Gribskov

Gribskov

Gribskov 1024 683 Vildmedhuse.dk
Arkitekttegnet hus i Gadevang ved Gribskov

HVORFOR HAR DETTE ARKITEKTTEGNET HUS INGEN GRÆSPLÆNE? – ALTSÅ DEN DER SEMINATURLIGE, KORTKLIPPEDE FLADE DER ADSKILLER DET ENE HUS FRA DET ANDET I PARCELHUSKVARTERET…. DEN ER HER IKKE – FOR DETTE ER EN NATURGRUND.

…Og det giver rigtig god mening, når Gribskov ligger lige uden for vinduet. Naturgrundens organiske univers flyder sammen med skoven, som ikke kender noget til matrikelskel. Man bor derfor stort set i skoven, når man på denne måde inviterer den indenfor. Huset på grunden er tegnet af Hillerød arkitekten Ib Nygaard i 1973.

Arkitekttegnet hus i Gadevang ved Gribskov. Havelåge til Gribskov

‘Havelågen’ siger det hele….

Arkitekttegnet hus i Gadevang ved Gribskov. Hus med pyramidetag og skifertag

Arkitekt Ib Nygaard har helt sikkert eksperimenteret lidt med tagform og materialer i 1973. Jeg tror, han ville lade husets form bogstavelig talt vige for trækronerne. Derfor ‘putter huset sig’ med et stort tungt tag ned mod skovbunden. På den måde er arkitekturen typisk dansk: afdæmpet og beskeden. Indgangspartiet vækker hurtigt ens nysgerrighed. Jeg mystificeres i hvert fald umiddelbart af, at man tilsyneladende træder ind i huset midt mellem stue- og overetagen…. Det er næsten som indgangen til en gravhøj, hvilket måske er en reference til Mor Gribs hule. Et sagn fra Gribskov.

Stue med udsigt til skov, Vandret vinduesbånd, Arkitekttegnet hus i Gadevang ved Gribskov

Husets arkitektur, der ellers er relativ lukket, åbner sig op mod vest og Gribskov. Vinduesbåndet løber med fast takt gennem hele vestfacaden. Hvis man synes, det er ‘kedeligt’ med den faste rytme i vinduernes opdeling, skal man bare forestille sig, hvor belastende det ville være hvis f.eks. 2 af fagene var bredere eller smallere. Pointen med den faste takt er, at øjet/hjernen hurtigt opfatter ordenen og falder til ro, så man kan fokusere på det vigtige – skoven.

Smukt køkken i arkitekttegnet hus fra 1973. Arkitekttegnet hus i Gadevang ved Gribskov
Smukt grønt køkken fra 1973. Klinkegulv

Jeg er helt vild med dette køkken. Farverne, enkelheden og det rustikke gulv er perfekt, synes jeg. Min tanke er, at arkitekten oprindeligt har set huset som en fortælling om en hytte i skovbrynet. Skaleret den op til et moderne urbant hus, men alligevel forsøgt at fastholde fortællingen.

Den slags fortællinger kan hurtigt blive lidt patetiske, men det er jo ikke et forkølet læhegn, der ligger lige udenfor husets vinduer, eller en stor vandpyt der er blevet til ‘søhuset’. Det er Gribskov. Danmarks fjerde største skov med en lang historie som bl.a. kongernes jagtskov.

Pejsestue med klinkegulv, Arkitekttegnet hus i Gadevang ved Gribskov, Hillerød
Sortmalede trækonstruktioner. Arkitekttegnet hus i Gadevang ved Gribskov, Hillerød

Husets indre arkitektur indeholder nogle af de samme kvaliteter, som findes i Friis & Moltkes villaer fra 1960’erne. Det er en blanding af japansk-, middelhavs- og dansk arkitektur. Det japanske i de sorte trærammekonstruktioner og deres modulering, Det middelhavsinpirerede i de hvide rustikke vægge og klinkegulvene. Det danske i den enkle, næsten protestantiske fortolkning af de forrige to. En fantastisk tradition der både skaber orden og taktilitet på én gang.

Planskitse, arkitekttegning

Planskitse over husets 207m2 bolig. Hertil skal lægges en kælder på 78m2.

Huset er til salg hos Lokalbolig Hillerød aps.

Alle foto i indlægget er fra ovennævnte mægler. Tak for lån 🙂

Se husets placering på Google Maps:

Annonce
Del gerne...