Skævt kvadrat

Skævt kvadrat

Skævt kvadrat 3000 2000 Vildmedhuse.dk
Arkitekttegnet hus i Hjortshøj ved Aarhus, Cedertræ og store vinduespartier mod syd

Arkitekter elsker rette vinkler og kasserArkitekter er så’n nogen, der slår nogen skæve streger… Ja! det er rigtigt – Jeg har gennem årene hørt mange forskellige udlægninger af, hvordan arkitekter skaber arkitektur og sammenlagt dækker de nok meget godt den mangfoldighed, der findes af arkitektoniske udtryk. Der findes nemlig ikke kun et! Huset her i Hjortshøj ved Aarhus lader sig ikke sætte entydigt i bås. Det er fra 2013 og er tegnet af Baks Arkitekter, der efterhånden står bag mange flotte boliger.

Arkitekttegnet hus i Hjortshøj ved Aarhus, Cedertræ og store vinduespartier mod syd

Et af husets karakteristiske træk er, at det i sin overordnede formgivning indskriver sig i et kvadrat, der så brydes ved at trække den sydvendte glasfacade tilbage i et ‘frækt knæk’. Dette skaber (det vi arkitekter kalder) spænding i planen, men også i rummet. Alle andre vægge i huset står vinkelret på hinanden, og derfor bliver den knækkede glasfacade så markant og tydelig for hele rumoplevelsen i huset. Det er jeg vild med. Så ja – arkitekter tegner skæve streger, men i behersket samspil med rette vinkler for at få en god rumlig oplevelse…

Betongulv og køkken i egetræ fra Hanstholm Køkken

Den knækkede glasfacade deler husets kvadratiske plan op i en indre og ydre del. Alrummet fortsætte med andre ord uden for.

Blå væg, poleret betongulv, egetræskøkken, Arkitekttegnet hus i Hjortshøj Baks Arkitekter

Jeg er måske ikke så vild med den blå væg, men derimod det lange kig og den sammenhængende beton-gulvflade. Køkkenet i egetræ danner sin egen ‘varme’ ø, der skaber et omdrejningspunkt centralt i huset.

Blå væg, poleret betongulv, Arkitekttegnet hus i Hjortshøj Baks Arkitekter

I mange boliger prioriteres der lige mange kvadratmeter til alrum og opholdsstue. Her er der ikke denne klare skelnen, men derimod to nicher let adskilt fra alrummet. I disse nicher kan man så ‘søge tilflugt’. De ligger uden for husets primære gennemgangszoner, og chancen for uforstyrret ophold burde derfor være optimal…

Stue med blå væg og store vinduer
Soveværelse med egetræsvægge og -loft

Forældresoveværelset er ligesom nicherne gemt godt af vejen. Vægge og loft er beklædt med egetræsfinér, så man sover i en fin trækasse.

Betongulv i arkitekttegnet hus, Baks Arkitekter

Husets primære trafikåre med kig hele vejen gennem huset fra entré til have. jeg vil opfordre til, at man besøger Baks Arkitekter for at se huset, da det lige var opført.

Håndtegnet plan, planskitse, arkitekttegning

Planskitse over husets 178m2. Bemærk den tilbagetrukkede ‘knækkede’ vinduesfacade mod syd, der danner formel spænding i det eller retvinklede kvadrat.

Huset er til salg hos Estate Jakob Brandstrup, Lystrup.

Alle foto i indlægget er fra ovennævnte mægler

Se husets placering på Google Maps:

Del gerne...
2 kommentarer
 • jesper blegvad-nissen marts 26, 2020 at 10:08 pm

  Hej Anders
  Tak for du tog vores hus med, det er taget markedet fordi det faktisk er fantastisk. Siden er bla væggene blevet opdateret med andre farver fra Zoffany.
  Udtrykket er nu mere rent men stadigvæk varmt

  god blog du har 🙂

  dbh jesper

  • Hej Jesper
   Tak for feed back. Godt at høre at du kan lige min blog. Jeg har været glad for at skrive om jeres hus både fordi det er spændende, men også fordi der faktisk (efter min mening) mangler nyere huse, der skiller sig ud og har noget på hjertet. Så tak for at det må ligge på min blog 🙂