Modernistisk ‘bondehus’

Modernistisk ‘bondehus’

Modernistisk ‘bondehus’ 1920 1280 Vildmedhuse.dk
arkitekttegnet hus i Haderslev

Arkitektonisk kvalitet er ikke en stilart – men der er arkitektonisk kvaliteter i alle stilarter …. det er dette hus et bevis på efter min mening. Det vandskurede, hvidkalkede hus står knivskarpt akkurat som en funkisvilla, men husets røde tegltag fortæller en anden historie. Den røde vingetegl på et saddeltag har over tusinde år på bagen og har ikke så meget at gøre med den modernistiske arkitektur de fleste kender.

Og hvad mener jeg så med ‘modernistisk bondehus’…. Jo, jeg mener at huset i sin arkitektur, både udvendig og indvendig er spartansk, stram, skrabet. Intet overflødigt – tilsyneladende. Husets indre rum består som husets ydre af hvidkalkede, vandskurede vægge og i de bræddebeklædte lofter ses husets bærende konstruktioner i form af kraftige ubehandlede bjælker. Og så ligger huset altså midt i det åbne land mellem marker i det Sønderjyske landskab.

arkitekttegnet hus

Man samles om hjemmets arne (pejsen), når man laver mad og indtager den. Alt er muret op – og sammen, hvilket giver huset en atmosfære af permanens. Det er bygget til at holde de næste 500 år. Her er ingen klik-gulve, akustiklofter, mobile køkken elementer o.lign. Det eneste der ikke ‘ældes med ynde’ her er …. desværre én selv. 🙂

arkitekttegnet hus, arkitekttegnet interiør

Det er virkelig underdrevet luksus. Kun lækre naturmaterialer, som træ og tegl over alt.

Og så lige ‘prikken over i’et’ – en dejlig udestue. Jeg kommer uvægerligt til at tænke bondehuset i en lidt større geografisk kontekst med de muligheder dette rum giver. Jeg er næsten i sydfrankrig…. Dette kommer også til udtryk i det gårdrum de tre forskellige bygningskroppe danner mellem sig. Man kan altid finde en god krog – og skulle det blive for koldt kan man trække ind i udestuen og ‘lege Roussillon’

arkitekttegnet hus

Det her rum er virkelig et bevis på hvad en indskudt halv etage kan gøre for den visuelle sammenhæng i et hus. De rå brædder i loftet og plankegulvet skaber sammen med de stringente hvide vægge en dejlig balanceret atmosfære af blødt/hårdt, koldt/varmt. Den murede pejs i køkkenet fortsætter som et samlende element op gennem huset.

arkitekttegning, skitse, plantegning

Planskitse over husets to etager på i alt 151 m2.

Huset er SOLGT – til salg hos EDC Filtenborg: sagnr. 60802084

Alle foto i indlægget er fra ovennævnte mægler.

Se husets placering på Google maps

Del gerne...