Udestuen

Udestuen

Udestuen 1920 1283 Vildmedhuse.dk
Palle Suenson, Arkitekttegnet bolig i Gl. Holte

Der findes nok ikke en mere udbredt og grimmere tilbygningsform i Danmark end de mange udestuer, der fra 1970’erne og frem satte sig på landets parcelhuse som glasklædte parasitter. Men når det er sagt, findes der faktisk også rigtig mange gode eksempler på denne bygningsform. Specielt når den har været tænkt med ind i boligens arkitektur fra starten. Dette rækkehus fra 1971 i Gassehaven i Gl. Holte er et af de første og virkelig gode eksempler på dette. Bebyggelsen, der består af 107 rækkehuse er tegnet af arkitekt Palle Suenson og Martin Rubow.

Palle Suenson, Arkitekttegnet bolig i Gl. Holte. Bebyggelsen Gassehaven

Bebyggelsen og det enkelte rækkehus smelter nærmest ind i den naturskønne beliggenhed efter min mening. Til trods for at husene næsten er identiske enheder, opstår der en harmonisk variation på grund af bebyggelsesplanens tilpasning til landskabet og små brud i repetitionen af samme boligtype og byggemateriale.

Palle Suenson, Arkitekttegnet bolig i Gl. Holte, glasbygning, udestue, vinterstue
rustikt køkken, Gule teglsten

Sammenhængen mellem boligen og stedet flyder sammen på mange skala, fra den overordnede bebyggelsesplan ned til den enkelte bolig som her. Grænsen mellem ude og inde står ikke skarpt. Køkkenvæggens gule teglsten fortsætter ud i haven, og de grønne planter flytter ind i udestuen eller ‘klimarummet’, som glasdelen af rækkehuset kaldes i en artikel i Arkitektur fra 1973. Heri beskrives rummet således: Karakteristisk for husene og for hele bebyggelsen er det lette glashus, der forbinder de bastante murstenshuse. Klimarummet indeholder i stueetagen kokken/alrummet (øverst og nederst til venstre). En åben trappe fører op til en balkonagtig opholdsafdeling, der har vist sig at være det foretrukne opholdssted -specielt i forårs-og efterårsmånederne. Pa grund af den store lofthøjde -ca. fem meter -er det muligt at dyrke store træer og vækster. Den effektive udluftning i kippen gør, at man i sommertiden kan holde en temperatur, der ikke overskrider udendørstemperaturen med mere end ca. 2°C. Kilde: Særtryk Arkitektur nr. 1, 1973, Arkitektens Forlag

grønt 70'er køkken, Palle Suenson
Palle Suenson Gassehaven, Glasstue

Bortset fra møblementet er jeg ret vild med dette rum og selvfølgelig hele huset og bebyggelsen. Det er virkelig godt tænkt og et element, der burde dyrkes mere i nutidens arkitektur. Vores boliger kunne sagtens rumme en ‘mellem’ klimazone, som hverken var ude eller inde, men netop en ‘udestue’. Et sted hvor vi kunne dyrke planter og gå og rode om foråret og efteråret eller på en solskins vinterdag.

Tagvindue, Gassehaven

Man kunne selvfølgelig også bare ligge på sin Corbu-sofa og beundre sit eget kreative skaberværk, mens solen langsomt fyldte ens krop med D vitamin.

Gassehaven bebyggelsesplan

Plantegning af bebyggelsen og huset på 148m2 fordelt på to etager. Bemærk at haven er tegnet med på plantegningerne. Tegningen er fra Særnummer af Arkitektur nr. 1, 1973, Arkitektens Forlag

Huset er muligvis SOLGT – var til salg hos Home Hellerupv. Bengtson & Frydendall A/S

Alle foto i indlægget er hvis andet ikke er nævnt fra ovennævnte mægler

Se husets placering og hele bebyggelsen Gassehaven på Google Maps:

Del gerne...
1 kommentar
  • Claus Henry Olsen marts 10, 2021 at 11:01 pm

    Suk … du har nok ret i den konstatering du gør i begyndelsen:
    “Der findes nok ikke en mere udbredt og grimmere tilbygningsform i Danmark end de mange udestuer, der fra 1970’erne og frem satte sig på landets parcelhuse som glasklædte parasitter. Men når det er sagt, …”
    Og jeg skulle fraflytte embedsbolig (Fur med udsigt over Limfjord) mhp pension, og tiden nærmede sig og vi havde intet bosted da vi fejrede jul og nytår, og sidste fraflytningsdato var 31/1 sidste år. To ting var mig i den grad imod: 60´er parcelhus & havestue. Jeg hader havestuer. Og hvad bor jeg i???? 1972´er parcelhus og med en 50 kvm overdækket/lukket terrasse mellem hus og garage (rimelig kvalitet). Resultat: mørk stue. Men det ligger godt i Resen og med rigtig stor grund. Men … ja .. hvad gør man så? 🙂 River den ned? Jo men det er på en måde dejligt med det store tørre areal.
    Jeg savner en smule hjælp til at forskønne sådan et ældre parcelhus for en statspension. Og jeg har fundet lidt på Bolius´ hjemmeside. Her anspores man bla. til ikke bare at skrotte de gamle Centrumvinduer. Sådan noget i den retning. Men hvor får man de creative med-tanker?
    Nå det var lidt små-snak. Og tak for de dejlige og smukke huse du har fotograferet. Det er en fryd, men det er ikke pænt af dig, at friste mig til i den grad at søge at overtræde det 9. bud 😉
    Mvh pastor. emer. Claus H. Olsen