Ib & Jørgen

Ib & Jørgen

Ib & Jørgen 1920 1280 Vildmedhuse.dk
Arkitekttegnet bolig i Birkerød, Ib og Jørgen Rasmussen, 70'er hus i Birkerød, Mesterværker

MANGE DANSKERE KENDER KEVI KONTORSTOLEN, MENS FÆRRE KENDER STOLENS DESIGNERE – TVILLINGERNE OG ARKITEKTERNE IB & JØRGEN RASMUSSEN.

….Men de to arkitekter har ud over Kevistolen faktisk begået en del smukke bygninger bl.a. huset her i Birkerød fra 1973.

Arkitekttegnet bolig i Birkerød, Ib og Jørgen Rasmussen, 70'er hus i Birkerød, mesterværker i dansk arkitektur

Huset er i to etager, der skærer sig ind i en nordvest vendt skråning. Jeg er vild med husets hårde teglstensskal, der i lodrette snit åbner op for et blødt træinteriør. Husets næsten kubiske formgivning står i smuk kontrast til det omgivende bløde landskab. Det er flot…

Arkitekttegnet bolig i Birkerød, Ib og Jørgen Rasmussen, 70'er hus i Birkerød. Smuk entre, trætrappe

Husets indre er næsten japansk i sin enkelhed og modulopdeling. De hvide vandskurede vægge står i kontrast til de ydre vægges brunrøde farve og den tunge ydre skal. Der er lidt blød brutalisme på spil her…

Arkitekttegnet bolig i Birkerød, Ib og Jørgen Rasmussen, 70'er hus i Birkerød, mesterværker
Arkitekttegnet bolig i Birkerød, Ib og Jørgen Rasmussen, 70'er hus i Birkerød. Udkig til grønt

Træ vinder i disse år igen frem som et bæredygtigt byggemateriale. Der er masser af inspiration at hente i arkitekttegnede huse fra slut 60’erne og frem til 80’erne. Brugen af ærlige materialer der ikke gav sig ud for andet end de var, var meget populær i arkitekturen i den periode. Brugen af teglsten var ligeledes populær. Det var en måde at tilpasse modernismens internationale stiltræk til en dansk, regional kontekst. Man kunne med andre ord bygge moderne boliger, men i materialer der havde en kulturhistorisk dansk forankring – to fluer med et smæk.

Badeværelse med træbeklædning
Arkitekttegnet bolig i Birkerød, Ib og Jørgen Rasmussen, 70'er hus i Birkerød

Bemærk hvordan vindueselementet i træ er ‘skåret’ ind i rummet og dermed danner en niche til bordet. Det er en lækker detalje.

Arkitekttegnet bolig i Birkerød, Ib og Jørgen Rasmussen, 70'er hus i Birkerød

Jeg gætter på, at rummet her blevet malet helt hvidt på et senere tidspunkt, men der er en næsten romansk / protestantisk kirkerumsstemning over det. Ikke noget storslået teatralsk . Næsten bondehusagtigt – hyggeligt meditativt….

Hvis man vil læse mere om Ib og Jørgen Rasmussens arkitektur, har arkitekt Niels Ole Lund skrevet en fin bog om emnet (bogen er desværre udgået af tryk, men kan lånes på de fleste biblioteker):

Ib & Jørgen Rasmussen, Arkitekter af Niels Ole Lund
Arkitekttegning, planskitse, Arkitekttegnet bolig i Birkerød, Ib og Jørgen Rasmussen

Planskitse over husets to etager på i alt 281m2

Huset er SOLGT – var til salg hos Jesper Nielsen

Alle foto i indlægget er fra ovennævnte mægler

Se husets placering på Google Maps:

Del gerne...