ARKITEKT OG DESIGNER ANDERS HERMANSEN HAR TEGNET OG BYGGET DENNE FANTASTISKE MOBILE PAVILLON PÅ 9M2.
Arkitekttegnet pavillon? – Jeg er vild med den! Så kort kan det formuleres. Jamen hvad skal du bruge sådan en pavillon til? Aner det ikke, men det at noget der ligner en mellemting mellem en ombygget fiskekasse og en udtjent cirkusvogn kan blive så flot er da fantastisk….
Måske sammenligningen med en fiskekasse og en cirkusvogn er temmelig grov. Men det er jo netop den slag sprogligt fiskeri, der afslører, at jeg (også) er i tvivl om, hvad denne boks egentlig er (udover at den er fascinerende smuk). Er det en pavillon….? Naaee. For en pavillon defineres primært som en let teltagtig konstruktion udledt af det latinske ord Papilio for telt eller sommerfugl. På den anden side er konstruktionen mobil og i den forstand let.
Den er utrolig indbydende, taktil, og man kan næsten fornemme duften af massiv, ru træ i sommervarmen. Vi skal back to basics, som det hedder på nudansk. Denne konstruktion kalder på urhytten og urmennesket. Det er et stykke minimalarkitektur, der skalamæssigt ligger mellem en frakke og et hus. En beskyttende konstruktion der lige netop kan skærme os fra naturens farer…. Og det er nok det, der gør den så fascinerende. Som når man sænkes ned til en hvidhaj i et aluminiumsbur. Man er så tæt på og alligevel skærmet – men ikke fra gyset….
En lille detour – Den franske abbed og arkitekturteoretiker Laugier undfangede i midten af det 18. århundrede dette billede af den naturgivne urhytte. Menneskets basale bolig renset for datidens overgjorte barokornamentik. Laugier så mennesket som et rationelt naturvæsen i tråd med oplysningstidens idealer; og menneskets bolig skulle afspejle dette menneskesyn. Billedet viser arkitekturen legmeliggjort i kvinden, der viser det lille uskyldige menneskebarn hen mod en ny sand arkitektur – urhytten. Ikke mere barok pjank og pjat!
Så dette kunne altså være en urhytte 2.0 med skærmende rum til det postmoderne kreative menneskes udfoldelse… Det giver mening særligt set i lyset af tidens generelle behov for, at skrue ned for ressourceforbruget også når det gælder vores boligforbrug. Tiny house fænomenet er et godt eksempel på, hvordan vi bevæger os ‘back to basics’ eller tilbage til urhytten. Hytten her er selvfølgelig ikke et helt hjem pakket ned i lille kasse, men er alligevel udtryk for den samme bevægelse efter min mening.
Hytten, som jeg kalder den er et fascinerende stykke arkitektur, der kan indtages som en beboelig skulptur. Som mægler Adam Schnack skriver i sin salgsannonce: Dette helt særlige liebhaveri, henvender sig til den kreative, den eksperimenterende, den fantasifulde eller blot dem, der ønsker et inspirerende arkitekttegnet scenario, der kan skabe mange gode minder og bringe dig tættere på naturen og smukke omgivelser….. Hvis man vil læse mere om arkitekten bag værket kan man besøge Anders Hermansen HER.
En planskitse giver ikke meget mening, når man skal illustrere hyttens 9m2. I stedet er her en ‘eksploderet’ tegning, der viser hyttens enkelte bestanddele. Den konstruktive kerne i genbrugstræ og de sorte fyldninger, samt det store og eneste vindue.
Hytten er til salg hos Adam Schnack
Alle foto i indlægget er taget af fotograf: Lars Gundersen.
Se hyttens/pavillonens nuværende placering på Google Maps: