedet 96. Boligarealet er på 150m2. Hertil kommer et anneks i forbindelse med carporten. Se mere på BBR HER. Læg mærke til at hus og gårdhave til sammen udgør et kvadrat i grundplanen…. Smukt.

Huset er SOLGT – var til salg hos Home Åbyhøj – Aarhus V

Alle foto i indlægget er, hvis andet ikke er nævnt, fra ovennævnte mægler- Tak for lån. Også en tak til Friis & Moltke for lån af situationsplanen og det ikoniske ‘sofafoto’ med Knud Friis og Elmar Moltke 🙂

Se husets placering på Google Maps:

Del gerne...