“Småt er godt”….

“Småt er godt”….

“Småt er godt”…. 1931 1216 Vildmedhuse.dk
Historisk hus ved Gentofte Sø til salg, Idyllisk hus i gentofte

SMÅT ER GODT SIGER MAN TIT – SÆRLIGT I JYLLAND…. JEG TÆNKER, AT UDTRYKKET ER OPSTÅET GENNEM EN RÆKKE AF ERFARINGSBASEREDE ERKENDELSER, DER ALLE VISER, AT DER FAKTISK ER MANGE KVALITETER I DET, DER ER SMÅT…. DER ER ALTSÅ EN ART ‘HVERDAGS-EVIDENS’ FOR UDTRYKKET.

…Og når jeg ser på dette hus på 55 boligkvadratmeter, har jeg svært ved at opponere. Småt er faktisk godt her! Huset ligger dog ikke midt på den snusfornuftige jyske hede, men ved kanten af Gentofte Sø. Det er et smukt hus opført i 1795 – ikke som søpavillon – men som vaske- og farvehus i forbindelse med skotten Alexander Mitchells Strømpefabrik. Huset er i dag klassificeret som bevaringsklasse 1, da husets historie og arkitektur vurderes at have en helt særlig værdi.

Historisk hus ved Gentofte Sø til salg, Idyllisk hus i gentofte. Renoveret historisk hus
Historisk matrikelkort over Mitchellsstræde, Gentofte
Matrikelkort fra 1810 hvor man kan se huset. Her markeret i en rød cirkel. Kilde: Historiske Kort på Nettet

Strømpefabrikken lukkede i slutningen af 1800tallet, og bygningen har herefter bl.a. været anvendt som vaskeri og fra 1960 som tegnestue for arkitekterne Edith og Ole Nørgaard. Parret var landskabsarkitekter på bl.a. Skulpturhaven på Louisiana fra 1963. Selv om de var dygtige, primært landskabsarkitekter, kan de ikke tage hele æren for atmosfæren i dette lille hus. De blev givet et suverænt udgangspunkt, som det så lykkedes dem at forædle til et nyt smukt arkitektonisk udsagn med historisk dybde. (se mit indlæg om Husets sjæl)

Historisk hus med udsigt over Gentofte Sø, Renoveret hus i Gentofte

Arkitekterne valgte blandt andet at åbne østfacaden op med store moderne vinduespartier, hvilket må siges at være et markant indgreb i det lille hus’ arkitektur. Men jeg synes, at det er fantastisk vellykket. Og et godt eksempel på at historiske bygninger sagtens kan renoveres, så de ikke blot beholder deres historiske atmosfære, men faktisk tilføres en ny særlig stemning, der afspejler tidens kontinuitet. Huse skal nok ses men også gerne bruges :). Edith og Ole Nørgaard blev da også præmieret for deres renovering af huset i 1960.

Fantastisk interiør i historisk hus i Gentofte

Mødet mellem det gamle hus og den moderne facade fremstår dejlig vellykket – også indefra. Rummet opleves stort og lyst. Både på grund af de store vinduer, men også fordi husets interiør primært består af ét stort rum. Materiale- og farvevalg spiller selvfølgelig også ind. Det rustikke teglstensgulv lagt i sildebensmønster er fantastisk, synes jeg. Endelig har møbleringen selvsagt også betydning for rumoplevelsen.

Farvematriks historisk hus i Gentofte

Materiale- og farveholdningen i og omkring huset er efter min mening dejlig harmonisk, så jeg har ovenfor lavet et lille skema med de gennemgående teksturer og farver. Husets “farveessens” om man vil.

Annonce
Smuk stue i historisk hus i Gentofte, villa ved Gentofte Sø
Smuk stue i historisk hus i Gentofte, villa ved Gentofte Sø

Når jeg skriver, at småt er godt i relation til dette hus, er det netop fordi, man får så meget kondenseret boligkvalitet her. Det er lidt som minimalistisk kunst, der har barberet al symbolik og repræsentation bort for at nå ind til en essens. Huset her er arkitektonisk essens. Der er ingen forstillelse eller overflødig dekoration, der skal dække for mangel på de grundliggende arkitektoniske kvaliteter. Og netop i denne sammenhæng tror jeg, at vores basale erfaringsapparat godt kan skelne kvaliteterne i det små frem for spektaklet i det store.

Pejsehygge

Samtidig er det oven i købet beboeligt, hyggeligt og ikke en debatterende arkitektonisk formøvelse udstillet på Charlottenborg 🙂 Ok, man skal nok ikke regne med, at der er plads til en familie med to teenagere, men kernefamilien er jo efterhånden også en uddøende boligstereotyp – har jeg hørt.

Smuk detalje i gammelt hus
Enkel overetage i gammelt hus

Overetagen er akkurat som underetagen – ét stort rum, hvilket giver rigtig god mening i et relativt lille hus. Samtidig er der her mulighed for at være privat. At trække sig tilbage. Ovenlysvinduerne sikrer masser af lysindfald fra vest.

Udsigt mod Gentofte Sø

Jeg synes, at huset i sig selv er fantastisk, men jeg kan ikke lade være med lige, at fremhæve beliggenheden som faktisk også er unik. Huset ligger som nævnt på kanten af Gentofte Sø med Gentofte Park lige syd for. Det er vanskeligt at bo mere urbant og landskabeligt samtidigt. Man kan læse mere om Gentofte Sø HER

Aftenidyl ved Gentofte Sø, Aftenstemning Mitschellsstræde, Gentofte

Hvem skulle tro, at man her befinder sig ca. 11 km fra Rådhuspladsen….

Planskitse af huset på Mitchellsstræde 30. Huset er på 55 m2 og med en delvist lukket gård på nordsiden, samt en lille have mod vest. Fra gården er der udsigt over Gentofte Sø og eftermiddags- og aftensol. De stiplede linjer på tegningen af overetagen markerer placeringen af ovenlys.

Huset er til salg hos Adam Schnack, Ejendomsmægler

Alle foto i indlægget er hvis andet ikke er nævnt fra ovennævnte mægler. Tak for lån 🙂

Se husets placering på Google Maps:

Annonce
Del gerne...
4 kommentarer
  • Hej Anders. Super! Tak for din feedback. Mvh Merete

  • Merete Aagaard maj 4, 2020 at 7:55 pm

    Hej Anders
    Tak for en utrolig spændende blog. Den læser jeg med stor interesse. Mht dette hus, så synes jeg, at deres gulv i stuen er helt utroligt smukt. Sildebensmønster i tegl. Kan man overhovedet lave det i dag? Jeg vil have noget lignende i mit sommerhus, men har du en ide til, hvor man kan købe det? Måske som klinker?
    Bedste hilsner Merete

    • Hej Merete – Dejligt at høre at du kan lide min blog… 🙂 Mht. gulvet er jeg også selv meget vild med teglstensgulve. Jeg er ret sikker på at det godt kan laves i dag. Du kan se her hvad Bolius skriver om den slags gulve: HER. Du skal bare søge på gulvtegl, så kommer der en del op på nettet. Spørg evt. en producent som Egernsund tegl eller Randers Tegl om de har tegl til indendørs gulve. Tror dog at det kan være et dyrt gulv, men hvis man selv kan lægge det hjælper det nok på prisen… God fornøjelse 🙂 Mvh Anders