Lavenergi

Lavenergi

Lavenergi 1920 1280 Vildmedhuse.dk
A2 arkitekters lavenergihus i Holstebro. BR2020 hus.

Lavenergihuse, passivhuse, 0 energihuse .. der florerer en masse begreber i disse år, hvor kravene til vores boligers energiforbrug skærpes mærkbart. Og det lyder måske ikke umiddelbart særlig sexet, men det er da lidt frækt, at man kan gå nøgen rundt i sit hus hele året – uden at fjernvarmenettet er ved at smelte. Det er jeg vild med…. Det er klart, at kravene til et lavere energiforbrug forplanter sig ud i boligernes arkitektoniske udtryk. Det kræver tykkere vægge, lofter og gulve, der kan rumme den nødvendige isolering, samt afstemte vinduesarealer og placeringer. For store vinduesarealer mod syd kan f.eks. hurtigt forvandle et højisoleret hus til en ovn.

A2 arkitekters lavenergihus i Holstebro. BR2020 hus. Interiør. Dobbelthøjt rum.

Huset her fra 2014 synes jeg er et rigtig flot eksempel på et relativt billigt lavenergihus klassificeret energiklasse A2020. Huset ligger i Holstebro i en udstykning tegnet af samme arkitektfirma (A2 Arkitekterne). Bebyggelsen som huset er en del af modtog i 2015 Holstebro Kommune arkitekturpris. Det er fedt, at huse ikke altid enten skal være kubiske klodser (populært kaldet funkisvilla) eller traditionelle typer med saddeltag – og i værste fald valmede gavle…. 🙁

Her er der et mere frit forhold til husets klimaskærm, og tagfladen udnyttes som husets ene facade mod nord. Det giver et spændende rum hvor tag og facade er opløst i ét højloftet rum. Så selv om huset ikke er stort i m2 opleves det rumligt.

A2 arkitekters lavenergihus i Holstebro. BR2020 hus. Hems.

Husets høje og stejle facade/taghældning giver rum for tre hemse, der tilføjer huset nogle hemmelige kroge og ekstra kvadratmeter. Det synes jeg er virkelig godt tænkt. For selv om det er hyggeligt at samles i køkken-alrummet, er det også ind i mellem dejligt at forsvinde op i sit private rum og læse en bog, tegne, spille computer eller se sin yndlingsserie på Netflix.

Definition af lavenergihus. BR2020. Isoleringskrav.

Ovenfor har jeg lånt en god grafisk forklaring af, hvilke krav der stilles til et lavenergihus, der lever op til kravene i energiklasse A2020. Dvs bygningsreglementets krav til huses energiforbrug fra år 2020. Det er Eurodanhuse, der har illustrationen på deres webside om lavenergihuse. Tak for det.

Boligejernes videnscenter Bolius har også en rigtig informativ side om emnet her: BOLIUS

Planskitse, arkitekttegning

Planskitse over husets 117 m2. De stiplede linjer midt i rummene indikerer hvor de 3 hemse er placeret i overetagen.

Huset er til salg hos EDC Holstebro: sagsnr. 75203693

Alle foto af huset er fra ovennævnte mægler

Se husets placering på Google Maps:

Del gerne...