Urban Rigger

Urban Rigger

Urban Rigger 2400 1600 Vildmedhuse.dk
Urban Rigger, urban housing on water, BIG Architects

I 1995 HÆRGEDE FILMEN WATERWORLD ALVERDENS BIOGRAFER. DET VAR EN DYSTOPISK FORTÆLLING OM EN VERDEN UDEN FASTLAND. EN TOTAL OVERSVØMMET PLANET HVOR JORD VAR DEN DYREBARESTE HANDELSVARE.

Dertil er vi heldigvis ikke kommet endnu, men i de fleste storbyer er jord faktisk ved at være den dyreste handelsvare, der kan opdrives. Ikke som jord i løs vægt, men som byggegrunde. Derfor er det måske ikke mærkeligt, at nogen vender blikket mod vandet som et sted, man også kunne bebo. Gamle havnebassiner, kanaler og dokområder kan måske levere de ekstra arealer, mange storbyer sukker efter for at sikre boliger til alle indkomstgrupper centralt i byerne.

Urban Rigger, urban housing on water, BIG Architects, Refshaleøen, Copenhagen
Foto: Urban Rigger

At bo på vandet er måske ikke udmiddelbart en revolutionerende tanke. De fleste kender husbåde fra andre steder i verden som bl.a. Amsterdam, men de findes da også i Danmark – bl.a. i Københavns havn. Men her er der ofte tale om få specialdesignede flydende, luksus unikahuse eller gamle ombyggede skibe, der ikke er tænkt i en større urban sammenhæng. De udgør undtagelsen, kan man sige (Se mit indlæg Ooohøj).

annonce
Foto: Urban Rigger

Men hvad nu hvis man ville gøre det at bo på vandet til reglen akkurat som det at bo på land – og for alvor ville ‘rigge’ en ny boform til. En urban boform tænkt i en større bæredygtig samfundsmæssige sammenhæng, hvor man inddrog dele af byernes centrale vandområder som nye byområder – selvfølgelig med respekt for byens eksisterende blå frirum?

Urban Rigger, urban housing on water, BIG Architects
Foto: Urban Rigger

Ja, så kunne det oplagte svar være: Urban Rigger. En mobil, fleksibel og bæredygtig boform på vandet. Urban Rigger består i sin enkelhed af en flydende hul platform, hvorpå der i to etager er placeret i alt 9 ombyggede containere. Det patenterede princip for Riggerens arkitektur er illustreret her:

Urban Rigger diagram by vildmedhuse.dk
Diagram: vildmedhuse.dk

Basen (A.) dannes af en irregulær sekskantet flydende ponton. Herpå placeres tre containere (B.), så de på én gang danner et afskærmet gårdrum samtidig med, at et udkig bevares i hjørnerne. Oven på første etage af containere (C.) placeres endnu en etage med 6 containere. I alt giver dette plads til 300m2 bolig fordelt på 9+3 individuelle boliger på mellem 23 og 30m2. Det fælles gårdrum i midten er 160m2. Her findes kajakdok, badeplatform og BBQ område. På taget er der yderlige 65m2 fælles tagterrasse. Pontonen hvorpå alle boligerne hviler indeholder et stort fælles loungeområde, samt vaskeri, 12 depoter og al den avancerede teknik, der er med til at gøre Urban Rigger til en højteknologisk, bæredygtig boform.

Urban Rigger court yard, BIG Architects, housing on water
Gårdrum med BBQ og fælles ophold. Foto: Urban Rigger
Urban Rigger lounge
Fælles lounge med køkken under ‘dæk’ – Foto: Urban Rigger
Urban Rigger, lejlighed på vandet i København, Arkitekt BIG
Lejlighedsinteriør – Bemærk udsigten…. Foto: Urban Rigger

Urban Rigger er i sin nuværende form målrettet studerende i København, netop fordi de ofte savner centralt placerede boliger tæt på deres studiesteder. Vel at mærke boliger som er til at betale. Men boformen ville kunne tilpasses andre beboertyper uden store problemer. Og strukturens mobilitet gør det muligt relativt let at flytte boligerne hen, hvor behovet er – så længe der er en vandvej.

Urban Rigger, genbrug af containere til bolig
Foto: Urban Rigger

Manden med ideen til Urban Rigger, Kim Loudrup så behovet for et boligalternativ, da hans egen søn skulle finde en studiebolig i København. Ikke en nem opgave… Og hvem ringer man så til, når der skal sparkes til evolutionen i dansk boligarkitektur? … arkitekt Bjarke Ingels / BIG selvfølgelig…. 😀 Den fine film nedenfor fortæller historien om Urban Rigger fra bygherres og brugernes perspektiv over BIGS og ingeniørernes ideudvikling og forslag til realiseringen. Urban Rigger ser måske rustik og industriel ud, men under overfladen banker et fin-teknologisk hjerte, der sikrer den bæredygtighed, der har været et gennemgående mål fra starten af projektet.

Film produceret af Danfoss

Hele projektets ånd: bæredygtigheden, den rå futurisme, koblingen på den eksisterende by, æstetikken i det modulære og organiske udbygningssystem osv. minder mig en hel del om den japanske Metabolisme. Særligt Kenzo Tanges forslag til en lineær by tværs over Tokyo bugt. Selvfølgelig i en noget mindre skala – Urban Rigger kunne i princippet vokse organisk ud i Københavns havn og danne nye flydende og mobile bydele… Urban Rigger Plug & Play…. Jeg har tilladt mig at lave et skitse-diagram over mønstret, som det måske kunne tage sig ud, hvis man forestillede sig en organisk vækst ud i havnen. Læs mere om Japansk Metabolisme HER.

Urban Rigger, Metabolisme i miniskala, tegning af vildmedhuse.dk
Collage: vildmedhuse.dk

Illustrationen ovenfor tegner videre på den række Urban Rigger’ere, der allerede findes på Refshaleøen i København (se Google Maps nedenfor). Jeg kunne sagtens se en bydel ‘poppe op’ og vokse og tilpasse sig boligbehovet lokalt – for senere måske at opløses igen og blive reetableret i f.eks. Aarhus… 😀

Urban Rigger, spring i havnen fra din bolig. Studenterbolig i København
Man kan hoppe i vandet direkte fra gårdrummet… Foto: Urban Rigger

En af metabolismens tanker var, at arkitektur ikke skabes som afsluttede værker, men som åbne levende strukturer, der kan vokse og skrumpe. Leve og dø. Og ikke mindst forandres efter behov. Det gælder alle skalatrin fra bolig til by. En optik jeg mener er meget relevant i dag set i lyset af behovet for en bæredygtig byudvikling. Urban Rigger synes klart ‘i sync’ med denne optik. Ikke bare som ide men også i praksis. Og det synes jeg er fantastisk – Der bliver nemlig ofte talt og tegnet meget om, hvordan vi kunne bo i fremtiden…. Uden at nogen tør følge de vilde tanker til dørs – Det er sket her og hurra for det 😀

Studiebolig i København tegnet af BIG architects
Udsigt – Foto: Urban Rigger
Urban Rigger interiør
Interiør – Foto: Urban Rigger

Så skulle Waterworld nogensinde blive mere end en dystopisk filmoplevelse, ja så ved jeg da godt, hvor jeg gerne vil bo…. 😀

Planskitse af Urban Rigger lejlighed

Planskitse af en af lejlighederne på 27m2 i Urban Rigger.

Urban Rigger lejlighederne sælges hos Home Christianshavn

Tak til Urban Rigger for lån af foto 😀

annonce

Se hvor du kan finde Urban Rigger på Google Maps:

Del gerne...