Børges laboratorium

Børges laboratorium

Børges laboratorium 1920 1280 Vildmedhuse.dk
Børge Mogensen, Børge Mogensens hus i Gentofte til salg. udestue, Arkitekttegnet hus til salg

MØBELARKITEKTEN BØRGE MOGENSEN SAGDE OM SIT EGET ARBEJDE AT:

Mit mål er at søge at frembringe ting, der vil tjene mennesket, placere mennesket i hovedrollen i stedet for med djævlens vold og magt at tilpasse mennesket til tingene. En holdning jeg mener, man kan se legemliggjort i Børge Mogensens eget hus på Soløsevej i Gentofte fra 1958. Børge Mogensen er kendt for design af et utal af møbler. Mange kender ham sikkert for FDB møblerne og Tremmesofaen, der i dag produceres af Fredericia Furniture.

Børge Mogensen, Børge Mogensens hus i Gentofte til salg. udestue, Arkitekttegnet hus til salg

Huset, der er tegnet for Børge Mogensen af kollegaen arkitekt Erling Zeuthen Nielsen, er i sin formgivning uprætentiøst og pragmatisk. Et længehus med lav tagrejsning. Det er funktionalitet og rumlige kvaliteter, der er i centrum. Børge Mogensens hus var, som hans selv sagde hans laboratorium. Her udviklede han efter sigende mange af sine møbler med hjælp fra familien som testpersoner. Bl.a. den Spanske stol på billedet nedenfor skulle være undfanget i huset….

Børge Mogensen Den spanske stol.
Børge Mogensen, Børge Mogensens hus i Gentofte til salg. udestue, Arkitekttegnet hus til salg

Husets relative lavmælte arkitektur gav rum og plads til, at kunsten i huset kunne træde frem. Torsoen til venstre i fotoet er lavet af Børge Mogensens ven Svend Wiig Hansen.. Rummet her kom til i 1962, da en del af terrassen blev omdannet til udestue.

Børge Mogensen, Børge Mogensens hus i Gentofte til salg. Spisestue og køkken, Arkitekttegnet hus til salg

Oregon pine (også kaldet Douglas Gran) er den gennemgående træsort i den udbredte brug af træ i interiøret. Sammen med de filtsede teglstensvægge skaber dette en dejlig varm atmosfære i huset. Alt interiør er selvfølgelig snedkerfremstillet specielt til dette hus. Børge Mogensen tog selv del i dette arbejde. Eksempelvis køkkenet der ligger gemt i nichen bagerst i billedet ovenfor.

Børge Mogensen, Børge Mogensens hus i Gentofte til salg, køkken, Arkitekttegnet hus til salg

Man kan måske ikke lige se det på fotoet, men skabene og skufferne har Børge Mogensen anvendt som en del af sit laboratorium til at udvikle nye ideer.

Børge Mogensen, Børge Mogensens hus i Gentofte til salg. Stue med pejs, Arkitekttegnet hus til salg

Stuen samler sig om den åbne pejs, der står ud i rummet. Børge Mogensen og hans kone Alice skulle efter sigende have været meget selskabelige, og stuen her har helt sikkert lagt øre til meget arkitektsnak gennem de 15 år, Mogensen levede her. Han døde desværre i 1972 kun 58 år gammel.

Børge Mogensen, Børge Mogensens hus i Gentofte til salg. Stue med pejs, Arkitekttegnet hus til salg
Børge Mogensen, Børge Mogensens hus i Gentofte til salg. Udestue Arkitekttegnet hus til salg

I anledningen af 100 året for Børge Mogensens fødsel skabte møbelmuseet Trapholt i Kolding i 2014 en udstilling om hans arbejde. Du kan se en film om udstillingen og Børge Mogensen nedenfor:

På baggrund af denne udstilling skrev kulturjournalist Michael Müller bogen Børge Mogensen, Møbler med holdning. Bogen indeholder en fin gennemgang af Børge Mogensens liv og kamp med møbelarkitekturen, samt ikke mindst en masse flotte foto og tegninger….

Børge Mogensen, Møbler med holdning, Bog om Børge Mogensen

Planskitse af husets kælder til venstre på 112m2 og overetagen på 126m2 til højre. Børge Mogensen havde tegnestue i kælderen og overetagen blev så anvendt til privat bolig.

Huset er SOLGT. Var til salg hos Home Gentofte

Alle foto i indlægget er fra ovennævnte mægler

Se husets placering på Google Maps:

Del gerne...