Friis & Moltke

Friis & Moltke

Friis & Moltke 3000 2000 Vildmedhuse.dk
Friis & Moltke sommerhus på Mols, Sort træsommerhus

FRIIS & MOLTKE ER EFTERHÅNDEN BLEVET ET BRAND I EJENDOMSMÆGLERVERDENEN. Faktisk i så udpræget grad at der ind i mellem refereres til huse i ‘Friis & Moltke’ stil….. Det er jeg egentlig ikke særlig vild med, men jeg er vild med den ægte vare som sommerhuset herover. Huset ligger på den østligste side af Mols lige ud mod Kattegat på en ca. 2.700 m2 stor grund lige ud mod havet. Lækkert!

Friis & Moltke sommerhus på Mols,

Jeg synes jo, at dette hus er et rigtigt SOMMERHUS…. Her handler det om at holde fri og geare ned fra hverdagens arbejdsliv. (Se indlægget Fri på Mols) Derfor giver husets kun 69m2 god mening. Størrelsen alene gør vedligeholdelsesarbejdet overskueligt. Man kommer langt med en spand kulsort Gori 88…. Friis og Moltke er jo et hæderkronet dansk/aarhusiansk arkitektfirma, der så dagens lys tilbage i 1954 og som op gennem 1960ern, 70’erne og 80’erne tegnede mange ikoniske familieboliger, her i blandt dette sommerhus fra 1974.

Friis & Moltke sommerhus på Mols, store vinduespartier. Sort sommerhus
Friis & Moltke sommerhus på Mols, udsigt over Kattegat. Havudsigt

En af de gennemgående træk ved Friis & Moltkes enfamiliehuse og sommerhuse er kontrasten mellem lukkede gennemgående, lange vægge og så store åbne, lette glasflader. Huset har på denne måde en åben og en lukket side. Her er det jo ret oplagt at huset åbner op ud mod havet og udsigten samtidig med, at det er lukket mod vejen.

Stue med pejs. Hyggeligt sommerhus, Friis og Moltke sommerhus

Pejsen er det eneste ‘tunge’ element i huset og danner på den måde en art anker – eller arne om man vil. Materialekontrasten fremhæver også virkelig pejsen som et særligt element i huset. Det var aldrig sket, hvis hele huset var muret op i samme sten. Bemærk i øvrigt betonoverliggeren i pejsen. Et meget typisk element i 70’er og 80’er arkitekturen fra Friis & Moltke.

Friis & Moltke sommerhus på Mols

Dejligt ikke-prangende, men originalt køkken. Jeg synes ikke at en dampovn og mikrobølgeovn ud over den almindelige ovn, samt opvaskemaskiner og 8 højskabe hører hjemme i et sommerhuskøkken (med mindre man er kok selvfølgelig). Og ja – det er et gammelt halvgrimt komfur, men husets arkitektur kan bære det…!

Friis & Moltke sommerhus på Mols, Badeværelse

Hyggeligt badeværelse, hvor man tydeligt få indtryk af, hvad et ‘gulv til loft vindue’ kan gøre for et rum.

Anneks med havudsigt, Friis & Moltke sommerhus på Mols

Det fremskudte anneks/udhus… giver mulighed for, at man kan gemme sig, hvis samværet på de 69m2 alligevel bliver for tæt. Alternativt kan gæster og andre støjende elementer sendes her over. Jeg er vild med annekser og huse der opdeles i flere bygningskroppe, da dette giver meget større rumlige oplevelser både ud og inde.

Knud Friis og Elmar Moltke. Arkitektfirmaet Friis & Moltke, Tegnestuen Friis & Moltke
Lånt fra Friis & Moltkes hjemmeside

Hvis man er forelsket i Friis & Moltkes arkitektur, kan jeg på det kraftigste opfordre til, at man besøger tegnestuen Friis & Moltke’s webside og læser lidt mere om historien. Tegnestuen eksisterer i bedste velgående i dag, men de to herrer, Knud Friis og Elmar Moltke er her ikke længere – desværre. Alternativt kan man med fordel også dykke ned i Poul Erik Skrivers flotte bog om tegnestuens arkitektur. Den kan dog være svær at få fat på. Men man kan også læse Anne Friis’ bog, Knud Friis’ eget hus. I begge bøger er der mulighed for at se eksempler på arkitekternes arbejde gennem de sidste 60 år og dermed få en lidt dybere forståelse for deres énfamiliehuse og sommerhuse. God fornøjelse!

Arkitekt skitse, håndskitse, planskitse

Planskitse af sommerhuset på den østligste kant af Mols. Ialt 69m2 registreret bolig. Men jeg synes man bør medregne udhuse og terrasser som en del at det egentlig brugbare areal.

Huset er muligvis SOLGT – var til salg hos Nybolig Jeppesen og Sørensen Ebeltoft.

Alle foto i indlægget er fra ovenstående mægler. Undtaget foto af Knud Friis og Elmar Moltke.

Se sommerhusets placering på Google Maps:

Del gerne...