Flyt på landet…!

Flyt på landet…!

Flyt på landet…! 2560 1440 Vildmedhuse.dk
Foto: ejendomsmæglerfirmaet Henrik Ejby

ARKITEKTTEGNET FUNKTIONALISTISK HUS MED PLADS TIL HELIKOPTER I STUEN. HAVUDSIGT OG KÆMPE FREDET NATURGRUND MED EGEN ØKOLOGISK FRUGT AD LIBITUM. DET MÅ DA VÆRE PARADIS!

Mange danskere går med en stille drøm om at flytte på landet. Væk fra byens stress og larm. Derfor kigger mange efter en smuk gammel landejendom, der kan rumme drømmen. Jeg er selv en af dem, kan jeg afsløre, og min begejstring er virkelig vakt her…

Foto: ejendomsmæglerfirmaet Henrik Ejby

…Og nej det er ikke en firlænget gård i bindingsværk, men derimod et gammelt æblelager tegnet i 1937 af arkitekterne Ivar Bentsen og Bertel Nyrop. Det her er ægte funkis! Lageret blev opført som del af en samlet sommerresidens for lægen H. C. Hagedorn og fungerede som lager for en frugtplantage på i alt 13 ha. Frugttræerne står endnu på store dele af arealet. Resten er nåleskov og åbne områder. Hele herligheden ligger ved Stavreby Strand tæt på Præstø. Et fredet Natura2000 område der rummer en mangfoldig flora og fauna.

Når det var arkitekterne Ivar Bentsen og Bertel Nyrop, der tegnede lageret oprindeligt, skyldes det, at de allerede havde arbejdet for H. C. Hagedorn. Hagedorn var nemlig en af grundlæggerne bag det, vi i dag kender som Novo Nordisk, og han havde i den sammenhæng hyret Bentsen og Nyrop til i 1932 at tegne Niels Steensens Hospital – det første diabeteshospital i Norden. Hospitalet var et af de tidligste eksempler på dansk funktionalisme.

TV: Læge Hans Christian Hagedorn, der var bygherre på sommerresidensen Stavreby Strandvej.
TH: Niels Steensens Hospital fra 1932 tegnet af Ivar Bentsen
Foto: Novo Nordisk

Ifølge historien skulle Hagedorn have været meget involveret i indretningen af hospitalet med henblik på at skabe de optimale rammer for nye behandlingsmetoder. Og netop Hagedorns interesse for diabetespatienternes generelle helbred skulle have været medvirkende årsag til etableringen af æbleplantagen ved Stavreby Strandvej – og altså det æblelager, der nu er ombygget til bolig. Plantagen skulle levere frisk frugt af egen økologisk avl til hospitalets patienter.

Foto: ejendomsmæglerfirmaet Henrik Ejby

Man kan sagtens genkende den danske funktionalisme i bygningens arkitektur. De store vinduespartier i stålrammer placeret langt fremme i facaden og den pudsede væg. Saddeltaget med lav hældning giver bygningen et industripræg, hvilket jo ikke er mærkeligt…. Samtidig er bygningen ikke en hvid kube, som oftest er det arkitektoniske udtryk, der forbindes med funktionalismen. Her er sket en vis national/regional opblødning. En arkitektur som særlig Ivar Bentsen var kendt for. Man kan se en mulig inspiration fra et andet af de første funktionalistiske boligbyggerier i Danmark – Edvard Heibergs eget hus

Foto: ejendomsmæglerfirmaet Henrik Ejby

Vender man blikket mod bygningens sydside, er det tydeligere, at bygningen nu huser en bolig. Ombygningen har fastholdt funkisstilen med smalle vinduesrammer sat helt ude i facaden. Og så er der stadig de karakteristiske funkis hjørnevinduer, der var et arkitektonisk nybrud i 1920’erne:

Foto: ejendomsmæglerfirmaet Henrik Ejby
Foto: ejendomsmæglerfirmaet Henrik Ejby
Foto: ejendomsmæglerfirmaet Henrik Ejby
Foto: ejendomsmæglerfirmaet Henrik Ejby
Foto: ejendomsmæglerfirmaet Henrik Ejby

På sydsiden finder man også en stor overdækket terrasse med udsigt over vandet. Man kan næsten fornemme en middelhavsatmosfære. En inspirationskilde der findes i meget funktionalistisk og særlig modernistisk arkitektur. Det var funktionalismens fokus på mennesket som et biologisk væsen med behov for lys og bevægelse, der underbyggede denne arkitektur. Meeeen måske også lidt æstetisk fascination af det gode liv ved Middelhavet 🙂 (Se i denne sammenhæng mit indlæg om Mogens Lassen HER)

Foto: ejendomsmæglerfirmaet Henrik Ejby
Foto: ejendomsmæglerfirmaet Henrik Ejby

Er det kun mig, der kan se, at dette sted godt kan bære betegnelsen Paradis…? Hvis det er, så har bygningen/villaen/lageret endnu et es i ærmet….

Foto: ejendomsmæglerfirmaet Henrik Ejby
Foto: ejendomsmæglerfirmaet Henrik Ejby

Ja – den er god nok. Der er faktisk plads til en helikopter i stuen. Og det er måske også derfor, det er så svært for mig at blive enig med mig selv om, hvad jeg skal kalde det her sted: En bygning, en villa, et lager, en James Bond hule eller bare et hus…. Men det er måske netop det, der er er så fint. Det er jo en bolig, der giver rum og plads til alle de udfoldelser, der forbindes med det at flytte på landet. Hvad venter vi på!

Planskitse af husets stueplan hvor der findes 141m2 bolig med tilhørende overdækket terrasse på 76m2. Dertil kommer den del af bygningen, der er udlagt til erhverv (Helikopterparkering…:) ) Her er der yderligere 366m2 at boltre sig på. Og så er der selvfølgelig den fantastiske naturgrund med æbleplantagen og kysten lige udenfor. Man kan også få et administrativt overblik på BBR HER

Huset er SOLGT – var til salg hos Henrik Ejby, Ejendomsmægler & valuar MDE

Fotokilde fremgår af billedteksten under hvert foto. Tak for lån 🙂

Se husets placering på Google Maps:

tilbage til forsiden

Del gerne...