Nordstjernen

Nordstjernen

Nordstjernen 1920 1277 Vildmedhuse.dk
Nordstjernen Fredericia. Gårdmiljø, bindingsværkshus

JEG HAR EFTERHÅNDEN SKREVET EN DEL INDLÆG OM HUSE FRA 1950’ERNE OG -60’ERNE. HUSET I DETTE INDLÆG ER OGSÅ FRA 50’ERNE… NEMLIG 1650’ERNE 😀

Kan man overhovedet bo i et bindingsværkshus, der er opført næsten samtidig med rundetårn og fra en tid, hvor vi lå i krig med Svenskerne…. Ja selvfølgelig kan man det. Specielt når huset er blevet restaureret så respektfuldt, at det er præmieret med et Europa Nostra diplom i 1984.

Nordstjernen Fredericia, ældste hus i Fredericia, bindingsværk

Det gamle bindingsværkshus, der kaldes Nordstjernen, ligger i det historiske Fredericia på hjørnet af Kongensgade og Prinsensgade (se historisk kort med placering HER). Der er formentlig tale om det ældste hus i Fredericia, og huset kan da også næsten læses som en bog om byens historie. Dette har formodentlig været en af årsagerne til, at arkitekt Morten Røjel i 1979 blev fascineret af og købte det dengang faldefærdige hus og gav sig i kast med at restaurere det. Efter Europa Nostra præmieringen udgav Røjel i 1986 en lille bog om Nordstjernen og Fredericia. Heri kan man bl.a. læse arkitektkollegaen Karsten Rønnows beretning om de gamle huses sjæl. Han skriver om Nordstjernen :

Et hus er et umælende væsen, som ikke kan sætte sig til modværge over for angreb, og mange er eksemplerne på en voldelig behandling, som har berørt sjælen i et hus. “Nordstjernen” var et sådant hus med et langt, fortumlet liv, forslået og skamferet, men alligevel med så megen styrke i behold at dets arkitektoniske og bygningskulturelle værdi var åbenbar, og at der var baggrund for en restaurering af huset.

Nordstjernen, Fredericia. Port i bindingsværkshus
annonce

Og Nordstjernen har rigtignok levet et langt og fortumlet liv. De første optegnelse om huset findes fra slutningen af 1600tallet. Det er ud fra disse, at man anslår, at huset er fra ca. 1650. Første egentlige dokumentation for husets eksistens findes i 1746, hvor alle ejendomme i Fredericia blev registreret med henblik på Grundtakst (ejendomsbeskatning). De rød, gule farver er i øvrigt karakteristiske for et bindingsværkshus i Østjylland. Læs mere HER.

Port i bindingsværkshus i Fredericia

Nordstjernens omskiftelige tilværelse har bl.a. budt på en ‘modernisering’ i starten af 1700tallet. Her blev de eksisterende vinduer udskiftet med nye, der havde gående rammer. Dvs. vinduer der kunne åbnes. Årsagen hertil var, at man bl.a. i København og London havde oplevet store bybrænde, hvor mange var brændt inde fordi, vinduerne ikke kunne åbne…. Der blev desuden tilføjet et par ekstra vinduer i nordgavlen mod Prinsensgade. Taget på Nordstjernen blev også moderniseret med valm på gavlen.

Morten Røjel, facadetegning af Nordstjernen
Facadetegning af Morten Røjel, 1975. Tegningen viser, hvordan Røjel ønskede at tilbageføre facaden til dens oprindelige udtryk. Facadens tre sidste fag mod porten havde i 1900tallet fået store butiksvinduer. Disse blev fjernet i forbindelse med Morten Røjels restaurering.
Spisekrog med bindingsværk

Nordstjernen består i sin nuværende form egentlig af to sammenbyggede huse. Det oprindelige fra 1650’erne mod Kongensgade og så et nyere mod Prinsensgade. Sidstnævnte blev fuldstændig fornyet i forbindelse med den præmierede restaurering i perioden 1979 til 1984. Sammenbygningen er tydelig i overgangen mellem husets to køkkener, hvor man har valgt at lade den oprindelige rød-gule ydervæg stå.

Rustikt køkken med bindingsværk, Nordstjernen i Fredericia

Husets indretning forstås bedst, hvis man ser det som et dobbelthus. En sammenbygning af to boligenheder. Derfor er der to køkkener dør om dør. To stuer og to entréer. Huset er altså velegnet til f.eks. to familier, der vil leve sammen. Et flergenerationshus eller bofællesskab. Helt i tråd med de boligtrends der findes i disse år.

Spisestue med stor pejs, Gammel smuk pejs, åben ild, fireplace

På mange måder er det jo netop den beskrevne lange, omtumlede tilværelse, der har ført huset frem til det, det er i dag. En unik bolig der kan danne rammerne for en mangfoldighed af familieformer… Og netop dets arkitektoniske styrke og bygningskulturelle værdier er det, der har sikret, at huset er forblevet noget helt særligt. Arkitekt Rønnow skriver i førnævnte tekst om restatureringstilgangen til Nordstjernen:

Restaureringen adskiller sig imidlertid fra de foregående hændelser på den afgørende måde, at man for første gang giver sig til at tale med huset, før man kaster sig over del med sav, hammer og økse.

Hvor mystisk det end kan synes, tror jeg, at det netop er denne dialog, der er mulig med så gammelt et hus med så stærk en identitet. Husets lange liv og symbiose med utallige beboere gør, at huset næsten er en levende organisme. Det er dannet over tid som, når en sti i landskabet formes af mange enige vandrer gennem årene. Sådan en sti flytter man heller ikke før, man har forstået, hvorfor den er dannet som, den er.

køkken med stor pejs, Gammel smuk pejs, åben ild, fireplace

Det havde måske været nemmere for arkitekt Morten Røjel at rive det gamle bindingsværkshus ned og ‘bare’ bygge et nyt, men sjælen ville være borte. Måske man så kunne have revet 40% ned og bygget nyt… eller bare 10%… osv. Ja det er sandt. Men det er jo også lige præcis den udfordring, der ligger i en restaurering. Altså hvordan transformerer man en bygning, så man bevarer og viderefører bygningens sjæl. De store åbne ildsteder i huset er f.eks. et helt særligt karaktergivende element, ligesom bindingsværket, vinduerne, gårdrummet, taget, de bræddebeklædte vægge osv., osv. For slet ikke at tale om huset – Nordstjernen – som helhed…

køkken med stor pejs, Gammel smuk pejs, åben ild, fireplace

Ovenfor er kigget fra køkkenet i den gamle del af huset til køkkenet i den nyere. Man fornemmer kontinuiteten i arkitekturen og stemningen mellem de to dele. Den ‘nyere’ del af huset indeholder en overetage med to værelser, der også har en helt særlig atmosfære:

Loft med runde ovenlys. Gammelt stemningsfyldt hus
Soveværelse i gammel bindingsværkshus, runde ovenlys

Det er jo kanonhyggeligt.. 😀 Næsten maritimt med de hvide bræddebeklædte vægge og de runde ovenlys. Og som nævnt er det jo et karaktertræk ved huset, at det er fyldt med finurlige detaljer og gamle historier.

Nordstjernen Fredericia, smukt dørhåndtag
Bilæggerovn i hus fra det 17ende århundrede

Det gamle bindingsværkshus Nordstjernen er altså et stykke unik dansk kulturhistorie, men også et stykke vellykket arkitektur – og ikke mindst en fantastisk bolig…. Og så har jeg ikke en gang nævnt det bæredygtighedsperspektiv, der ligger i at renovere ældre bygninger fremfor at bygge nyt. Det kan man læse om i et andet af mine indlæg om et bindingsværkshus HER.

Planskitse af Nordstjernen, arkitekttegning

Planskitse af husets 2 etager. Øverst overetagen med to værelser i den nyeste del af huset – og nederst, plan over husets stueetage. Det samlede boligareal er på 175m2 Hertil kommer udhuset, der faktisk også er lidt af et stykke spændende arkitektur 😀

Nordstjernen er SOLGT – var til salg hos RealMæglerne Boligbutikken Fredericia ApS

Alle foto i indlægget er hvis andet ikke fremgår fra ovennævnte mægler – tak for lån 😀

annonce

Se husets placering på Google Maps:

Del gerne...