NATIONALROMANTISK ARKITEKTUR KLINGER NOK LIDT FOR REAKTIONÆRT I DE FLESTES ØRE I NUTIDENS GLOBALE SAMFUND.
Men det skal ikke tage glæden ud af den arkitektoniske oplevelse, som mange af disse huse giver – også i dag. Det der betegnes nationalromantisk arkitektur var en byggestil, der ‘boblede’ i perioden fra midten af det 19. århundrede til omkring 1915. Mange kalder disse huse for patriciervillaer.
Der var tale om en reaktion på både historicismen i arkitekturen , men også på den stigende industrialisering og masseproduktion af alt omkring os. Arkitekter, designere og andre ‘kulturproducenter’ søgte at fastholde nationale kunsthåndværks- og arkitekturtraditioner i en verden, hvor alt syntes at gå i opløsning… Villaen ovenfor og nedenfor ligger i Rudkøbing og er opført i 1900 og renoveret allerede i 1920.
Arkitekturen, der gennem mange år havde været en historicistisk stilleg med klassiske elementer fra primært Sydeuropas historie, blev udfordret og suppleret med danske stilelementer og håndværkstraditioner. Det var f.eks. anvendelsen af bindingsværkselementer, granitsokler og røde teglsten. Både på væg og tag. Der var masser af smukke håndværkerdetaljer i træ og metal. Alt sammen en hyldest til den danske kunst- og håndværkertradition.
Huset nedenfor ligger i Holte og er opført i 1899 og efterfølgende moderniseret i 1938. I dette hus er overetagen udført som bindingsværk; og husets samlede arkitektur synes desuden at have hentet lidt inspiration fra Italien og Schweiz. 🙂
Huse der har over 100 år på bagen fremstår jo som regel ikke i deres oprindelig form. De er typisk tilpasset de skiftende krav til levemåder gennem årene, men alligevel er det ofte tydeligt, at se de mange fine håndværksmæssige detaljer stikke frem rundt om i husene. Det kan være fyldningsdøre og karme. Lister omkring vinduer og gulv, samt paneler og rækværk. Man skal kigge efter detaljerne, for det kan også være organiske figurer som dørhåndtag eller nedløbsrør o. lign.
Lidt generel info:
Nedenfor er to markante eksempler på detaljedrigdom fra perioden. Begge eksempler på nationalromantisk arkitektur er tegnet af arkitekt Hack Kampmann. Til venstre er det et stort åle-dørgreb på indgangsdøren til det tidligere posthus i Kannikegade i Aarhus, opført 1904. Til højre lampe i indgangsparti til Aarhus Teater opført år 1900. Begge dele er selvfølgelig håndlavede af dygtige gørtlere og glaspustere. Foto: Vildmedhuse.dk
I den nationalromantiske periode opstod begrebet skønvirke også. Skønvirke var egentlig et tidsskrift, men navnet er altså overgået til at være et stilbegreb, der dækker over en dansk udgave af det, de fleste kender som det franske Art Nouveau, det tysk/østriske Jugend Stil eller det engelske Arts And Crafts. Gældende for alle disse stilretninger var ønsket om at bevare kunsthåndværket som en del af det moderne samfund; og udtrykket var gerne stærkt organisk med masser af blomster og snoede ranker -eller for den sags skyld en ‘ål’…. Læs mere på www.historiskehuse.dk
Et sidste eksempel på nationalromantisk arkitektur, jeg har fundet på boligsiden, er denne villa ved Kjellerup i Midtjylland fra 1917. Den er til salg hos Lilienhoff. Igen er der udpræget brug af bindingsværk, men også rødlige teglsten. Ifølge Lilienhoff går der et lokalt rygte om, at boligen skulle være opført af en tysk baron… hvilket måske kan forklare valget af spån som tagdækning. Men ellers er det klart en stilleg, hvor der anvendes elementer fra dansk bygningshistorie sammen med elementer fra andre lande.
Generelt synes jeg, at denne type huse er smukke og har en levende arkitektur, der stringent set nok tenderer en kulisse. Men hvilken arkitektur gør ikke dette, hvis man begynder at analysere dens bestanddele. Så hvis man lukker ned for det analytiske maskineri og bare oplever den nationalromantiske arkitketur, så virker det…. Nok også fordi der rent faktisk ER lagt utrolige håndværksmæssige kræfter i valg af materialer og i udførelsen af helhed og detalje. Det er med andre ord en kulisse, der er af så god fremstillingsmæssig kvalitet, at man ikke kan kende den fra den ægte vare…
Se husenes placering på Google Maps:
Huset i Rudkøbing til salg hos Nybolig:
Huset i Holte til salg hos Nybolig:
Huset i Kjellerup til salg hos Lilienhoff:
NB. Alle foto af husene er fra de respektive mæglere. Alle andre foto er egne foto.