HUSET VED HAVET LYDER NÆSTEN SOM EN BOG- ELLER FILMTITEL, OG DET ER MÅSKE IKKE TILFÆLDIGT, AT DE TRE SIMPLE ORD SAT SAMMEN SÆTTER GANG I VORES INDRE FORTÆLLERSTEMME.
…Og der findes da også både bøger og film, der bærer den titel. Fortællingerne kunne godt foregå i et stemningsfyldt hus på Sydsjælland med udsigt over Storstrømmen til Falster….. Altså et vaskeægte hus ved havet…. med en historie der kan føres tilbage til 1850. Og sådan et findes faktisk her ved Bakkebølle Strand:
Når jeg ser på billedet af det store stråtækte hus, er min indre fortællerstemme allerede i gang med en familiefortælling om en stor sydsjællandsk familie, der gennem mange generationer og flere slægtsled har været forbundet til stedet. Huset har dannet scenen og havet bagtæppet for deres liv….. digt selv videre 😀
Danmark har en samlet kystlinje på ca 8.750 km, hvilket gør den til en af de længste kystlinjer i Europa…. Vi er som danskere tæt forbundet med kysten og havet. Derfor tror jeg også, at mange af os har en længsel efter eller bare et blødt punkt for huset ved havet. Det er som at vende hjem, og derfor er der en vis romantik og nostalgi over gamle huse ved havet. De indgår i mange familiers slægtshistorie.
Husets størrelse og arkitektur underbygger den romantiske, nostalgiske atmosfære. Huset er sammensat som en velkomponeret fortælling af bindingsværk, sorte bjælker og stråtag. Bygningsdelene skyder sig som brud i fortællingen ud fra hovedlængen og sætter gang i fantasien. Det her er ikke et strømlinet moderne typehus uden historie…Men et gammelt hus ved havet.
Husets interiør vidner som eksteriøret om husets mangeårige historie. Køkkenet nedenfor har stadig gamle inskriptioner på bjælkerne: Tro på hver enkelte dag for sig. Elsk den. Agt den. Og lad den frem for alt ikke visne mellem dine hænder…. Sådan – så er der gang i dramaet ! 😀
Huset er fyldt med fine detaljer, der fortæller om dets historie tilbage fra opførelsen i 1850. F.eks. loftspanelerne med det vinklede mønster. Man kunne næsten tegne en indretningshistorisk udviklingslinje fra værelset med alkovesengen over soveværelsets romantiske lyseblå skråvægge til stuens moderne, stramme udtryk:
Havet er stort set visuelt tilstede overalt i huset, og denne beliggenhed er selvfølgelig populær, men efterhånden også svær at få fingre i. Der udstykkes nemlig ikke normalt nye grunde, i det 3 km brede bælte langs kysten som defineres som kystnærhedszonen. Undtagelsen er typisk indenfor eksisterende by- og udviklingsområder.
Jeg har tilladt mig at komme med et lille arkitektonisk forslag, der kunne gøre det smukke hus endnu smukkere, synes jeg: Nemlig at trække stråtaget lidt længere frem ud over altanen, så denne bliver mere integreret og så male den sort, som resten af træværket. Men man skal selvfølgelig være forsigtig med at ‘pille’ for meget ved et bevaringsværdigt kategori 4 hus, der ifølge Kulturministeriet er… de bygninger, som i kraft af deres arkitektur, kulturhistorie og håndværksmæssige udførelse er fremtrædende eksempler inden for deres slags.
Fra det omvendte perspektiv – på altanen er der til gengæld intet at tilføje eller fjerne….
…og feriepostkortet kan man selv lave fra sin egen strand… 😀
Planskitse af husets 305m2 boligareal fordelt på to etager. Huset ligger på en 6.985m2 stor grund med egen strand.
Huset er SOLGT – var til salg hos HENRIK EJBY, Ejendomsmægler & valuar MDE
Alle foto i indlægget er fra ovennævnte mægler – tak for lån 😀
Se husets placering på Google Maps