VORES BOLIG OG DENS ARKITEKTUR AFSPEJLER I HØJ GRAD, HVEM VI ER, OG HVORDAN VI GERNE VIL LEVE. NÅR MAN SER PÅ MANGE AF DE HUSE, DER BYGGES I DISSE ÅR, FÅR MAN NEMT DEN TANKE, AT VI NÆSTEN ALLE MÅ VÆRE EKSHIBITIONISTER…..
Mange nybyggede huse har enorme vinduespartier inspireret af modernismens hyldest til lyset og udsynet. Problemet er bare, at disse huse ofte ligger sammenklemt i udstykninger med grunde på kun 800 m2, så det eneste udsyn man får fra sin stue er naboens stue – og i værste fald naboens soveværelse. 🙂 Men sådan er det ikke med dette unikke fritidshus!
Jeg savner lidt det introverte hus…. det hus der lukker sig om sig selv. Det kan være en ‘klump’ med få vinduer, som man bl.a. så i start 80’erne, hvor energikrisen fremprovokerede små vinduer for at spare på varmen. Men det kunne også være et gårdhavehus som det, jeg har fundet her på Alpehau 43, på Fyens Hoved.
Huset, der er et fritidshus fra 1966, har unægtelig patina, men selve den arkitektoniske idé er ikke til at tage fejl af. To trekanter og en stang forskudt i dybden – voila så har du din egen gårdhave med ‘borgmur’.
Huset har mange lighedspunkter med et fritidshus tegnet af Friis & Moltke, som jeg tidligere har lavet et indlæg om (se HER) Men dette hus er mere gennemført i dets introverte princip. Husets overetage hviler på to parallelle mure i gasbeton (det mest hippe bygningsmateriale i 1960’erne). Overetagen ligner til forveksling en traditionel overetage fra et hus med høj rejsning, men gavlmurenes selvstændige løsrivelse fra et traditionelt hus’ grundform skaber indtrykket af en svævende overetage spændt ud mellem de to lange parallelle mure.
Murene er så høje, at de helt lukker af for omverdenen. Kun himlen og trækronerne er synlige udenfor. Man er totalt privat her og kan dyrke sin introverthed i fred 🙂 Gårdhavehuset er en grundliggende bygningstypologi, der findes i utallige variationer fra kultur til kultur gennem historien. Det er en typologi, der som en spandauer vender ryggen mod omgivelserne og beskytter cremen i midten…. I moderne dansk boligarkitektur møder man gårdhavehuset i slutningen af 1950’erne, hvor Jørn Utzon tegner Romerhusene i Helsingør. Der findes selvfølgelig andre knapt så kendte eksempler, der har ladet sig inspirere af typen. F.eks. dette HER.
Huset på Alpehau 43 er orienteret, så morgen- og eftermiddagssolen finder vej ind i henholdsvis køkken og stue. Begge rum har store vinduespartier, der lader lyset ind uden generende indkig fra nysgerrige naboer. Underetagens liv knytter sig til den privathed, der er i gårdrummene mellem murene, der ligger mod nord og syd. Det kan måske umiddelbart lyde som en dum idé at placere en høj mur mod syd. Men solen står faktisk højest på himlen mod syd, og muren kaster derfor den korteste skygge, når muren ligger som den gør. Omvendt åbner gården sig mod vest og øst så den lave morgen- og aftensol kan falde ind.
Husets overetage ligger som man kan se på tværs af murene og orienterer sig mod nord og syd. Der er lyst og åbent til kip. De fleste rum i huset er beklædt med brædder, hvilket understøtter en uformel stemning af fritidshus. (Fagerholdt pejsen er et must i et fritidshus fra 1960’erne…).
Planskitse af fritidshusets 100m2 fordelt på to etager. Faktisk kunne man godt regne gårdhaven med. Særligt om sommeren, hvor livet lige så meget leves her som indenfor. Hvis altså vejret tillader det….
MEN – nu kan jeg så ikke lade være med lige at indskyde en visuel bemærkning til huset her. Jeg synes nemlig, at den arkitektoniske idé er så stærk, at den godt kan tåle lidt fri leg med ideer til renovering af husets udtryk. Jeg har derfor tilladt mig, at visualisere hvordan man kunne gøre huset mere nutidigt i dets arkitektoniske udtryk.
Huset er SOLGT – var til salg hos Nybolig Skibhus
Alle foto (undtaget visualiseringerne) i indlægget er fra ovennævnte mægler – tak for lån 🙂
Se husets placering på Google Maps: