The SILO

The SILO

The SILO 1920 1280 Vildmedhuse.dk
foto: Rasmus Hjortshøj - COAST, The Silo, COBE.
Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST

I DANMARK ANVENDES DER ÅRLIGT CA. 8.000.000 TON BETON TIL OPFØRELSE AF BOLIGER, KONTORER, FABRIKKER, BROER OSV. HERFRA UDLEDES CA. 3,4% AF DANMARKS SAMLEDE CO2-UDLEDNING…

Det er en udledning, der arbejdes intenst på at nedbringe i byggebranchen; bl.a. gennem genanvendelse af nedbrudt beton som tilslag i ny beton. En anden muligheder der også i stigende grad vinder frem, er transformation af eksisterende betonstrukturer til ny anvendelse – f.eks. boliger. Det kræver selvfølgelig, at der er en eksisterende struktur, der kan anvendes – og det er der ofte i tidligere industriområder. Et af de rigtig gode eksempler er The Silo i Københavns Nordhavn.

foto: Rasmus Hjortshøj - COAST, The Silo, COBE. siloen før transformationen til boligtårn
Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST

Det er nok de færreste, der umiddelbart tænker – wauw et fedt hus, når de ser sådan en gammel betonsilo…., men heldigvis findes der arkitekter og projektudviklere, der kan se muligheder. I dette tilfælde var det bygherre Klaus Kastbjerg og arkitekt Dan Stubbergaard ejer af arkitekttegnestuen COBE, der fandt sammen i transformationen af den gamle silo til et nyt moderne boligtårn.

foto: Rasmus Hjortshøj - COAST, The Silo, COBE. Opsætning af ny stålfacade
Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST

Helt præcist blev 2.740m3 beton genanvendt i projektet. Det vil sige at man ved at lade siloens betonkonstruktion blive stående fremfor at rive den ned, sparede miljøet for 380 ton co2. Den beton, der trods alt blev fjernet for bl.a. at skabe vindues- og dørhuller, er genanvendt i bygningens udearealer til bl.a. siddepodier og landskabselementer.

I videoen nedenfor får man en fin gennemgang af The Silo af arkitekt Dan Stubbergaard:

Videokilde: PLAN – SITE

The Silo er på alle måder en unik og ekstremt spændende bygning, og det gælder ikke kun den overordnede historie, men også de enkelte boliger, der findes inde bag den nye facade:

køkken alrum i the silo, arkitektfirmaet COBE, arkitekttegnestuen COBE, Dan Stubbergaard

Siloen huser efter transformationen, der foregik i perioden 2013 til 2017 nu 38 unikke lejligheder. Og det er netop en af de lejligheder, der nu er til salg: Fortkaj 30, 7. th. Det er lejligheden, der er fremhævet på fotoet nedenfor:

En af de ting der umiddelbart fascinerer mig (udover bæredygtigheden i genanvendelsen af siloens betonkonstruktion), er den skønhed, der findes i den eksisterende betonkonstruktion. COBE arkitekter har nemlig valgt at frilægge og friholde den oprindelige betonoverflade, så man nærmest bogstaveligt kan se ind i siloens historiske kerne.

detalje af betonvæg

De nye vindues- og dørhuller står ubehandlet, så man kan se aggregaterne i betonen (det tilslag man blander i betonen i form af sten), de steder, der er skåret. De øvrige betonflader er nok renset af, men ikke spartlet over eller beklædt med gipsplader – heldigvis 😀 Taktiliteten er brutal – på en overvældende smuk måde….

køkken i the silo, betonvægge, omdannet industribygning
The Silo, køkken alrum, rå betonvægge, gammel silo omdannet til lejligheder

Lige så industrielle og rå betonvæggene er – lige så naturlige og bløde er egetræsdørene og egetræselementerne i køkkenet. Det er et fantastisk match, der sætter et overordnet tema for lejlighedens materialer.

Snedkerfremstillede skabe i egetræ, The Silo, soveværelse
Soveværelse i The Silo, Arkitektvirksomheden COBE

En af de arkitektoniske gevinster man får ved, at genanvende siloens betonkonstruktion er den store rumhøjde. Lejligheden her har en gennemgående loftshøjde på ca. 3,5 meter. Det er et pænt stykke over bygningsreglementets minimum på 2,3 meter. Jamen er det ikke bare et upraktisk spild? – jo. Akkurat som så mange andre dejlige ting her i livet….

Faktisk kunne det økonomisk set bedre betale sig at rive siloen ned og så genopføre den på ny for at bygge lejligheder. Men heldigvis ønskede bygherre Klaus Kastbjerg at bevare noget af den historiske essens, der ligger i siloens betonkonstruktion og den historie, der knytter sig til siloen og Nordhavnen.

Se i øvrigt DR udsendelsen: Fantastiske forvandlinger sæson 1, episode 1, hvor projektets ‘hjerner’, Klaus Kastbjerg og Dan Stubbergaard fortæller om projektet tilbage i 2015 (NB. spol frem til tid: 09:05).

Stue i the Silo tegnet af COBE

Nu kunne man måske godt forestille sig, at der måtte være mørkt inde i en betonsilo. Og det var der sikkert også før, man transformerede siloen via et utal af udskæringer til vinduer og døre. I dag er der lyst og højloftet ind i de tidligere silorør. Siloens højde giver ikke bare et stort lysindfald men også en formidabel udsigt. Siloen er den højeste bygning på Nordhavnen.

Altan på 7. etage i The Silo
Udsigt over Øresund fra The Silo

Lejligheden er placeret i siloens nordøstlige gavl på 7. etage. Det giver en fantastisk udsigt ud mod Øresund, men også ind over resten af Nordhavn. Faktisk kan man fra lejligheden kigge ned på den tidligere industribygning, der nu huser tegnestuen COBE…. sikkert kun noget der fascinerer en arkitekturnørd 😀

The Silo, Københavns Nordhavn, silo omdannet til luksuslejligheder.
foto: Rasmus Hjortshøj - COAST, The Silo, COBE. Opsætning af ny stålfacade
Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST

For at kunne anvende siloen til boliger, skulle den have en ny facade og et lag isolering. Løsningen herpå var en ny stålelementfacade med altaner udformet som foldninger i facadens stålplader. Den nye facade er levende og dynamisk at se på, samtidig med at siloen ikke har tabt sit monolitiske udtryk. Det er sikkert det, der efterlader en med følelsen af, at The Silo faktisk er et ikonisk byggeri. Der er noget ved bygningen, man bare ikke kan glemme – den gør indtryk. Både udefra og indefra….

foto: Rasmus Hjortshøj - COAST, The Silo, COBE. Interiør med rå betonvægge
Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST
Planskitse af lejlighed i The Silo, Københavns Nordhavn

Planskitse af lejligheden på Fortkaj 30, 7. th. i Nordhavn. Lejligheden er på 214m2. Hertil kommer 3 altaner på hver 2×8 meter.

Lejligheden er til salg hos RealMæglerne Nordhavn aps

Alle foto i indlægget uden kilde er fra ovennævnte mægler. Øvrige er fra COBE – tak for lån af foto til begge 😀

Se the SILO og lejlighedens placering på Google Maps:

Del gerne...