Frihedshus

Frihedshus

Frihedshus 1920 1280 Vildmedhuse.dk
Arkitekttegnet sommerhus i Løkken, Sommerhus i smukt landskab

SOMMERHUSET ER EN POPULÆR BETEGNELSE FOR FRITIDSHUSET – ET STED HVOR MAN KAN TILBRINGE SIN FRITID MED FRIHED TIL, AT GØRE (NÆSTEN) HVAD MAN VIL.

Dette arkitekttegnet sommerhus ligger i Faarup Klit tæt på Løkken. Huset er fra 1977 og den oprindelige ejer, der var arkitekt, har selv tegnet huset. Husets arkitektur er typisk for mange arkitekttegnede huse fra perioden. Det forskudte tag i kip åbner op for lysindfald dybt ind i huset. Sedumtaget og den vilde naturgrund fortæller om en arkitektur, der i 1970’erne dyrkede det organiske – både i form og funktion. Der var i arkitekturen et oprør mod modernismens og funktionalismens rationelle menneskesyn. Og hvilket sted var mere oplagt at dyrke dette oprør end her i frihedshuset….

Arkitekttegnet sommerhus i Løkken, Sommerhus i smukt landskab. Til salg

Det kystnære hedelandskab kryber næsten helt ind i stuen…. Og det er helt ok! Ingen grund til paniske angreb med Round Up, buskrydder og kantklipper.

Arkitekttegnet sommerhus i Løkken, Sommerhus i smukt landskab. Til salg

I stedet for at trimme og regulere hele matriklen som en dyrket parcel er her valgt en mere defensiv strategi, hvor man hegner opholdsøer ind og lader naturen boltre sig i landskabshavet omkring.

Soldiagram, Lysindfald

Jeg kan ikke lade være med lige at vise dette forhåbentlige pædagogiske diagram som en forklaring af husets forskudte tag: Solens lys når dybere ind i en bygning med forskudt tag som det er tilfældet med dette sommerhus. A. er et traditionelt tag med lav taghældning og B. er med forskudt taghældning og -ryg.

Arkitekttegnet sommerhus i Løkken, Ovenlys, teglstensgulv

Diagrammets hypotese synes meget godt bevist her…. Opdelingen af husets samlende hovedrum – køkken og stue er skabt ved niveauforskydning, så man bevæger sig nogle trin ned for at ‘være’ i stuen og omvendt nogle trin op for at ‘være’ i køkkenet. En meget bedre løsning end en væg i et relativt lille hus.

annonce
Arkitekttegnet sommerhus i Løkken, Sommerhus i smukt landskab. Til salg

Husets materialer er simple: teglsten, træ og glas. Anvendelsen af gulvtegl river nok sokkerne i stykker… men går man ikke altid barfodet her 🙂 (se mit indlæg Fri på Mols)

Arkitekttegnet sommerhus i Løkken, stue med åben pejs

Husets få kvadratmeter holdes sammen af den gennemgående gulvbelægning – og så selvfølgelig den altid samlende arne, pejsen.

Værelse med træpanel
Værelse med ovenlys, sommerhus

De østvendte værelser er alle relativt små. Næsten alkover (se mit indlæg Hvor er værelserne?). Men læg mærke til at man lige skimter ovenlyset øverst til højre. Det giver luft, lys og rumlighed til oplevelsen af et ellers lille værelse.

Arkitekturmodel i træ af sommerhus i Løkken

Meget sympatisk at mægleren har medtaget et foto af det, der nok er den originale model af huset. Et fantastisk redskab til at visualisere det hus man måske drømmer om. Det er ret tydeligt, at terrænspringet forplanter sig op i tagets forskydning.

Planskitse af husets…. ja, hvor mange kvadratmeter er det mon…. 100m2?….86m2?…..nej. Huset er faktisk kun 69m2. Hertil kommer så en garage med et ekstra værelse.

Huset er SOLGT – var til salg hos EDC Danebo, Blokhus

Alle foto i indlægget er fra ovennævnte mægler

annonce

Se husets placering på Google Maps

Del gerne...