Den gamle skole

Den gamle skole

Den gamle skole 1920 1280 Vildmedhuse.dk
Gammel skole lavet om til lækker bolig, Bolig i gammel skole, Skole til salg.

ANTALLET AF SKOLER I DANMARK ER FALDET GENNEM DE SIDSTE MANGE ÅR, HVILKET BETYDER, AT DER RUNDT OM I LANDET STÅR MANGE FINE GAMLE SKOLEBYGNINGER KLAR TIL ET NYT LIV – SOM EKSEMPELVIS FAMILIEBOLIG.

Skolen her fra 1891 ligger på det sydlige Bornholm og blev i 2009 ombygget fra skole til bolig. Bygningens arkitektur er lidt stram nationalromantisk som mange af datidens offentlige bygninger.

Gammel skole lavet om til lækker bolig, Bolig i gammel skole, Skole til salg.

I renoveringen af den gamle skole har man lykkedes med at bibeholde en stram, næsten industriel arkitektur. Atmosfæren er også godt bevaret. Man kan næsten fornemme de legende skolebørn og den strenge skolelærer med spanskrøret… Husets arkitektur er arketypisk dansk – et længehus i rød tegl. Det sorte tag lever dog ikke helt op til typen. Men det går nok. Specielt fordi man har beholdt de oprindelige vinduer og renoveret dem ifølge mægleren.

Gammel skole lavet om til lækker bolig, Bolig i gammel skole, Skole til salg.
Gammel skole lavet om til lækker bolig, Bolig i gammel skole, Skole til salg. Stort køkken i tidligere skole

Husets køkken-alrum ligger i den tidligere skolestue. Rummet er stort, lyst, højloftet og vidner om den gryende funktionalismes fokus på lys og luft i sunde boliger og institutioner.

Køkken i tidligere skole. renoveret skolen ombygget til bolig. Køkken

Har man investeret i nordeuropas længste plankebord, skal man ikke holde sig tilbage. Her er rigeligt med plads…

Kæmpe stue i gammel skole, lækker stue i tidligere skole.

Et af de arkitektoniske træk der ofte anvendes i tidligere institutions- og industribygninger, når de ombygges til boliger, er at lade rumligheden herske. Dvs. bevare store rum og deres sammenhænge. Eller ligefrem rive vægge ned så de ofte i forvejen store rum bliver større. Der skabes visuel sammenhæng og lange kig i boligen. Og det er flot! (se mit indlæg Elektrisk…)

Smukt loft ombygget til bolig i tidligere skole

Da skolen blev ombygget til bolig, har man udnyttet det store loftsrum og skabt endnu flere store, smukke rum… Jamen er det ikke spildplads, ville nogen måske indvende – Nej. Smukke rum er aldrig spildplads….

Smukt loft ombygget til bolig i tidligere skole
Soveværelse i tidligere skole

Cyklen i hjørnet af rummet giver en meget god skalafornemmelse. Faktisk kunne det ofte være en stor hjælp, hvis der var mennesker på ejendomsmæglernes fotos, da rum lettere kan aflæses, hvis de ses med mennesker som skalaindikator. Her gør cyklen det også ok – og man er ikke i tvivl om, at rummet er stort. Læg også mærke til den udprægede anvendelse af skydedøre. Igen et element der er godt til at lade rum flyde sammen. Den traditionelle dør ‘fylder mere’…

værelse i tidligere skole

En af gevinsterne ved at omdanne en bygning fra én funktion til en anden er, at der ofte opstår et clash mellem funktion og form. Her er det et flot højt vindue med bue i toppen, der nok aldrig ville være tænkt sådan i et nyt hus. Men her bliver det en del af fortællingen om en ny anvendelse af den gamle skole.

Planskitse, arkitekttegning, håndskitse

Planskitse over ‘skolens’ to etager på i alt 380 m2.

Huset er SOLGT – var til salg hos Danbolig Bornholm Nexø

Alle foto i indlægget er fra ovennævnte mægler

Se husets placering på Google Maps:

Del gerne...